Hem entrevistat Carles Viñas, coordinador de la Festa de l’Associa’t, per conèixer què passa entre els bastidors de l’organització d’aquesta festa de les associacions de la ciutat.
Durant la Mercè també se celebra la Festa de l’Associa’t, que des de fa alguns anys coordina Torre Jussana, i tu n’ets la figura més visible. Ens expliques una mica l’origen d’aquesta festa?
La Festa de l’Associa’t és una evolució de la mostra d’entitats que s’havia fet històricament (durant més de vint anys) per visibilitzar les tasques que fan les associacions de Barcelona i obrir-les a tota la ciutadania. I, quan dic associacions, també dic fundacions, cooperatives sense ànim de lucre i altres organitzacions informals però que participen de la vida dels seus barris o de grups concrets de població. El canvi de nom de Mostra d’Associacions a Festa de l’Associa’t va més enllà del criteri “estètic” i representa un canvi de model i de perspectiva amb l’objectiu de convertir-la en un esdeveniment més participatiu i vivencial.
La Festa, que se celebra des de fa vuit anys, amb l’“impasse” d’un any de pandèmia, té la vocació de ser l’aparador de les activitats de les entitats, però sobretot de ser una eina per aproximar-se a la ciutadania i fer que hi participi, que al cap i a la fi és la millor manera de transmetre-li els missatges i de convidar-la a unir-se al moviment associacionista de la ciutat. Enguany hem creat un format nou, amb el qual volem potenciar encara més la vivència: no mostrar tant què fan les entitats sinó com ho fan. Per exemple, els tallers de danses populars ens semblen molt més potents que mostrar els balls en si dalt d’un escenari.
Quin balanç faries d’aquests anys de la Festa?
La veritat és que estem contentes perquè, malgrat l’aturada de la pandèmia, la Festa de l’Associat s’ha consolidat i, tot i que no podem saber del cert si serveix per eixamplar les bases socials de les entitats, sí que aquestes ho viuen molt positivament, com un petit impuls d’obertura a tota la ciutadania que, a la llarga, sí que es pot materialitzar d’alguna manera.
També vull ressaltar que anem fent passes, des de l’organització, per adaptar el format a les necessitats i els desitjos de les entitats. Fa dos anys, per exemple, es va apostar per una descentralització cap a alguns equipaments de barris perifèrics, però aquest any s’ha tornat a una versió més centralitzada. Això no vol dir que tot s’esdevingui en un mateix espai sinó que tota la Festa s’ha fet en espais cèntrics de la ciutat: en concret, el parc de la Ciutadella, la plaça de la Catedral, el metro (vestíbul de la parada d’Arc de Triomf) i les Rambles, des d’on s’ha emès Ràdio Associa’t. A escala logística és un desafiament, molt més complicat per la gestió d’espais tan emblemàtics i cèntrics, però, pel que fa a l’afluència de públic, era el que volien les entitats i per això hi hem treballat amb tanta il·lusió.
Com és el procés de creació de la Festa? Com us organitzeu amb les entitats?
D’una banda, podem afirmar que és un procés obert a la participació de les entitats, tant en la ideació de la Festa com en la presència en la Festa, però és cert que hi ha unes dificultats de base que fan que des de Torre Jussana es faci molta coordinació tant amb les entitats com amb altres àrees de l’Ajuntament, proveïdors, etcètera. Hi ha aspectes que ja venen donats per la idiosincràsia mateixa de l’esdeveniment (emplaçament, tipus d’activitats que s’hi poden fer. etcètera) i n’hi ha d’altres que es van modificant i millorant arran de les aportacions de les entitats participants durant el procés de concreció i en l’avaluació. Ens agradaria que fos més participatiu, sens dubte, però també sabem que les entitats van molt carregades de treball tot l’any.
Pel que fa a la participació en la Festa, és més fàcil, però també ens topem amb un fet rellevant i que condiciona: les dates. La Festa de l’Associa’t es duu a terme just en tornar de les vacances de l’estiu i aquesta època de l’any és molt intensa perquè, entre d’altres coses, hi ha moltes festes majors de barri. I és que aquesta característica del teixit associatiu de la ciutat (la seva proximitat a la comunitat, als barris) fa que normalment participin intensament en les festes majors. No són només les associacions de cultura popular, com ara diables, gegants, bastoneres, etcètera, sinó que de molts altres tipus també estan molt imbricades en el territori.
Com viuen les persones de les entitats aquests dies de la Festa?
Doncs jo diria que amb ganes i il·lusió. És cert que els suposa una feina a voltes feixuga, però l’ambient festiu i la possibilitat de connectar amb persones externes als seus cercles les hi fan participar amb moltes ganes. Respecte a la mobilització que els cal fer per participar-hi, he de dir que hi ha tipus d’entitats diferents: aquelles que tenen en la seva oferta activitats que poden reproduir-se fàcilment a la Festa, com tallers o “performances”, per exemple, i, per tant, no els suposen un gran esforç, i d’altres que han de mobilitzar una quantitat elevada de voluntaris i voluntàries per poder ser presents a la Festa de l’Associa’t. Però, en general, és percebuda com una oportunitat que també serveix per compartir estones amb la base social o amb membres de les famílies i conèixer altres entitats.
Enguany com ha anat la Festa? Quines activitats en destacaries?
La Festa d’enguany ha estat tot un èxit, tant de participació per part de les entitats com d’assistents. Més de 15.000 persones han assistit a alguna de les activitats i emplaçaments d’enguany, un fet que considerem més que destacable. Pel que fa a les activitats, sens dubte les dutes a terme al parc de la Ciutadella són les que han tingut més afluència i impacte, però també cal destacar Ràdio Associa’t, que, amb la col·laboració de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, dona veu, literalment, a l’associacionisme de la ciutat.
A banda de la Festa, el projecte Associa’t també ofereix a les associacions una agenda d’activitats, el Quèdequè. Ens expliques com funciona?
El Quèdequè és l’agenda del teixit associatiu. Va néixer per donar resposta a la demanda històrica de les entitats de poder ser visibles per a la ciutadania, més enllà de la festa de la Mercè. L’objectiu és facilitar la connexió entre l’oferta de les entitats i la ciutadania, que, així, veu concentrat en un sol lloc tot el que el teixit associatiu posa a la seva disposició.
El Quèdequè és un portal web autogestionat, gratuït i molt intuïtiu en el qual les entitats es creen un perfil i publiquen les activitats que van fent durant tot l’any. Des de Torre Jussana ens encarreguem de moure aquests continguts i també de difondre l’agenda per la ciutat. Estem molt contentes perquè, recentment, acabem de signar un conveni amb TMB pel qual dona suport al moviment associatiu de Barcelona i ens ajuda a difondre l’agenda en els seus canals de comunicació.
Així, el projecte Associa’t, amb la celebració de la Festa de l’Associa’t, es consolida com a gran esdeveniment associatiu de ciutat, i el Quèdequè, com l’agenda que connecta Barcelona amb les entitats de la ciutat.