Festivals

Un 23 d’abril de l’any 303 dC va morir un cavaller decapitat perquè s’havia negat a perseguir cristians sota el règim romà. Es deia Jordi. Amb la seva mort va començar el mite i la llegenda fantàstica que es va estendre per molts països, entre els quals Catalunya, on el 1456 va ser proclamat patró. La llegenda explica que el cavaller Jordi va lluitar contra un drac que havia segrestat una princesa i que, en clavar-li la llança, el drac va començar a sagnar; dels tolls en va néixer una rosa, i per això des d’aleshores els cavallers regalen una rosa a les seves estimades. A partir del 1926, s’hi va afegir la tradició que elles regalessin un llibre als homes.

El 23 d’abril, a més, té connotacions literàries: és la data de la mort de Miguel de Cervantes (1616), que situa part de la seva obra mestra Don Quijote de la Mancha a Barcelona per dedicar-li els elogis més encesos, i la del dramaturg anglès William Shakespeare, també el 1616. 

L’any 1995, la UNESCO va declarar el 23 d’abril el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor

Des de 2018, per reforçar el paper de Barcelona Ciutat de la Literatura com a agent dinamitzador del sector literari de la ciutat, s'ofereix un esmorzar de Sant Jordi al pati del Palau de la Virreina per a tots els escriptors que aquell dia signen llibres, així com per als seus acompanyants del dia, editors i agents. 

23 abril - ©Pep Herrero
23 abril - ©Pep Herrero

Des del 2006, durant una setmana de febrer, Barcelona es torna més negra i criminal que mai. BCNegra És un punt de trobada feliç entre autors i lectors de novel·la negra durant el qual s’atorga, a més, el Premi Pepe Carvalho a autors locals i internacionals de trajectòria reconeguda. (Podeu veure la llista de premiats aquí).

Des de 2002, Món Llibre és la festa per als més petits que omple de parades de llibres i tallers el triangle del barri del Raval que uneix el MACBA, el CCCB i la plaça de Joan Coromines, un espai ideal per gaudir la literatura en família dels llibres i del teatre. Tota la programació 2019, aquí.

Barcelona Poesia és el festival de poesia més antic de la ciutat: se celebra des del 1985. S’hi reuneix tot el cabal creatiu d’un gènere que cada dia batega amb força a Barcelona. A diferents espais de la ciutat s’hi poden descobrir noves veus poètiques o bé gaudir de les novetats dels poetes ja consolidats, i ja són clàssics els vespres en racons diversos de Barcelona amb bones posades en escena amb els millors poetes.

'L'amor és un port que arriba per fi a un vaixell' - Barcelona Poesia 19
Shreyashee Nag - Mushaira Intercultural - Barcelona poesia 2019
'Veus en dol' al Cementiri de Poblenou - Barcelona Poesia 2019
Actuació de Jörg Piringer en el marc de Nit Sonhoras a Barcelona Poesia 19
Raul Refree convida a El Niño de Elche a l'escenari de Barcelona Poesia 2019
'Una espècie en perill d'extinció?' a Barcelona Poesia 2019
Gerard Quintana actúa a Barcelona Poesia 2019

Barcelona Novel·la Històrica. Novembre. La tardor literària està marcada per un dels festivals més joves de Barcelona, que fa una mirada al passat per intentar explicar el present. Des de 2013 es programen conferències, activitats i presentacions de llibres al voltant de la literatura i la història.