Veus protagonistes a la trobada “Salut comunitària en moviment”

09/12/2021 - 15:35 h

Salut comunitària. El 2 de desembre va tenir lloc la tercera trobada d’enguany d’Energies Comunitàries: “Salut comunitària en moviment”. Podeu llegir-ne un resum i veure’n la gravació.

El triangle salut, comunitat i activitat física va ser el ‘leitmotiv’ de la tercera jornada de les trobades d'Energies Comunitàries, “Salut comunitària en moviment”. “Que la relació entre salut i activitat física és positiva ja ens ho diu el sentit comú. Amb l’acció comunitària, hi sumem beneficis com experiències significatives de relació, protagonisme, autoorganització i enfortiment de les nostres comunitats”, en paraules d’Òscar Rebollo, director de Serveis d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona.

I així ho van confirmar les expertes i usuaris de Median T la Danza, Mou-te! Sis potes millor que dues! i El Gran Circ, representants dels projectes convidats a la taula rodona.

Des de diferents vessants i treballant amb col·lectius diversos, totes van presentar un denominador comú: la creació de xarxa, de vincle, de pertinença, és a dir, com l’activitat física comunitària ajuda a combatre la solitud, la frustració o l’aïllament de les persones. I, fins i tot, es va posar de manifest que pot ser una eina per superar la criminalització d’un col·lectiu. “Durant la pandèmia, els mitjans criminalitzaven el jovent com a responsable de tots els mals”, va assegurar Òscar Rodríguez, jove usuari del projecte socioeducatiuMedian T la Danza. La impulsora d’aquesta iniciativa, Sandra Jurado, va recordar que la resposta massiva del jovent per participar-hi mostrava una “necessitat”. Amb la dansa es van crear vincles i una identitat de grup que permetia afrontar la vulnerabilitat del col·lectiu. Com va assegurar l’Òscar, hi van trobar “una sanació personal i una connexió grupal”. En acabar la taula rodona, el col·lectiu va mostrar la peça de dansa creada.

Aquests conceptes eren compartits per la Palmira, usuària de d’El Gran Circ: “Quan estàs sola, ni tan sols puges ni baixes escales; en canvi, és molt emotiu trobar-se cada dimarts a l’ateneu i fer trapezi o figures acrobàtiques…”. Fer pinya i superar-se. Una vegada més, i mitjançant una experiència artística activa, el sentiment de pertinença i col·lectivitat fa de motor impulsor per treballar tant la part física com psicomotriu de les persones grans. Núria Valls, membre de la Comissió d’El Gran Circ de l’Ateneu Popular 9 Barris, recalcava que persones que s’havien conegut gràcies al projecte encara mantenen la relació i s’animen les unes a les altres.

“Aquestes passejades amb els gossos ens generen un sentiment de barri, d’integració entre veïns i veïnes”

Promoure i facilitar de manera natural aquest “activar-se i sortir de casa” és també un dels objectius de Mou-te! Sis potes millor que dues!. “Els grups es creen amb naturalitat, veus com veïns que abans no havien interactuat ara es cuiden els gossos els uns als altres”, assegura Mar Alcalà, veterinària i tècnica d’intervencions assistides amb animals. I el Jaume, usuari del projecte al barri del Gòtic, reforça aquesta idea: “Aquestes passejades amb els gossos ens generen un sentiment de barri, d’integració entre veïns i veïnes”.

A la taula també hi va participar Angelina González, experta en salut comunitària (UB-ASP Cat), qui va recordar que l’acció comunitària “és el treball conjunt entre els diferents actors del barri per crear benestar i felicitat” i que “quan fem diagnosi, en quasi tots els problemes que es prioritzen, l’activitat física és positiva”.

La trobada la va moderar Irene Garcia, tècnica de salut pública al Servei de Salut Comunitària, i va acabar amb un plantejament de futur que, una vegada més, també era transversal a totes les experiències i es resumeix en dos objectius: “recuperar els índexs de participació d’abans de la pandèmia” i “detectar i arribar a més persones que es puguin trobar aïllades o soles”.

I, com no podia ser d’una altra manera, la jornada va acabar amb una activitat física col·lectiva a càrrec de Vintiquatreset (Median T la Danza), amb què totes les persones participants en la jornada van poder comprovar els beneficis de l’activitat física col·lectiva.