Bertol Arrieta: "Fer una residència literària és un luxe incomparable"
dj., 13/07/2023 - 21:48
Bertol Arrieta: "Fer una residència literària és un luxe incomparable"
L'escriptor, guionista i director de cinema va estar treballant al MUHBA Vil·la Joana en un relat llarg relacionat amb el Metro de Barcelona.
L’autor basc Bertol Arrieta ha estat un dels primers residents literaris al MUHBA Vil·la Joana. Hi va fer estada entre el 8 i el 29 de maig d’aquest 2023, i el balanç que en fa és del tot positiu: “Per a un escriptor és un luxe incomparable poder fer una residència literària on sigui, ja que en el temps que dura només t’ocupes d’escriure. Però, a més, a Vil·la Joana ets dins d’un parc natural, apartat dels sorolls sovint molestos de la ciutat, i és ideal per poder treballar de ple en la tasca de l’escriptura”.
Ell hi va arribar disposat a avançar en un text —entre un relat llarg i una novel·la curta— en què hi té molt protagonisme el Metro de Barcelona. Per aquest motiu, tot i que ja havia estat a la ciutat anteriorment, en aquesta ocasió va aprofitar per conèixer barris i indrets que encara no havia trepitjat. “Vaig voltar per Poblenou, Sarrià i Raval, i, és clar, vaig anar molt amb Metro!, arribant fins a l’última estació de diferents línies”. També es va submergir en la vida cultural de la ciutat: va anar a veure teatre a la Sala Beckett i va visitar l’exposició del CCCB sobre el Marquès de Sade.
Ens avança que el protagonista del relat cuinat a Barcelona es diu Oskar, un veí d’Idiazabal (petit poble de la Guipúscoa profunda) que fa una dotzena d’anys que viu a la capital catalana, després d’haver-hi anat a estudiar un grau d’Il·lustració. Va decidir quedar-s’hi per la fascinació que li va causar la ciutat, però també per la seva condició d’homosexual i l’ambient opressor que sentia al seu poble natal. La història fa un tomb quan, després de diversos intents frustrats, aconsegueix que el seu pare vidu el visiti. “Vaig tornar a casa amb el primer esborrany del relat, tot i que ara m’estic plantejant si pot convertir-se en un guió d’una novel·la gràfica”, ens informa.
De la residència també en valora molt especialment el contacte amb altres escriptors: “Sempre és interessant parlar amb altres autores i autors, i encara més si venen des de l’altra punta del món, perquè, a més de conèixer les particularitats del seu país i cultura, tens l’oportunitat d’endinsar-te en la seva feina o fins i tot en el mètode d’escriptura”. Arrieta va coincidir en l’estada a Vil·la Joana amb la traductora polonesa Marta Jordan i l’autora australiana Ellen Savage.
Més informació sobre les residències, en aquest enllaç.