L’articulació urbana
La segregació física de Nou Barris respecte a la resta de Barcelona era un fet en l’àmbit social, cultural i també urbanístic. La manca de transports públics que el connectessin en un pla d’igualtat amb la resta de la ciutat feia que l’arribada del metro fos un dels objectius prioritaris del nou ajuntament democràtic.
L’any 1982 es va multiplicar per 400 el pressupost destinat a l’ampliació del metro. La remodelació de l’estació de Virrei Amat és d’aquelles dates, com també ho és l’obertura de la parada de Roquetes.
Després d’anys de reivindicacions, a l’acte d’inauguració de l’estació de Roquetes hi van assistir prop de dues mil persones. Tot aprofitant la presència de l’alcalde Narcís Serra i del president de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, les persones reunides van reivindicar l’acabament de les obres pendents del vestíbul i que s’anivellés l’accés des del carrer.
L’ampliació del metro a la zona de Nou Barris fou una de les grans reivindicacions de les associacions de veïns i veïnes del districte. També els barris d’origen humil i de tradició obrera reclamaven uns serveis de transport públics i dignes (Autor: Kim Manresa, Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris)
Inauguració del tram Guinardó-Roquetes de la L4 del metro el 19 d’abril de 1982. A l’acte hi van assistir el president de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Josep Maria Cullell, la presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona i regidora de l’Ajuntament de Barcelona Mercè Sala, i l’alcalde Narcís Serra. (Autor desconegut, AMDNB)
L’acte inaugural s’inicià a l’estació de Roquetes on les autoritats van tallar la cinta i pujaren a un comboi especial des del qual van recórrer aquest nou trajecte. Aquest nou tram va suposar una ampliació de la xarxa de metro urbà de més de tres quilòmetres i incloïa les estacions de Maragall, Llucmajor i Roquetes (Autor desconegut, AMDNB)