Projecte Alimenta: cuines comunitàries per garantir el dret a l’alimentació saludable

27/07/2021 - 12:22 h

Alimentació. Ja funcionen les dues primeres cuines comunitàries, els espais Alimenta Jovent i Gregal.

Ja funcionen les dues primeres cuines comunitàries del projecte Alimenta, que vol garantir l’accés a una alimentació digna, sostenible i saludable a les persones en situació de vulnerabilitat. El projecte, que està en fase pilot i que el mes d’octubre obrirà dues cuines més, té l’objectiu d’atendre un centenar de persones usuàries per empoderar-les i així potenciar-ne l’autonomia, incidint en la seva inclusió comunitària i laboral.

Els quatre primers espais Alimenta, que inclouen cuines comunitàries i tallers formatius, són:

  • Espai Alimenta Jovent: gestionat per la Fundació Privada Jovent i que dona servei als barris del Carmel, la Teixonera i la Vall d’Hebron. Ja en funcionament.
  • Espai Alimenta Gregal: gestionat pel Menjador Solidari Gregal, per atendre el veïnat del barri del Besòs i el Maresme.
  • Espai Alimenta Roure: gestionat per la Fundació Roure, començarà a funcionar a l’octubre i donarà cobertura als barris del Gòtic i el nucli antic.
  • Espai Alimenta Norai: gestionat per la cooperativa Impulsem per atendre persones del barri del Raval. Obrirà a l’octubre.

El Projecte Alimenta vol promoure un nou model d’atenció social que superi l’assistencialisme i que fomenti l’autonomia personal i l’autoorganització en la compra d’aliments —com per exemple, la compra col·lectiva— i en l’ús dels Espais Alimenta per cuinar, menjar, cultivar-se o educar-se, relacionar-se i establir vincles socials o orientar-se en l’àmbit laboral. A més, també treballarà per promoure accions que desestigmatitzin situacions de pobresa econòmica o habitacionals —com per exemple, viure de relloguer en una habitació sense dret a cuina— i que lluitin contra el malbaratament alimentari i afavoreixin el consum de proximitat.

Una mesura de govern per a la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021

La iniciativa forma part de la Mesura de govern d’innovació social i s’inspira en els principis de l’Acord ciutadà per una Barcelona inclusiva, concretament els que impulsa la Xarxa pel Dret a una Alimentació Adequada (XDAA) a Barcelona. A més, entronca amb els valors de Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, ja que promou una alimentació bona per a la salut de les persones, per al planeta i per a la dinamització econòmica del territori, basada en productes de proximitat, ecològics, frescos i de temporada.

Més dispositius de provisió d’aliments

El projecte disposa d’una inversió inicial de 275.000 euros i suma un recurs més de la ciutat per garantir el dret a l’alimentació de la ciutadania. L’any 2020, com a conseqüència de la crisi socioeconòmica provocada per la covid-19, l’Ajuntament va multiplicar considerablement els dispositius de provisió d’aliments per arribar a gairebé 50.000 persones, i es van distribuir més de 28.000 ajudes per valor de 6,46 milions d’euros en comparació amb les 7.700 ajudes i 1,26 milions d’euros del 2019. També es van lliurar més de 557.000 àpats a través dels menjadors socials a unes 17.500 persones (+ 16%). Es van distribuir més de 430.000 àpats mitjançant els dispositius extraordinaris activats a causa de la covid-19 i es van servir 1,2 milions d’àpats a domicili o en companyia. Actualment les ajudes d’emergència d’alimentació tripliquen les que donaven els serveis socials municipals abans de la pandèmia.