Participació i informalitat en el teixit associatiu de Barcelona

07/01/2021 - 14:14 h

Recursos. L’estudi Participació i informalitat en el teixit associatiu de Barcelona analitza com és la participació ciutadana més enllà de les entitats formals de la ciutat

La Direcció del Servei d’Acció Comunitària publica un estudi sobre la participació ciutadana en la vida de la ciutat, posant l’èmfasi en les formes de participació que no necessàriament transcorren a través de l’associacionisme formal.

L’estudi analitza, d’una banda, l’evolució de l’associacionisme formal i, de l’altra, detecta i mesura quina és la magnitud i quines són les característiques de les formes organitzatives no formals, especialment les destinades a satisfer necessitats i les que són reivindicatives.

Aquestes dues aproximacions permeten comparar els dos moviments i reflexionar sobre quin rol pot tenir la política pública pel que fa a les iniciatives informals.

Innovació social de les iniciatives informals

Segons l’informe, existeix un número important d’iniciatives informals de caràcter reivindicatiu que busquen satisfer necessitats i que, per tant, són significatives per a l’acció comunitària, però queden poc enregistrades per les eines que estudien l’associacionisme formal.

A Catalunya són majoritàriament de caràcter microcomunitari, ja que el 50% de les experiències no superen les 50 persones i estan formades per petits grups socials que busquen satisfer necessitats compartides i establir vincles comunitaris.

Interacció entre iniciatives ciutadanes i l’Administració pública

Atès que són les classes mitjanes amb un nivell socioeducatiu suficient les que disposen dels recursos per organitzar-se i impulsar iniciatives, mentre que als barris amb menys recursos hi manca un teixit social estructurat, l’informe assenyala que cal la col·laboració de les administracions.

L’informe conclou, però: “L’Administració pública ha de tenir cura que les subvencions o la invitació a formar part d’òrgans consultius no generi dinàmiques d’expulsió dels participants d’un nivell socioeducatiu més baix, ni suposi un risc per a la participació horitzontal de les organitzacions.”