Irene Pujadas i Edgardo Dobry s'emporten els Ciutat de Barcelona literaris
dj., 27/01/2022 - 12:00
Irene Pujadas i Edgardo Dobry s'emporten els Ciutat de Barcelona literaris
Joana Masó ha estat guardonada en la categoria d'Assaig, Humanitats i Història, i Miquel Cabal Guarro per la seva traducció de 'Crim i càstig'.
Els jurats dels Premis Ciutat de Barcelona 2021 han fet públiques les persones i obres guardonades en les categories literàries. Hi ha premis de Literatura Catalana i Castellana, Traducció, i Assaig, Humanitats i Història.
El llibre Els desperfectes, d’Irene Pujadas, ha estat l’escollit en Literatura Catalana. El veredicte en destaca l’estil vibrant, així com l’atreviment i l’ambició literària, i subratlla l’aportació a la tradició contística catalana de l’escriptora de Sant Just Desvern.
Edgardo Dobry, pel llibre de poemes El parasimpático, és el nou Premi Ciutat de Barcelona en Literatura Castellana. El seu estil precís i la “distància humorística”, així com la “llum càlida sobre allò ordinari per convertir-ho en extraordinari” han captivat els membres del jurat, que han atorgat aquest guardó per unanimitat.
En la categoria d’Assaig, Humanitats i Història, i també per unanimitat, s’ha escollit com a premiada l’obra Tosquelles. Curar les institucions, de Joana Masó. Els motius, “la seva inavaluable tasca de recerca, per tractar un tema tan actual i rellevant com la comprensió del patiment psíquic en contexts de crisi política, cultural i social”, segons detalla el veredicte.
La traducció al català de la coneguda novel·la de Fiódor Dostoievski Crim i càstig per part de Miquel Cabal Guarro li ha valgut el Premi Ciutat de Barcelona de Traducció. La riquesa de la llengua i la diversitat de registres, la feina de contextualització del món representat en la història, i l’actualitat i oportunitat d’una obra universal que encara ens interpel·la, han estat les causes de la decisió, presa per unanimitat.
En aquestes categories hi ha hagut diverses mencions especials per part dels diferents jurats. És el cas del llibre Ruderals, de Caterina Pérez, “per l’elegància i subtilesa dels seus relats”, i La señora Potter no es exactamente Santa Claus, de Laura Fernández, “per la seva imaginació desbordant i per un estil i veu úniques en el panorama actual de la literatura espanyola”. En Assaig, el jurat ha atorgat una menció especial a Amelia Tiganus i la seva obra La revuelta de las putas “per la seva denúncia contundent d’una realitat invisibilitzada”.
Més informació, aquí.