L’Espai Torre Jussana, referència de l’associacionisme a Barcelona durant el 2023

01/08/2024 - 13:55 h

L'Espai Torre Jussana ha publicat la Memòria 2023

Des de l’Espai Torre Jussana han compartit la Memòria 2023, un recull de totes les activitats que s’han impulsat des d’aquest servei de l’Ajuntament que dóna suport a les diverses formes d’associacionisme. En total, més de 1.600 organitzacions no lucratives de la ciutat han fet ús d’alguns dels serveis de l’Espai, mentre que l’equipament en sí, situat a Horta-Guinardó, l’han fet servir més de 26.000 persones.

 

L’Espai Torre Jussana és un programa de l’Ajuntament de Barcelona, dins de la Direcció de Serveis d’Acció Comunitària i gestionat pel Consell d’Associacions de Barcelona, per donar suport a les diverses formes d’associacionisme de la ciutat. Aquest suport es manifesta, per exemple, en la visibilització de les associacions, que són el grup majoritari entre les entitats que han fet servir l’Espai, i de les seves activitats. També ofereixen diferents espais per poder fer trobades de treball i pel que es pugui necessitar.

Des de l’Espai han presentat a finals de juliol la memòria corresponent al 2023, on es pot consultar la informació referent al seu funcionament i a com s’ha gestionat el centre.

En concret, per Torre Jussana han passat 26.340 persones, tant per gaudir de l’equipament i del seu entorn com per activitats que s’hi han ofert. L’Espai ha atès un total de 1.890 entitats, de les quals 1.604 han estat organitzacions no lucratives (ONL). D’aquestes organitzacions, la majoria han estat associacions, amb 1.253. En segon lloc estan les fundacions, amb 157.

D’altra banda, la distribució sectorial de les ONL està més repartida i no hi ha un sector que destaqui per sobre dels altres: 370 organitzacions són culturals i 180 estan relacionades amb l’educació i la formació. Pel que fa al districte d’on provenen, 247 són de l’Eixample, seguit molt de prop de Ciutat Vella amb 239 entitats.

El servei d’acompanyament o les formacions que s’han realitzat per tota la ciutat són un bon exemple d’un dels objectius de l’Espai, que és el poder estar més a prop de les entitats que requerien dels seus serveis o del seu suport. D’entre els projectes més destacats, trobem els següents:

→ Pla de Barris, en concret amb el projecte d’Enfortiment del teixit associatiu i social 2021-2024.

→ L’Associa’t, que engloba tres accions:

• La festa de l’Associa’t, dins de les Festes de la Mercè i que va comptar amb més de 15.000 assistents. Dóna visibilitat a la important tasca dels ecosistemes comunitaris, ja que les organitzacions de la ciutat hi mostren les seves activitats i la seva tasca diària.

Ràdio Associa’t, un projecte coproduït per diferents ràdios comunitàries i associatives de la ciutat de Barcelona que té com a objectiu fer ràdio en directe i al carrer durant les Festes de la Mercè.

Quèdequè, que és l’agenda associativa de Barcelona. S’encarrega de difondre i donar visibilitat a les activitats que realitzen les entitats de la ciutat al llarg de l’any, i no només durant la Mercè.

→ Oficina Tècnica de Patrimoni Ciutadà, donant servei al programa de Patrimoni ciutadà d’ús i gestió comunitària, on es vol donar suport, impulsar i consolidar l’ús i la gestió comunitària de béns públics municipals, per tal que permeti reconèixer i promoure experiències ciutadanes d’ús comunitari del patrimoni públic.

→ Xarxa de Plans i Projectes de Desenvolupament Comunitari. L’Espai facilita els processos de coordinació de la Xarxa.

Casals Comunitaris de Solidaritat, que són espais amb recursos, materials i un equip humà per enfortir, organitzar i proporcionar el que les iniciatives comunitàries estimin prioritari.

L’Espai estarà tancat fins al 18 d’agost (inclòs), però després de les vacances recuperarà la seva activitat habitual, amb la festa de l’Associa’t d’aquest any al cap d’un mes (21, 22 i 24 setembre). Us hi esperem!