Setmana Santa a Ciutat Vella 2023

30/03/2023 - 14:18 h

Setmana Santa. Setmana Santa (calendari gregorià), del 2 al 9 d'abril de 2023.

La Setmana Santa és un dels períodes més importants del cristianisme. Commemora la passió, mort i resurrecció de Jesús i té lloc entre el Diumenge de Rams i el Diumenge de Resurrecció, és a dir, el dia de Pasqua. El Diumenge de Rams se celebra l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, el Dijous Sant és la data de l’últim sopar, el Divendres Sant recorda la crucifixió i mort, el Dissabte Sant és dia de dol i espera; finalment, el Diumenge de Pasqua se celebra la resurrecció.

A través d’un vast i ric conjunt de pràctiques festives —processons, escenificacions teatrals i altres activitats litúrgiques i rituals—, la comunitat cristiana recorda i representa els darrers moments de Jesucrist a la Terra, el que hom coneix com la passió, la mort i la resurrecció.

Enguany la Setmana Santa (calendari gregorià) serà del 2 al 9 d’abril de 2023.

Les dates de la Setmana Santa estan determinades pel calendari lunar (tal com s’indica a la Bíblia): el primer diumenge del calendari gregorià després de la lluna plena posterior a l’inici de la primavera a l’hemisferi nord és el Diumenge de Pasqua (o Diumenge de Resurrecció); així, el diumenge anterior és el Diumenge de Rams. Les esglésies occidentals i orientals utilitzen calendaris diferents per determinar el dia de Pasqua (el calendari gregorià a Occident i el calendari julià a Orient); per tant, les dates de celebració de la Setmana Santa poden variar. Enguany, el calendari gregorià marca l’inici de la Setmana Santa el 2 d’abril, amb el Diumenge de Rams, i acabarà el dia de Pasqua, el 9 d’abril.  En el calendari julià (cristianisme ortodox), començarà el dia 9 d’abril amb el Diumenge de Rams i acabarà el dia de Pasqua, el 16 d’abril.

Per a les persones catòliques, la Setmana Santa és un temps de recolliment, de penediment dels propis pecats, de recordar el patiment de Jesús, que és fill de Déu i que va morir a la creu; també és temps de celebrar la seva resurrecció, que representa la vida eterna al costat de Déu per a totes les persones cristianes.

Benedicció de Rams, processons i viacrucis:

La benedicció de Rams es fa el Diumenge de Rams i commemora l’arribada de Jesucrist a Jerusalem per a la celebració de la Pasqua jueva. Segons la Bíblia, Jesucrist hi va entrar muntant un ase i va ser rebut amb alegria pels habitants de la ciutat, que el lloaven alçant palmes i branques de llorer i olivera.

Les processons de Setmana Santa són celebracions devocionals que commemoren diferents episodis dels darrers dies de Jesucrist, de la seva mort a la creu i resurrecció. Són celebracions religioses en què persones, principalment pertanyents a confraries i germandats, traslladen una o diverses imatges sagrades al llarg d’un recorregut pels carrers de la ciutat. Les processons han estat celebracions populars i avui dia són una tradició a la ciutat.

El viacrucis és una pràctica devocional de caire meditatiu que recorda la passió de Jesús davant les catorze estacions, que representen els episodis del camí de la creu, i que acaba amb les estacions de la crucifixió i l’enterrament.

Celebracions catòliques de Setmana Santa a Barcelona:

A Barcelona es fan diversos actes a la via pública, més enllà de les benediccions de Rams que organitzen les esglésies, s’organitzen diverses processons i viacrucis, com són la Burreta, les processons de Nuestro Padre Jesús del Gran Poder i de María Santísima de la Esperanza Macarena, organitzades per la Pontificia y Real Hermandad de Nuestro Padre Jesús del Gran Poder y María Santísima de la Esperanza Macarena; la processó del Santíssim Crist de la Bona Mort, organitzada per la congregació del mateix nom; el Viacrucis de la Sang, organitzat per la Reial i Il·lustre Arxiconfraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist; la processó de la Virgen de las Angustias y el Santísimo Cristo de la Misericordia, organitzada per la Hermandad y Cofradía de Nuestra Señora de las Angustias de Barcelona, o el viacrucis de la Catedral, entre altres.

El Consell General de Germandats i Confraries de l’Arxidiòcesi de Barcelona acull, aproximadament, 80 germandats i confraries.

La comunitat catòlica a Barcelona:

Els primers cristians a Barcelona dels quals es té notícia són del segle III, i des del segle IV la ciutat va esdevenir seu episcopal. Així, diversos documents recullen la vida de Sant Cugat, Sant Pacià o Santa Eulàlia, que esdevindria patrona de la ciutat. Avui dia, la ciutat de Barcelona forma part de l’Arxidiòcesi de Barcelona, òrgan de govern on trobem l’arquebisbe, els bisbes auxiliars i la cúria (les delegacions responsables dels diversos àmbits).

Per Setmana Santa, a Barcelona, com a moltes altres ciutats, tenen lloc actes, processons i celebracions dins el marc de la reflexió, la fraternitat i l’espiritualitat. Aquest any la ciutat de Barcelona acollirà diversos actes catòlics de Setmana Santa, alguns dels quals són (EL LLISTAT S’ANIRÀ ACTUALITZANT A MESURA QUE ES TINGUI INFORMACIÓ):

DISTRICTE DE CIUTAT VELLA:

 • Benedicció de palmes i rams (Diumenge de Rams, 2 d’abril):
  • D’11.00 a 12.00 hores, al Pla de la Seu. Ho organitza: Catedral de Barcelona.
  • Matí, a la plaça del Padró. Ho organitza: Parròquia Mare de Déu del Carme.
  • Matí, a la plaça de la Barceloneta. Ho organitza: Parròquia Sant Miquel del Port.
 • Pas de la Burreta:  el 2 d’abril (Diumenge de Rams), de 10.00 a 13.00 hores. Des de la plaça Sant Agustí, passant pel carrer Hospital, les Rambles, el carrer Santa Anna, el Portal de l’Angel, el carrer Cucurulla, el carrer Portaferrisa, les Rambles, el Pla de la Boqueria, el carrer Hospital, i finalitzant a la plaça sant Agustí. Ho organitza: Pontificia y Real Hermandad y Cofradía de Nazarenos de Nuestro Padre Jesús del Gran Poder y María Santísima de la Esperanza Macarena de Barcelona.
 • Processó de la Bona Mort: el 2 d’abril (Diumenge de Rams), de 18.00 a 22.30 hores. Des del carrer Santa Anna, passant pel Portal de l’Angel, el carrer del Bisbe, la plaça Sant Jaume, les Rambles, el carrer Santa Anna, i finalitzant a la parròquia de Santa Anna. Ho organitza: Congregació del Santíssim Crist de la Bona Mort.
 • Solemníssim Viacrucis de la Sang: el 6 d’abril (Dijous Sant), de 21.00 a 22.30 hores. Des de la plaça del Pi, passant per la plaça de Sant Josep Oriol, el carrer de la Palla, el carrer dels Banys Nous, el carrer del Call, la plaça Sant Jaume, el carrer del Bisbe, el carrer de la Pietat, el carrer dels Comptes, el Pla de la Seu, el carrer de Santa Llúcia, la plaça Nova, el carrer Boters, la plaça de la Cucurulla, el carrer del Pi, i finalitzant a la plaça del Pi. Ho organitza: Reial i Il·lustre Arxiconfraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Barcelona.
 • Processó Nuestro Padre Jesús del Gran Poder y María Santísima Esperanza Macarena: el 7 d’abril (Divendres Sant), de 17.00 a 23.00 hores. Des de la plaça Sant Agustí, passant pel carrer Hospital, les Rambles, el carrer Santa Anna, el Portal de l’Angel, el carrer dels Arcs, l’avinguda de la Catedral, la plaça Nova, el carrer de Boters, el carrer del Pi, la plaça del Pi, el carrer Cardenal Casañas, el Pla de la Boquería, el carrer Hospital, i finalitzant a la plaça Sant Agustí. Ho organitza: Pontificia y Real Hermandad y Cofradía de Nazarenos de Nuestro Padre Jesús del Gran Poder y María Santísima de la Esperanza Macarena de Barcelona.
 • Processó de Nuestra Señora de las Angustias: el 7 d’abril (Divendres Sant), de 19.00 a 23.30 hores. Des de l’església de Sant Jaume, passant pel carrer Ferran, les Rambles, el carrer Cardenal Casañas, la plaça del Pi, la plaça Sant Josep Oriol, el carrer Portaferrissa, el carrer Boters, Pla de la Seu, carrer de Santa Llúcia, carrer del Bisbe, plaça Sant Jaume, el carrer Ferran, i finalitzant a l’església de Sant Jaume. Ho organitza: Hermandad y Cofradía de Nuestra Señora de las Angustias de Barcelona.
 • Adoració a Jesucrist Crucificat. Sermó de les Set Paraules predicat: el 7 d’abril (Divendres Sant), de 15.00 a 17 hores. Surt el Crist de Lepant a la porta de la Catedral i al pla i l’avinguda de la Seu. Ho organitza: Catedral de Barcelona.
 • Viacrucis de la Catedral: el 7 d’abril (Divendres Sant), a les 19.00 hores, a l’avinguda de la Catedral. Ho organitza: Catedral de Barcelona.
 • Processó de Pasqua: el 9 d’abril (Diumenge de Resurrecció o de Pasqua), de 17.30 a 20.00 hores. Surt de la Parròquia de Santa Anna, segueix per la plaça de la Seu-Catedral i torna a la parròquia. Ho organitza: Secretariat Diocesà de Germandats i Confraries.

L’esdeveniment més important de la Setmana Santa (calendari gregorià) per a les esglésies evangèliques és el culte de resurrecció (el Diumenge de Pasqua), en què moltes esglésies fan una celebració especial per commemorar Crist i Crist ressuscitat. Aquesta expressió del Crist ressuscitat els acompanya tots el dies de l’any, per això a les creus evangèliques no hi figura la imatge de Crist.

Per a les esglésies ortodoxes, la Pasqua (o Diumenge de Resurrecció) és la celebració més important de l’any. Totes les esglésies la celebren seguint el calendari julià, a diferència d’altres esglésies cristianes que segueixen el calendari gregorià. Al llarg de la setmana celebren la Divina Litúrgia, el Dijous Sant i el Divendres Sant; el Dissabte Sant celebren les vespres i matines. És habitual que el Diumenge de Pasqua es facin processons portant l’evangeli, la icona de la resurrecció i espelmes. Enguany el Diumenge de Pasqua o de Resurrecció per a les esglésies ortodoxes serà el 16 d’abril.

Una de les celebracions més importants per als testimonis cristians de Jehovà és la mort de Jesús, que és el 14 de nissan (del calendari lunar bíblic). Els testimonis no consideren com a sants els dies de la mort i la resurrecció. No celebren la resurrecció, ja que interpreten que a la Bíblia Jesús va manar celebrar la seva mort, no la seva resurrecció. Enguany el Memorial de la Mort de Jesús tindrà lloc el dimarts 4 d’abril. Podeu trobar més informació AQUÍ.

L’Església Adventista del Setè Dia aprofita les dates de Setmana Santa (calendari gregorià) per recordar els episodis i les lliçons de l’última setmana de Jesús abans de la creu. No es fan celebracions especials; a les seves esglésies dediquen moments de lectura i reflexió sobre la Paraula sobre aquest tema tan essencial, en el marc dels cultes habituals de cada dissabte.

L’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies, coneguts com a mormons, sí que reconeixen la Setmana Santa (basant-se en el calendari gregorià), tot i que no es fan celebracions especials. Als seus centres de culte, les estaques, dediquen moments de lectura i reflexió al voltant dels darrers dies de Jesús, posant un èmfasi especial en el dia de la resurrecció.

 • Podeu llegir l’article de la Pasqua cristiana ortodoxa AQUÍ.

 • I l’article Setmana Santa: la celebren totes les tradicions cristianes de la mateixa manera? No! AQUÍ.

 • Consulteu el fullet de Celebracions catòliques de Setmana Santa a l’arxiu adjunt o AQUÍ.

*** LaPasqua és un terme religiós que procedeix del llatí páscae, i aquest prové del grec paskha, format a partir de l’hebreu pésakh, que significa ‘pas’. En el context cultural occidental, la Pasqua representa tant una festivitat religiosa important com la celebració de l’arribada de la primavera.