Contacontes, tertúlies, improshows, concerts, festivals… Un centenar d’activitats culturals i comunitàries han omplert de vida Les Rambles de Barcelona al llarg del 2022. Més de 5.000 persones s’han acostat a aquest passeig urbà tan emblemàtic i l’han pogut tastar a través de la cultura local i d’esperit comunitari.
La cultura de proximitat és la protagonista de Línia Cultura Rambles, un projecte comunitari impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i cogestionat pel Districte de Ciutat Vella, l’Institut de Cultura i Foment de ciutat, amb la complicitat d’una setantena d’equipaments i entitats culturals i veïnals de Les Rambles i Ciutat Vella.
El projecte neix arran del procés participatiu Km0 de transformació de Les Rambles i vol fomentar el dret del veïnat a recuperar el centre de la ciutat, a habitar-lo, a reapropiar-se’n i a gaudir-ne sense passar de llarg.
Cinc illes de pau en forma d’àgora
Amb l’objectiu dinamitzar culturalment Les Rambles i convertir-les en un espai on passin coses i sempre obert al veïnat, des de la Línia Cultura Rambles s’han activat cinc àgores de temàtiques diferents, que han permès programar de manera habitual més d’un centenar d’activitats de cultura comunitària i petit format adreçades a públic divers.
L’Àgora infantil ha organitzat una dotzena d’activitats en col·laboració amb la biblioteca Andreu Nin, amb dues edicions del cicle “Contes del món”; l’Àgora Moviment ha programat propostes d’esport, activitats per a gent gran i espectacles escènics amb el Centre Cívic Drassanes i l’Arts Santa Mònica; l’Àgora Tertúlia ha convertit l’espai públic en un espai de reflexió i debat gràcies a les iniciatives de l’Ateneu Barcelonès, SOS Rambla, la Filmoteca, la Biennal del Pensament o l’Escola Elisava; l’Àgora Musical ha programat concerts a la plaça Reial conjuntament amb les escoles de música de Ciutat Vella, ha col·laborat amb el cicle “La Reial ens mou” i ha acollit el concert inaugural del Festival Raval(s), entre altres; i finalment, l’Àgora Ràdio ha emès una vuitantena de programes de Ràdio Rambles, en col·laboració amb la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, que han permès fer aflorar la veu del teixit cultural del barri.
Les àgores, que continuaran actives el 2023, volen seguir sent espais de convivència i expressió cultural, cinc illes de pau perquè veïnes i passavolants es trobin per habitar i viure la Rambla.
Una teranyina de complicitats
Al llarg de 2022, s’han programat un total de 100 activitats gràcies a la implicació d’una setantena d’agents socials i culturals que han volgut enriquir els seus projectes i obrir-los a l’espai públic. El Festival Raval(s), la Biennal del Pensament, els concerts de les escoles de música de Ciutat Vella, la projecció de “Vivim el barri” amb Filmoteca de Catalunya o la primera edició de La Vila del Llibre, organitzada pels Amics de la Rambla, són una mostra d’aquesta agenda cultural diversa, que continuarà perquè Línia Cultura Rambles té moltes arrels al barri i vol seguir sumant col·laboracions.
De fet, un dels reptes de futur del projecte és cooperar amb agents culturals, comerços, entitats i veïnes per produir tres grans esdeveniments anuals gestats de manera comunitària, a més de seguir participant en la programació de les festes pròpies de Les Rambles, com la Festa del Roser o Sant Jordi, així com en les cites culturals imprescindibles de la ciutat, com La Mercè o el Carnaval.
El futur és cultura
Si entre els anys 2021 i 2022 més de 15.000 persones han assistit a les diferents activitats, generant una nova vivència de Les Rambles, més cultural i comunitària, l’any 2023 es preveu encara més ric: l’objectiu és doblar la programació i que les veïnes que s’acostin a Les Rambles puguin participar en dues activitats culturals i de proximitat cada tres dies.
Convertir-se en públic dels actes culturals és una manera de reapropiar-se de Les Rambles, però no és l’única. Les persones i entitats que ho desitgin també poden implicar-se en la Línia Cultura Rambles aportant propostes culturals pròpies o comunitàries.