Encara hi ha profundes desigualtats de gènere en els hàbits relacionats amb la salut, l’estat de salut i l’ús de serveis sanitaris. Aquestes s’expliquen per factors estructurals com la socialització de gènere, les desigualtats en el poder i en l’accés als recursos, així com la divisió sexual del treball entre dones i homes: però s’han d’afegir uns altres factors conjunturals que representen un gran repte en l’actualitat, com és el cas de les conseqüències de la darrera crisi sanitària i l’augment de la pobresa.

Cal insistir en la defensa de la salut de les dones, i abordar prioritàriament la salut mental, fomentant una atenció sanitària sense biaixos de gènere i tenint en compte una mirada interseccional (és a dir, abordant altres eixos de desigualtat com són la classe social, l’origen, l’edat o la discapacitat), així com promocionant els drets sexuals i reproductius.

Totes les imatges de la sessió de treball de Salut

 

Quines idees van sortir?

Entre d’altres necessitats, les participants al grup de treball van destacar:

  • Abordar els problemes de salut mental amb més incidència entre les dones de totes les edats  i  les demències de les dones grans.
  • Reduir l’excessiva medicalització de les dones especialment en processos de dol o situacions de canvis i/o estrès;
  • Treballar per eliminar les bretxes d’accés als serveis de salut, com ara la digital i l’econòmica;
  • Millorar l’atenció a la salut sexual i reproductiva en totes les etapes de la vida (fent espacial èmfasi també en les  dones grans);
  • Potenciar la recerca amb perspectiva de gènere per afinar en els tractaments;
  • Fer una aposta per la figura de la infermera escolar i fomentar el treball en xarxa amb les llevadores;
  • Fomentar els lavabos adaptats per a les copes menstruals als equipaments municipals i instituts.