La Marina tindrà el primer Centre d'Atenció Integral (CAI) de tot Barcelona. El nou edifici, que entrarà en funcionament al maig, aglutinarà en un únic espai el Centre de Serveis Socials (CSS) de la Marina, un Punt d’Informació i Atenció a la Dona (PIAD), el projecte Vila Veïna, un Punt d’Assessorament Energètic (PAE), el Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) de proximitat "Superilles socials" i punts de Treball als Barris de Barcelona Activa, a més de la futura Oficina Virtual d’Atenció a la Ciutadania.
Amb una inversió de 4,8 milions d’euros, el nou equipament social i comunitari forma part del Pla de Barris i aspira a empoderar el veïnat amb un model innovador. D’una banda, oferirà una atenció social que acull, orienta, acompanya i ofereix recursos i serveis per resoldre les necessitats i potenciar les fortaleses de les persones. D’altra banda, promou la coproducció de recursos i serveis de l’administració tot potenciant la resposta comunitària. El tercer pilar d’aquest servei és la integració amb el territori per tal de millorar la implicació dels agents socials (tant formals com informals) definint objectius compartits i aprofitant sinergies.
El CAI Marina contempla dues tipologies de relació amb els serveis: seran serveis residents tots aquells que de forma habitual desenvolupin la seva tasca al centre, mentre que els serveis satèl·lit aquells que de forma menys habitual en fan servir les instal·lacions per a iniciatives d’atenció social. Per la utilització del CAI s’hauran de complir uns requisits concrets i ser sempre iniciatives que pertanyin al camp de l’atenció social.
Quatre plantes
Amb una superfície total de 1.594 m2, el nou Centre d’Atenció Integral és a la cantonada dels carrers del Foc i de la Mare de Déu de Port. La construcció de l’equipament, que es troba en la fase final, inclou la reurbanització dels entorns, en concret dels jardins de Cal Sèbio. L’edificació segueix criteris de sostenibilitat, amb la utilització d’elements que en redueixen l’impacte ambiental i la inclusió d’una coberta verda per reduir la generació de residus i les emissions de CO2.
La planta baixa, en contacte directe amb els jardins, és oberta al públic. Hi ha l’accés al Centre de Serveis Socials, vinculat a la recepció, un espai d’acollida i sales d’atenció individualitzada. També en planta baixa i amb accés propi, se situen els espais de trobada i informació de Vila Veïna.
A la planta primera, també oberta al públic, hi ha més sales d’atenció individualitzada, fent un total de 16 en tot l’edifici. Aquestes sales seran usades puntualment pel PIAD, que disposarà d’espais d’espera propis i segurs. Totes aquestes sales d’atenció estan organitzades al voltant d’un vestíbul amb vistes a l’exterior en els seus dos extrems. La planta també disposa d’un espai per a l’atenció a la ciutadania, on s’oferiran els serveis del PAE i de Treball als Barris, i d’una sala de treball per a professionals (tant municipals com d’altres entitats o serveis externs) que assisteixen de manera puntual a l’equipament.
La segona planta és d’accés restringit al públic i està destinada als professionals del CSS. Es tracta d’una “oficina paisatge” amb espai per a fins a 32 professionals, els despatxos de direcció i les sales de reunió i arxiu necessàries. Destaca en aquesta planta la il·luminació natural de l’espai de treball, amb grans lluernaris i obertures que a més fan la funció de regulador climàtic interior i exterior.
Finalment, al semisoterrani hi ha diversos espais polivalents destinats tant a les activitats pròpies de l’equipament com a les de les entitats i col·lectius d’acció comunitària i participativa que en podran gaudir.