El llibre recull les fotografies i entrevistes de nou fotògrafs i fotògrafes que van fer una immersió als barris del Pla de Barris amb la col·laboració del veïnat. Les fotografies s’han incorporat al fons de l’Arxiu Fotogràfic de la ciutat.
Setze barris. Mil ciutats és una obra assagística gràfica d’un col·lectiu de fotògrafes i fotògrafs que retrata els deu barris de la primera edició del Pla de barris que són aquells que tenen un índex de vulnerabilitat més alt de la ciutat. El resultat és una col·lecció que reflecteix el moment vital i de transformació cívica, social i urbana d’aquests territoris. La publicació ofereix una mirada més complexa, real i justa de la Barcelona dels últims anys amb un relat que es contraposa a la visió centralista del discurs hegemònic habitual.
Un projecte per documentar els barris amb dues escales: el treball al territori i el llibre fotogràfic
El Pla de barris, que treballa en aquests barris menys afavorits des de la proximitat i braç a braç amb el veïnat, activa una línia de treball que consisteix en documentar amb imatges aquests barris que habitualment no formen part de l’imaginari de Barcelona.
S’aplica al projecte fotogràfic la metodologia del pla: els autors i autores de les fotografies treballen en estreta col·laboració amb associacions i col·lectius, alguns dels quals participen fins i tot en la decisió del que cal fotografiar.
En alguns casos, el punt d’atenció se centra en les condicions laborals als polígons, la importància del veïnat en la construcció de la fisonomia arquitectònica d’un barri o s’explora fins a quin punt els usos de l’espai públic influeixen en el tarannà dels individus. Més enllà de les diferències de plantejaments, cadascuna de les retrospectives respon a una idea comuna del rol de la fotografia entesa com a punt de trobada i reflexió.
L’encàrrec es fa a professionals de la fotografia que s’aproximen al territori de la mà del veïnat i que també prenen el compromís de compartir el projecte amb les entitats i actors del territori. Aquesta experiència pren forma de xerrades o tallers, entre d’altres formats. A banda, en el marc de la primera edició del Pla de barris, s’organitzen exposicions als barris i una exposició amb la col·lecció dels deu barris al Centre Cívic El Borsí de Ciutat Vella.
El llibre, que s’ha presentat aquest mes de maig, rep el mateix nom que el projecte fotogràfic originari. La publicació, dirigida per Valentín Roma, doctor en Història de l’Art i Filosofia per la universitat de Southampton i responsable de La Virreina Centre de la Imatge, inclou entrevistes amb les i els fotògrafs sobre el desenvolupament de la tasca, un assaig de l’antropòloga urbana Teresa Caldeira al voltant de les noves formes de vida col·lectiva i les transversalitats en les grans urbs, i un article de Frits Giersberg sobre la història de les missions fotogràfiques institucionals des de finals del segle XIX fins a l’actualitat.
Un projecte compartit
El projecte fotogràfic és una iniciativa del Pla de barris i està comissariada per l’Observatori de la Vida Quotidiana (Andrés Antebi i Pablo González) i La Comuna Fotogràfica (Marta Dahó i Marta Delclòs).
Els barris retratats i les fotògrafes i fotògrafs són:
Ciutat Meridiana i Torre Baró. Ruido Photo (Edu Ponces i Toni Arnau)
Sant Genís dels Agudells i La Teixonera. Anna Oswaldo Cruz
Trinitat Vella i Vallbona. Tanit Plana
Raval Sud i Gòtic Sud. Joan Tomàs
El Besós i el Maresme. Pau Faus
Bon Pastor i Baró de Viver. Julia Montilla
Trinitat Nova i Les Roquetes. Xavier Ribas
La Verneda i La Pau. Mònica Roselló
Marina del Port i Marina del Prat Vermell. Werker Collective (Marc Roig Blesa i Rogier Delfos)
Característiques tècniques de la publicació
Pàgines: 304
Mides: 14 x 23,5 cm
Format: tapa dura
PVP amb iva: 23€
Autors: Valentí Roma i Ruido Photo (Edu Ponces i Toni Arnau), Anna Oswaldo Cruz, Tanit Plana, Joan Tomàs, Pau Faus, Julia Montilla, Xavier Ribas, Mònica Roselló,
Werker Collective (Marc Roig Blesa i Rogier Delfos)