Barcelona Novel·la Històrica
L’última edició del festival (del 9 al 14 novembre de 2020) es va veure afectada per la pandèmia mundial de la Covid-19 i va haver d’adaptar les activitats en format digital. Amb el títol ‘Barcelona, la història’, i comissariada per Fèlix Riera, va observar la història de la ciutat a través de les novel·les històriques que l’han convertit en protagonista i que en descriuen tant l’evolució com la trajectòria i que, al seu torn, és la història dels barcelonins i barcelonines i de tothom qui ha contribuït a fer-la realitat. Va recórrer la ciutat construïda, l’hospitalària o l’oculta, les ciutats que va ser als segles X, XVIII o XX –fins i tot, la que va ser 200 anys abans de la nostra era.
El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2020 va ser per a Eduardo Mendoza, un escriptor que ens ha fet visitar Barcelona un cop i un altre a través de les seves novel·les i que és un dels principals ambaixadors literaris de la ciutat.
‘Petites Històries que han fet història’. Aquest va ser el lema de la setena edició del festival (del 4 al 9 de novembre de 2019), que va retre tribut a la literatura que restitueix la gent corrent, anònima, en el lloc que li correspon en la història. El comissari Fèlix Riera proposava un viatge en el temps a través tant d’històries reals, documentades, com de fictícies, que ens ajuden a entendre la dimensió moral, social i artística d’una època.
El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2019 va ser per Isabel Allende, creadora d’històries inspirades en destacats fets històrics i una de les escriptores més llegides del món.
La sisena edició de Barcelona Novel·la Històrica (del 5 al 10 de novembre de 2018) portava per títol ‘Creació. Artistes en la història’ i no es va cenyir només en la ciutat, ho va fer també en els genis de l’art de tots els temps (Pablo Picasso, Josep Pla, Nicolas Poussin, Camille Claudel, Salvador Dalí, El Bosco, Frida Kahlo o Leonardo Da Vinci, entre d’altres), convertits en protagonistes de ficcions que beuen de la realitat. El festival, comissariat per Fèlix Riera, va repetir a la Biblioteca Jaume Fuster i va establir-se també a la Fundació Antoni Tàpies.
El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2018 va ser per a Leonardo Padura, un dels escriptors contemporanis més rellevants d’Hispanoamèrica.
Amb el relleu de comissariat, amb Fèlix Riera al capdavant, la cinquena edició del festival (del 6 a l’11 de novembre de 2017) va encetar una nova etapa. Incorporava un leit motiv, ‘La condició humana’, i posava l’accent en les emocions i accions humanes a partir de tres eixos: fer la història, protagonitzar-la o mirar-s’hi. El festival va regalar moments culminants com la cita amb l’escriptor xilè Jorge Edwards i l’actriu Maria Molins, la trobada entre el cineasta Albert Serra i el guionista i novel·lista Javier Olivares –responsable de la sèrie de televisió El Ministerio del Tiempo–, i les xerrades que, durant tota la jornada de dijous, van tractar sobre el fenomen de la novel·la històrica llatinoamericana. El festival va desplaçar-se a la Biblioteca Jaume Fuster i al Teatre Condal.
El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2017 va ser per a Arturo Pérez-Reverte, un magistral exemple d’escriptor que explica com la condició humana determina la manera de fer dels homes i dones que ens han precedit.
A més del Born com a seu central, la quarta edició de Barcelona Novel·la Històrica (del 7 a l’11 de novembre de 2016) –l’última sota la batuta d’Enric Calpena– va obrir-se a nous espais com el Gran Teatre del Liceu, la Casa de l’Ardiaca i el Museu Egipci. Va centrar-se en l’antic Egipte i la Grècia clàssica amb passejades històriques, un repàs de pel·lícules basades en novel·les i la figura d’Alexandre el Gran. També es van organitzar actes unint-se a les commemoracions dels 30 anys d’Amics del Liceu i el 400 aniversari de la publicació de la segona part del Quixot (la més relacionada amb Barcelona).
El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2016 va ser per l’egiptòleg francès Christian Jacq, l’autor més famós del món en la divulgació de la història i els costums de l’antic Egipte. Les seves obres més conegudes són novel·les al voltant d’aquesta civilització, però n’ha escrit d’altres de gènere policíac i assajos científics d’egiptologia.
En la seva tercera edició (del 3 al 7 de novembre de 2015), el certamen comissariat per Enric Calpena va convidar els amants de la literatura històrica a participar en diverses passejades per reviure la Barcelona de l’època dels bandolers i, alhora, descobrir les tècniques i els contextos de les novel·les històriques de la mà dels seus autors.
El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2015 va ser per al novel·lista anglès Simon Scarrow, un autèntic generador de best-sellers històrics. Scarrow ha escrit una vintena de llibres, tots de temàtica històrica, i tant la sèrie dedicada als legionaris Cato i Macro com l’anomenada Els herois han tingut un gran reconeixement popular.
Barcelona Novel·la Històrica va celebrar la segona edició (del 17 al 22 de novembre de 2014) novament al Born Centre Cultural i va estar comissariada per Enric Calpena. En aquesta ocasió va posar la mirada en el primer emperador de l’Imperi Romà i fundador de la ciutat romana de Bàrcino, Gai Juli Cèsar Octavià –més conegut com a August–, coincidint en els dos mil anys de la seva mort. Igualment es van rememorar les quatre dècades d’ençà de la Revolució dels Clavells a Portugal i el centenari de l’inici de la Primera Guerra Mundial.
El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2014 va ser per a Santiago Posteguillo, autor de dues de les trilogies més populars de novel·la històrica, tant a l’Estat espanyol com en altres països, centrades totes dues en les figures d’Escipió i de Trajà.
La primera edició del festival (de l’11 al 16 de novembre de 2013) va estar comissariada per Enric Calpena i es va celebrar a la Sala Moragues del Born Centre Cultural en el marc de les commemoracions del Tricentenari 1714-2014.
El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2013 va ser per a l’escriptora britànica Lindsey Davis, autora de la magnífica sèrie de novel·les ambientades a Roma durant el segle I dC i protagonitzades per Marcus Didius Falco, un detectiu privat d’abans que existissin els detectius privats.