Impuls veïnal per mantenir la memòria dels barris: el Museu de les Cases Barates a Bon Pastor

01/06/2023 - 12:45 h

Memòria dels barris. El Museu de les Cases Barates de Bon Pastor és el resultat de l’impuls comunitari i recull la memòria obrera del barri.

“Hem viscut escenes entranyables veient antics veïns entrant al Museu i reconeixent part de la seva vida de petits o de joves, en els mobles, la decoració i les fotos. S’emocionaven i ens emocionaven”, explica en Silvano Aversano, un dels dinamitzadors del Pla de Barris de Bon Pastor, que ha treballat i viscut de prop el procés de museïtzació de les cases barates.

El 2010, l’Associació de Veïns i Veïnes de Bon Pastor (AVV Bon Pastor) va impulsar la idea de mantenir una part dels blocs de les cases barates per conservar la memòria d’uns habitatges que van ser part essencial de les seves vides. El veïnat va aconseguir primer el suport del Districte de Sant Andreu i, posteriorment, la iniciativa es va consolidar amb l’aliança amb el MUHBA (Museu d’Història de Barcelona), que forma part de l’ICUB (Institut de Cultura).

Un barri perifèric, un veïnat potent i organitzat

Bon Pastor, ha estat sempre un barri en la perifèria de dues grans ciutats, Santa Coloma i Barcelona (de fet va passar de la primera a ser annexionat a la segona l’any 1945), i, com la majoria de barris als marges, desatès per les institucions abans i durant el franquisme, però també en la transició. Aquesta marginació, lluny de crear conformisme i victimisme va ser l’adob per al sorgiment d’un esperit de barri lluitador que, tal i com ens explica l’Aritz García Gómez, tècnic del Pla de Barris, “va ser clau per aconseguir moltes de les millores que avui es poden veure al barri. S’organitzaven per fer demandes polítiques i manifestacions quan no se’ls escoltava. Així, van aconseguir, per exemple, l’ambulatori i que arribés la línia de metro”.

Les característiques precàries dels habitatges, amb la manca d’espai interior i la necessitat d’utilitzar l’espai públic per socialitzar, també van ser motiu de la creació d’un fort esperit comunitari i un sentiment de pertinença, que avui encara és present a la vida del barri.

Transformació “cuidada” del barri

L’AVV Bon Pastor ha estat un pilar de  les lluites del barri i, a més d’impulsora del Museu, també ha treballat amb el Pla de Barris en l’acompanyament al reallotjament del veïnat de les Cases Barates en els nous edificis creats per l’Institut d’Habitatge (IMHAB). Segons García Gómez, “aquest programa intenta garantir que el canvi de la vida en cases a pisos sigui el menys traumàtic possible, mitjançant l’acompanyament i el reforç dels vincles entre el veïnat dels nous edificis.

Memòries veïnals del Bon Pastor obertes a tota la ciutat

Els polígons de cases barates acabats el 1929 van ser el primer model d’habitatge social de Barcelona i el Museu avui permet mostrar com s’hi vivia. La memòria de l’habitatge és un tribut a la classe obrera, invisibilitzada al llarg de la història. I qui millor per reconstruir aquesta memòria que les pròpies famílies que les habitaven: un cop decidit que es faria el museu, el veïnat va treballar braç a braç amb el MUHBA, i va aportar mobles, objectes de decoració i moltes fotos que avui permeten entrar als habitatges com si entréssim en un túnel de la història. Ara, qualsevol barceloní o barcelonina pot conèixer com vivien els seus veïns, amb qui compartien el nom de la ciutat, però poc més: les barreres de classe i d’espai que les separaven queden una mica esquerdades sinó trencades.

Les dones també hi eren

En el decurs de les investigacions sobre les memòries populars, algunes dones del barri es van adonar que la majoria d’aquestes memòries estaven explicades pels homes. Des del Pla de Barris es va creure important diversificar les mirades recollint històries de vida de dones del barri. Amb el suport del programa, l’Aritz García Gómez s’ha dedicat a recollir aquestes memòries que avui podem trobar en dues publicacions: “Dones del Bon Pastor: històries de vida i treball”, una sobre el treball a les fàbriques del voltant i l’altra, sobre el treball al mercat.

El Museu de les Cases Barates de Bon Pastor, a l’illa formada per 16 cases compresa entre els carrers Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt, es pot visitar en aquests horaris:

Dijous de 10 a 14 h

Dissabte d’11 a 15 h i de 16 a 18 h

Diumenge d’11 a 15 h i de 16 a 18 h