La llei de contenció de lloguers va ajudar a rebaixar-ne el preu i a incrementar l’oferta d’habitatges

13/07/2022 - 14:58 h

Habitatge. Aquestes xifres contrasten amb les d’un grup de municipis de la demarcació de Barcelona que no han estat subjectes als preceptes de la llei.

Un informe sobre l’impacte de la Llei autonòmica 11/2020 situa el descens del preu del lloguer a la ciutat en un 3% i indica que es van signar semestralment, de mitjana, 15,3 contractes en aquest règim per cada 1.000 habitants, és a dir, un 31,1% més que l’any anterior. De fet, la contractació va ser fins i tot superior a la del semestre previ a l’esclat de la pandèmia.

Aquestes xifres contrasten amb les d’un grup de municipis de la mateixa demarcació que no han estat subjectes als preceptes de la llei, i que també recull l’informe, on, en el mateix període, els preus del lloguer no només no es van reduir sinó que van augmentar, concretament un 4,1%. Als municipis on sí que es va regular el preu dels lloguers els descensos van arribar a ser del 7% els primers mesos.

Pel que fa a l’oferta pública, als municipis que no estaven subjectes a la regulació establerta entre el setembre del 2019 (un any abans de l’entrada en vigor de la llei) i el març del 2022 (un any i mig després de l’entrada en vigor) es van fer un 6% més de contractes de lloguer per cada 1.000 habitants, un 0,9% més que l’any anterior. Aquestes dades representen menys de la meitat i d’un terç, respectivament, de les de Barcelona (15,3% i 31,1%).

La normativa no continua en vigor tal com la va aprovar el Parlament, ja que el Tribunal Constitucional en va anul·lar diversos preceptes el març del 2022, inclòs el mecanisme de control de rendes establert, amb l’argument que envaïa competències estatals.

L’informe l’ha elaborat l’Observatori Metropolità de l’Habitatge per encàrrec municipal, i es pot consultar aquí.