Entitats i celebracions culturals
Les associacions de caire social, cultural o recreatiu van viure un nou impuls en aquests primers anys de democràcia. Elles havien jugat un important paper durant la dictadura franquista, ja fos com a catalitzadores d’inquietuds dissidents i instruments de reivindicació veïnal, o com a dipositàries d’una cultura alternativa. Amb la transició, aquestes entitats van compaginar el seu paper sociopolític amb el de ser l’eina vertebradora de la vida al barri.
Les places i carrers de Gràcia van convertir-se en espais de memòria de la nova cultura democràtica, catalanista i popular. El 3 d’abril de 1981, la plaça del Diamant de Gràcia es va omplir per homenatjar a l’escriptora Mercè Rodoreda. L’acte va ser organitzat pel Consell Municipal i les escoles del Districte, amb la finalitat de donar a conèixer l’obra de Rodoreda inspirada en la Vila de Gràcia. El mateix any, els carrers i places del barri van acollir el rodatge de la pel·lícula de Francesc Betriu, La Plaça del Diamant.
El novembre de 1982, en record del lingüista gracienc Pompeu Fabra, el Consell del Districte va erigir un monòlit de pedra de Montserrat al bell mig de la plaça Lesseps.
Una entitat rellevant al barri fou el Cercle Catòlic de Gràcia, centre d’activisme cultural i popular (AMDG).
Fotografia del rodatge de La Plaça del Diamant pels carrers i places de Gràcia (Fotografia cedida per Josep Maria Contel).