Les ràdios comunitàries són un fenomen poc conegut però que està molt arrelat a la ciutat de Barcelona. Per conèixer millor aquest món hem conversat amb la Ginebra Vall, coordinadora del projecte de Xarxes de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB)
Què és una ràdio comunitària?
Una ràdio comunitària és aquella que vol compartir diferents actius (coneixements, continguts, difusió, etc.) entre les ràdios d’un mateix barri o d’una mateixa ciutat. És crear una comunitat on poder compartir recursos i conviure acompanyades totes de la mà. Aquests tipus de ràdios donen suport a projectes rellevants a escala social, tot i que moltes vegades semblen insignificants per al món capitalista en què vivim, que no els atén.
Com estan organitzades a la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona?
La plataforma de la XRCB és una emissora comunitària amb una programació que s’alimenta dels continguts de totes les ràdios que formen part de la xarxa. Qualsevol ràdio es pot posar en contacte amb nosaltres a través de la pàgina web, ja sigui perquè vol fer una col·laboració, compartir idees o bé entrar dins del mapatge de XRCB.
També ens poden demanar ajuda i assessorament persones que volen engegar una nova ràdio dins la nostra plataforma o bé compartir el seu programa a la xarxa. Tot el contingut que es genera es publica com a pòdcast, tot i que també hi ha l’opció de fer-ho per reproducció en línia. Treballem amb internet i no a través de FM.
La nostra plataforma seria semblant a Spotify o Ivoox, però amb una filosofia totalment diferent. Nosaltres volem compartir, no comercialitzar ni privatitzar. Volem deixar la porta oberta a persones que no tindrien cabuda als mitjans més generalistes. Volem donar veu a les diferents escenes i comunitats culturals de la ciutat.
Seria el que us diferenciaria d’altres ràdios públiques i privades?
Exactament. És un híbrid que es forma d’una relació público-comunitària de l’exo.cat i Cultura Viva de l’ICUB. Nosaltres no ens movem ni per publicitat ni per interès comercial, sinó que volem donar veu a un mitjà i anar agafats de la mà.
Escoltem totes les idees que ens proposen, que moltes vegades és crear un minifestival o un programa especial de la gent del barri i de la ciutat, i les compartim lliurement. Molta gent em diu: “Spotify és gratuït”. Però no ho és. Es queda amb les teves dades, utilitza el teu contingut per posar publicitat i té un interès comercial. A la xarxa això no passa.
Què aporten a la ciutat?
Aporten una col·laboració que moltes vegades no existiria entre diferents entitats, veus i espais de la ciutat. Es tracta de construir idees en comú i tenir un canal on difondre-les, ja que la ciutat no disposa d’una plataforma pública per a continguts d’àudio. Tot el que existeix és privat.
A la xarxa tenim un total de 53 projectes emissores i estem creant-ne de noves per donar suport als diferents barris. Ara només tenim dues estacions físiques: Ràdio Fabra (a Sant Andreu) i Ràdio Rambles, i estem dissenyant una nova ràdio dins de l’Escola Prosperitat, on es podran comunicar els projectes culturals, socials i comunitaris de tot el barri. La resta són virtuals i operen allà on hi hagi connectivitat i el desig de fer ràdio.
Quin és l’objectiu de la XRCB?
La participació comunitària en la comunicació pública, la descentralització de la radiodifusió, la creació de comunitats radiodifusores, la vinculació amb el territori, donar veu al teixit cultural emergent i generar un canal que amplifiqui veus minoritàries en canals habituals.
Un exemple de ràdio a la que donem suport i que ha retransmès des del nostre estudi de Les Rambles és Orgull Ràdio, que va néixer l’any 2019 sent la primera ràdio LGTBI+ amb una programació molt propera al col·lectiu amb temes culturals, musicals, socials i esportius d’aquest públic. Un projecte innovador i únic a Barcelona gràcies als més de vuit programes que actualment estan en antena.
Feu una tria dels continguts que emet cada ràdio?
No, integrem tot tipus de continguts, fet que seria impensable en d’altres ràdios. Tot i així, tot el que s’emet ha d’estar dins d’un decàleg ètic que tenim a XRCB.
Tampoc marquem quins continguts s’han de donar, però considerem que una part molt important de la feina d’una ràdio comunitària és parlar del barri, dels seus espais i col·lectius. Sens dubte, tots els projectes han de tenir un compromís de ràdio social i col·laborativa. I la nostra tasca és dissenyar un espai que permeti que la seva veu s’escolti.
Les ràdios col·laboren entre elles?
Al web de la XRCB hi ha un mapatge on es poden consultar les ràdios que hi ha en un mateix barri i això facilita la col·laboració entre elles. Per exemple, el 8M vam fer un programa especial des de l’espai de Ràdio Rambles on van col·laborar dues ràdios diferents, Get Together i Raval en Femení. En aquest cas les ràdios no es coneixien, però nosaltres les vam posar en contacte perquè poguessin emetre juntes.
Em podries destacar algun projecte rellevant a nivell social…
Tenim molts projectes diferents, de més grans a més petits, però per a nosaltres tots són importants. L’Espai Avinyó, per exemple, potencia els principis d’interculturalitat a través de la creació d’espais de diàlegs i de trobada, i dona veu a diferents agents de diferents espais, races i col·lectius. Com a projecte és preciós.
També tenim Trini Jove, Ràdio Àfrica, Ràdio Whisky Bar, on tracten temes relacionats amb el feminisme des d’una vessant més còmica, o Radio Pájaros, que aporten temes d’interès social.
A banda de la temàtica social, també destacaria un projecte d’entrevistes de la XRCB que es diu ràdiolab, en què diferents professionals ens expliquen quina és la ràdio del futur i cap a on hauria d’anar.
Les ràdios comunitàries són una eina de transformació social?
Sí, tot el que sigui donar veu de forma pública i comunitària, té alguna cosa de transformadora. Moltes vegades no sabem què tenim al nostre propi barri. La ràdio és el mitjà que més dona veu i transforma molta part del teixit, aprens de l’espai on vius i escoltes diferents veus que sense la ràdio comunitària no sabries que existeixen.
Porteu 4 anys amb el projecte de XRCB. Quin futur li veieu?
El que volem és seguir creixent, creant estudis físics on puguin anar a fer els seus projectes les diferents ràdios i dissenyar un espai que sigui no només comunitari, sinó festiu i de goig. La nostra plataforma ha de millorar i convertir-se en una opció sòlida perquè es consideri un repositori estable per a continguts digitals.