Nou Cicle Consum Responsable al Nadal, ciutat per la transició ecosocial

09/11/2020 - 17:30

El cicle comença el proper 16 de novembre i durarà fins el 18 de desembre.

Per preparar-nos per les festes nadalenques, l’Espai Consum Responsable s’alia amb gairebé 30 entitats per organitzar un mes ple de tallers, reflexions i activitats al voltant del consum responsable i la sostenibilitat social i ecològica.

A partir del proper 16 de novembre, i fins el 18 de desembre, podreu gaudir del nou cicle de Consum Responsable amb més de 30 activitats virtuals i per tota la ciutat (sotmeses a obligacions i recomanacions vigents en cada moment). Els objectius d’aquest cicle ha estat fomentar el treball en xarxa, la cooperació amb i entre entitats i la potenciació d’activitats i donar visibilitat al consum responsable i sostenible també pel Nadal.

El consum responsable, entès com una pràctica quotidiana, ens serveix de palanca per la construcció d’una societat que sigui més resilient davant de crisis com les que estem vivint: sanitàries, climàtiques, econòmiques, etc. Mantenint uns valors de compra i de consum podem ajudar a impulsar una transició ecològica socialment justa. Les persones consumidores tenen la responsabilitat compartida amb les administracions i el sistema productiu per a canviar les regles del món, les decisions de compra i consum responsable representen una preferència cap a un sistema productiu més just i sostenible.

Ara que s’acosta el Nadal, i pensem en els regals de qualitat que volem fer a les nostres persones estimades, amistats i familiars, iniciem aquest cicle d’activitats, organitzades per diverses iniciatives ciutadanes, sobre les alternatives existents per practicar un consum sostenible i solidari.

A més, la trentena d’activitats es distribuiran per tota la ciutat de forma presencial (quan es pugui) i telemàtica, potenciant el consum de proximitat i reactivant l’economia dels barris de la ciutat.

Degut al caràcter quinzenal de les mesures davant la covid-19 marcades pel Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya, cada entitat organitzadora es fa responsable del compliment de les mesures de seguretat sanitària. Es recomana consultar canvis d’última hora i, en el cas de les persones inscrites, s’enviarà informació actualitzada de manera personalitzada.

Agenda d’activitats

 [Xerrada] Inauguració traster comunitari

11 de novembre, 17.30- 20.30 h

Organitza: Casal barri EAMP – Espai Antoni Miró Peris

Descripció: El traster comunitari és un nou espai de préstec i intercanvi d’eines, jocs i altres objectes que es posa a disposició dels veïns i veïnes del Clot-Camp de l’Arpa. Aquest servei vol prioritzar l’ús front la tinença d’objectes i fomentar la cultura d’aprofitament de recursos i col·laboració entre el veïnat. Es farà el tret de sortida del nou servei a través de les xarxes. Més informació a través del web.

Inscripcions:  no calen inscripcions

 

[Taller] Taller Transformació d’aliments

16 i 30 de novembre i 18 de desembre, 16.00 – 17.30

Organitza: Cuchara

Descripció: Allò que mengem importa. D’on ve, com es produeix, el camí que fa fins a les nostres taules i com arriba al nostre plat… i la influència mediambiental que tot això comporta.

En aquest cicle abordarem aquesta realitat acostant-nos als aliments i al seu cicle amb curiositat i energia transformadores, per aprendre les unes de les altres maneres de fer, de cuinar i de cuidar. Un espai experimental per a totes les edats i condicions.

Inscripcions: espai210@gmail.com

Presencial: Casal Espai 210, Padilla 210 baixos, 08013 Barcelona. Aquesta activitat resta sotmesa a les obligacions i recomanacions vigents en el moment de realitzar l’activitat. La responsabilitat del seu compliment és de l’entitat organitzadora

Entitats col·laboradores: Espai Ambiental, Espai 210, Xarxa Coopoblet

 

[Xerrada] Consum responsable en temps de Covid

A partir del 17 de novembre, tots els dimarts i dijous del cicle, 11.00- 12.00

Organitza: FACUA CATALUNYA

Descripció: Com podem afrontar els reptes del consum responsable, en les actuals circumstàncies d’emergència sanitària i davant dels reptes globals de la emergència climàtica.

Online: se’ls comunicarà a les persones inscrites mitjançant correu electrònic

Inscripcions: catalunya@facua.org

 

[Taller Virtual] Nevera solidària i cuina d’aprofitament

17 de novembre, 17.30- 19.30

Organitza: Casal barri EAMP – Espai Antoni Miró Peris

Descripció: La nevera solidària és un projecte per lluitar contra el malbaratament alimentari. Als beneficis ambientals de la lluita contra el malbaratament s’hi afegeixen aspectes socials com la desestigmatització de les persones que aprofiten tots els aliments , i la corresponsabilitat comunitària per tal que el projecte funcioni.

Online: es comunicarà l’enllaç als inscrits mitjançant correu electrònic

Inscripcions: independents per taller a casalbarrieamp.org

Entitats col·laboradores Reparat, Millor que Nou

 

[Xerrada] Residus i pandèmia: consumim amb seny

18 de novembre, 10.00- 14.00

Organitza: Fundació Banc de Recursos

Descripció: L’activitat serà a través de XXSS i també obrirem les portes per si algú vol venir a conèixer l’entitat. La idea és conscienciar de l’impacte que té la nostra activitat diària en la crisi climàtica i la relació d’aquesta amb la pandèmia. A través dels nostres dos projectes troncals (Pont Solidari i Pont Alimentari) i amb exemples concrets, farem propostes de com reduir l’impacte que tenim amb el nostre consum en la natura.

Online Xarxes Socials: @bancdr

Inscripcions: aula@boscturull.cat o bé al 93 2133945

 

[Cinefòrum] Documental: Nugkui, l’esperit del Cacau i debat posterior.

18 de novembre, 19.00- 21.00

Organitza: Enginyeria Sense Fronteres

Descripció: Per a la realització del documental, hem recorregut els principals afluents del Marañón i els seus huacas, i ens hem endinsat en les plantacions centenàries de cacau de l’Almendral i La Muschca, on humils productors es resisteixen a convertir les seves finques de cacau en cultius d’arròs, cafè, o en zones urbanitzables. Ells són els autèntics conservacionistes de les varietats originals del cacau nadiu de fi de sabor i aroma, les quals suposen un llegat genètic d’incalculable valor. A l’animada ciutat de Jaén es troben les principals protagonistes de la transformació de les llavors de cacau en la beguda dels déus: les dones.

Online: https://www.youtube.com/watch?v=NabzAyI185Q&feature=youtu.be

Inscripcions: No calen inscripcions

  

[Taller] Customitzem jerseis amb la tècnica dels MAXIBRODATS

18 de novembre, 18.00- 19.30

Organitza: Aula Ambiental districte de Sant Andreu i Espai30 – Ateneu Sagrerenc

Descripció: Tens jerseis que ja no et poses? Porta’ls i dóna’ls una segona vida! Aprendrem la tècnica dels maxibrodats per decorar els nostres jerseis antics i així reduir el consum de roba i promoure la reutilització dels materials.

CAL PORTAR JERSEIS PER CUSTOMITZAR.

Online: s’enviarà l’enllaç responent les inscripcions

Inscripcions: espai30lasagrera.cat / mail: info@fee30.cat

Entitats col·laboradores Casal de Barri Espai 210

Presencial: Espai30- Ateneu Sagrerenc. Carrer d’Hondures, 30. Aquesta activitat resta sotmesa a les obligacions i recomanacions vigents en el moment de realitzar l’activitat. La responsabilitat del seu compliment és de l’entitat organitzadora.

 

[Tast virtual] Tasta els matisos del Comerç Just

20 de novembre, 16.00

Organitza: LaCoordi- Coordinadora del Comerç Just i les Finances Ètiques

Descripció: Tast de Cafè de Comerç Just Trobada virtual per a conèixer de prop els i les productores de comerç just ACPCU d’Uganda i COMULACS de Nicaragua i les seves cooperatives productores, així com la seva relació amb les importadores Oxfam Intermón i Alternativa3. Després es realitzarà un tast del seu cafè per valorar els matisos i diferències entre els tipus de cafè. Tot i que les persones assistents no han de comptar amb el Cafè específic que s’utilitzarà, s’informarà els participants dels espais on poden trobar-los, a les botigues d’Oxfam Intermón i Alternativa3.

Online: https://us02web.zoom.us/j/86985425549

Inscripcions: suport@lacoordi.cat

Entitats col·laboradores: Alternativa3, Oxfam Intermón, Comulacs

 

[Taller] Decoració sense impacte

20 de novembre, 18.15- 19.30

Organitza: Aula Ambiental Sagrada Família

Descripció: La perspectiva del consum responsable ens pot ajudar a intentar trencar amb la costum de comprar per comprar, especialment coses petites i de baixa qualitat. Reduir, reutilitzar i reciclar ens permeten reduir el nostre impacte al planeta i dificultar l’aparició de pandèmies, alhora que busquem altres maneres d’entendre els objectes i la nostra relació amb ells.

Online: Rebreu indicacions del canal en la resposta a la inscripció

Inscripcions: espai210@gmail.com

Entitats col·laboradores Biblioteca Sofia Barat

Presencial Casal de Barri Espai 210 (Carrer de Padilla, 210, 08013 Barcelona). Aquesta activitat resta sotmesa a les obligacions i recomanacions vigents en el moment de realitzar l’activitat. La responsabilitat del seu compliment és de l’entitat organitzadora 

 

[Dinar] Cuinem el Canvi! Dinar popular d’aprofitament amb Residu Zero

22 de novembre, 10.00- 18.00

Organitza: Xarxa CooperaSec i Associació SomlaClau

Descripció: Al Poble Sec farem un taller d’aprofitament en col·laboració amb el col·lectiu autogestionat “Las espigadoras”, un grup format principalment per dones que han nascut fora de Catalunya i que recupera menjar cada dia a unes botigues del Poble sec, nascut arran del sopar d’aprofitament de l’any passat. Totes les compres i activitats es fan amb l’objectiu d’obtenir el residu zero.

Online: https://meet.jit.si/SomlaClau_SoparAprofitament

Presencial Ateneu Cooperatiu La Base, Carrer Hortes 10, 08004 Barcelona. Aquesta activitat resta sotmesa a les obligacions i recomanacions vigents en el moment de realitzar l’activitat. La responsabilitat del seu compliment és de l’entitat organitzadora.

Inscripcions: somlaclau21@gmail.com

Entitats col·laboradores  Associació SomlaClau

 

[Taller] Taller de reciclatge

24 de novembre, 17.30-19.30

Organitza: MamaG

Descripció: Creem una bossa de compra amb una samarreta vella. D’aquesta manera evitem utilitzar bosses de plàstic i donem una segona vida a allò que ja no fem servir.

Online: Publicarem el vídeo de les instruccions en el nostre Facebook: https://www.facebook.com/mamaG.bcn

Inscripcions: mamag@mamag-bcn.org

Presencial: Passatge Garrofers 1, 08041 Barcelona. Aquesta activitat resta sotmesa a les obligacions i recomanacions vigents en el moment de realitzar l’activitat. La responsabilitat del seu compliment és de l’entitat organitzadora.

 

[Xerrada] Els diferents models de producció, distribució i consum ecològics.

24 de novembre, 19.00 – 21.00

Organitza: CEHDA–Laura Garcia i Cesc Mas

Descripció: xerrada oberta al barri sobre els diferents models de producció, distribució i consum ecològics.

Online: s’enviarà informació a les persones inscrites mitjançant correu electrònic

Inscripcions: cehdaghana@cehdaghana.org

 

[Xerrada] Black Friday , grans descomptes però qui ho paga?
25 de novembre, 18.00 – 20.00

Organitza: Espai Consum Responsable

Descripció: Som moltes les persones que aprofitem aquesta data per a adquirir amb rebaixes impressionants productes que potser no ens compraríem si haguéssim de pagar el que realment valen. Val la pena aprofitar aquests descomptes? Quins impactes te sobre la ciutadania i el medi ambient l’augment pronunciat del consum? Quines són les alternatives?

L’activitat pot veure’s modificada a causa de la situació sanitària. En aquest cas es farà online.

Ponents: Albert Vinyal, (professor i doctor en psicologia del consum a l ́UAB i a l’Escola Superior de Comerç i Distribució- ESCODI, publicista i professor de neuromarketing) i Voluntariat Social

Online: https://meet.jit.si/EspaiConsumResponsable
Inscripcions:  https://participaciointerna.barcelona.cat/index.php/436919

 

[Taller] Trucs Zero Waste: viure sense generar gairebé residus és possible.

26 de novembre, 19.00- 20.30

Organitza: Go Zero Waste

Descripció: A casa, a la feina, a l’escola, al bany, de viatge… el nostre dia a dia està fet de petites accions que tenen un impacte directe en la quantitat de residus que generem. Aprendrem a identificar-les i conèixer quins canvis podem fer per reduir i minimitzar la nostra generació de residus mitjançant accions concretes.

Online: https://meet.jit.si/EspaiConsumResponsable

Inscripcions:  https://participaciointerna.barcelona.cat/index.php/436919

Presencial Espai de Consum Responsable (Rda Sant Pau 43-45). Aquesta activitat resta sotmesa a les obligacions i recomanacions vigents en el moment de realitzar l’activitat.

 

[Taller] Taller bossa popcorn

30 de novembre, 17.00 – 19.30

Organitza: Biblioteca Camp de l’Arpa-Caterina Albert

Descripció: Crearem una bossa multiusos, donant una segona vida a roba antiga, mitjançant tècniques bàsiques de costura amb un patronatge molt senzill

Online: s’enviaran indicacions a les persones inscrites mitjançant correu electrònic

Inscripcions: http://s2.puntxarxa.org/cbb/cursos/llista_cursos.php

Presencial Biblioteca Camp de l’Arpa-Caterina Albert. Carrer Indústria, 295 08041 Barcelona. Aquesta activitat resta sotmesa a les obligacions i recomanacions vigents en el moment de realitzar l’activitat.

 

[Diàleg] Tu “carro de combate” para el ecocidio. ¿A qué estás esperando ?

30 de novembre, 18.30- 20.00

Organitza: La Taca d’Oli de La Fàbrica cooperativa

Descripció: Aquesta activitat es planteja com una conversa de dos propostes de lluita climàtica interessants i originals pel seu enfocament: Carro de combate y la campanya Stop Ecocidio. Una retornant el poder a la gent que decideix responsablement i l’altra dient PROU a la violència a la terra i impulsant una llei que la defensi i, ens defensi a totes al cap i a la fi. Per això se situa al novembre, mes relacionat amb l’eradicació de la violència de gènere, que també està relacionada amb la violència a la terra. Connectant lluites!

Online: https://meet.jit.si/EspaiConsumResponsable

Inscripcions:  https://participaciointerna.barcelona.cat/index.php/436919

Entitats col·laboradores: Carro de combate (https://www.carrodecombate.com) Stop Ecocidio (https://www.protectoresdelatierra.org).

[Formació] Milloreu l’impacte social i ambiental dels vostres projectes

01 de desembre, 12.00- 13.30

Organitza: Espai Consum Responsable, Ecologia Urbana i Torre Jussana

Descripció:Si heu rebut una subvenció de l’Ajuntament i/o voleu millorar la sostenibilitat dels vostres projectes aquesta formació us interessa.

Inscripcions:  https://www.tjussana.cat/detall.php?id=35&a=570

 

[Concurs] Texans pel clima
1 de desembre
18.30- 19.30

Organitza: La Fàbrica cooperativa

Descripció: Activitat de sensibilització sobre el consum tèxtil en format concurs: entretinguda i accessible, donem a conèixer quins recursos són necessaris per produir texans. Quin impacte genera el planeta el consum de texans? I com podem allargar-los la vida des de l’Upcycling? A més, hi ha premis per qui encerti més preguntes. Com no podria ser d’una altra manera: Productes elaborats a partir de texans.

Online: https://meet.jit.si/EspaiConsumResponsable

Inscripcions: https://participaciointerna.barcelona.cat/index.php/436919

Entitats col·laboradores: Solidança i Back to Eco

 

[Xerrada] L’economia circular com a solució a l’emergència climàtica: el cas de l’obsolescència programada

03 de desembre, 18.00- 19.30

Organitza: AICEC-ADICAE

Descripció: L’obsolescència programada és un dels eixos que fomenten el consum massiu d’aparells tecnològics i amb els quals s’ha d’incidir per frenar la petjada ecològica i fomentar l’allargament de la vida d’aquests aparells.

Online: https://meet.jit.si/EspaiConsumResponsable

 

[Xerrada] Consumir serveis de cures respectant els drets de les persones: el consum responsable de cures

03 de desembre, 18.00- 19.30

Organitza: associació Més que Cures- xarxa Cooperasec

Descripció: Com consumir aquests serveis de forma responsable? Com garantir els drets laborals i socials de les persones treballadores d’aquest àmbit, sotmès habitualment al treball submergit i a la negació de condicions de treball dignes? Com assegurar-se que els serveis que consumim no són a costa dels drets d’altres persones? A la ciutat de Barcelona neixen iniciatives de la mà de les dones treballadores de l’àmbit per dignificar el sector i us les volem presentar.

Online https://meet.jit.si/Elconsumresponsabledecures

Inscripcions: mesquecures@gmail.com

Entitats col·laboradores: Cooperativa Ca l’abril, Cooperativa Mujeres Pa’lante

 

[Visita Virtual] Controlem les emissions de gasos d’efecte hivernacle en l’habitatge cooperatiu Princesa49

9 de desembre 17.00 – 19.00h

Organitza: Sostre Cívic

Descripció: Al projecte d’habitatge cooperatiu Princesa49 controlem les emissions de gasos d’efecte hivernacle mitjançant l’anàlisi del consum d’energia i aigua que fan les veïnes. Coneix amb més detall el projecte i les mesures d’eficiència energètica i optimització de recursos que s’han dut a terme!

Online: Es rebran les indicacions en la resposta a la inscripció mitjançant correu electrònic

Inscripcions: https://sostrecivic.coop/visita-princesa49/

Presencial Princesa, 49. Aquesta activitat resta sotmesa a les obligacions i recomanacions vigents en el moment de realitzar l’activitat. La responsabilitat del seu compliment és de l’entitat organitzadora.

 

[Taller] Embolcalls sostenibles

10 de desembre, 17.30- 19.00

Organitza: Aula Ambiental Sagrada Família i La Quitxalla de Can Mariner

Descripció: La reducció de residus és clau per lluitar contra l’emergència climàtica que propicien les pandèmies com la covid-19, pel que és clau en unes dares com les de les festes en que es desaprofiten tones de paper embolicant regals, acostar a la ciutadania opcions més sostenibles i responsables.

Online: rebre indicacions del canal en la resposta d’inscripció

Inscripcions a info@aulambiental.org / aulambiental.org

Entitats col·laboradores Ateneu El Poblet.

Presencial  Biblioteca Sofia Barat (Carrer de Girona, 64-68, 08009 Barcelona). Aquesta activitat resta sotmesa a les obligacions i recomanacions vigents en el moment de realitzar l’activitat. La responsabilitat del seu compliment és de l’entitat organitzadora.

 

[Taller] FEM TITELLES AMB MATERIAL RECICLAT [activitat familiar]

12 de desembre, 11.30- 13.00

Organitza: Aula Ambiental Bosc Turull

Descripció: Fugim del hiperconsumisme nadalenc tant propi d’aquestes èpoques de l’any fabricant-nos les nostres joguines. Aprendrem a fer titelles utilitzant materials de rebuig que tenim per casa i les farem inspirades en els animals que podem trobar al Bosc Turull.

Edat recomanada: 6-12 anys.

A càrrec de El Geko con botas, companyia titellaire.

Online: S’enviarà la informació a les persones inscrites mitjançant correu electrònic

Inscripcions: aula@boscturull.cat

Presencial Aula Ambiental Bosc Turull (Passeig Turull 2, 08023, Barcelona). Aquesta activitat resta sotmesa a les obligacions i recomanacions vigents en el moment de realitzar l’activitat. La responsabilitat del seu compliment és de l’entitat organitzadora.

[Taller] Menstruació Sostenible

12 de desembre, 10.00- 12.00

Organitza: DIGNIDART SCCL

Descripció: En aquest taller aprendrem què és i quines fases té el cicle menstrual, per exemple aplicant la tècnica del diagrama lunar, per tal de contribuir a l’autoconeixença i a viure la menstruació en positiu. Descobrirem quines alternatives reutilitzables, ecològiques i sostenibles tenim al nostre abast i com aquestes, ens ajuden a cuidar-nos, reduir residus i alhora estalviar
Online: Es rebran indicacions de seguiment amb la resposta a la inscripció
Inscripcions:
hola@dignidart.com

 

[Xerrada] La covid-19 i l’augment de l’ús de les noves tecnologies en els serveis financers. Avantatges i inconvenients per a les persones consumidores.

15 de desembre, 18.00- 19.30

Organitza: AICEC-ADICAE

Descripció: La crisi sanitària ha fet que cada vegada més paguem amb el mòbil fent servir les noves tecnologies. S’han de conèixer aquestes eines i fer-les servir de manera responsable i amb seguretat.

Online: https://meet.jit.si/EspaiConsumResponsable

 

[Recital virtual] SOStenibilit’ART”. Recital ecofeminista.

16 de desembre, 18.30- 19.30

Organitza: La Fàbrica cooperativa

Descripció: Aquest recital virtual recull reflexions ecofeministes de diferents indrets del món en diferents formats que connecten la vida saludable de les persones amb la de la comunitat i la del planeta del que formem part.

Online: https://meet.jit.si/EspaiConsumResponsable

Inscripcions:  https://participaciointerna.barcelona.cat/index.php/436919

Entitats col·laboradores: Dona Cançó (www.donacanco.com)

 

[Xerrada] Fas les compres de Nadal mitjançant Internet? Drets i consells per adquirir amb seguretat els teus productes de consum en botigues de proximitat mitjançant eines digitals

17 de desembre, 18.00- 19.30

Organitza: AICEC-ADICAE

Descripció: La crisi sanitària ha provocat que la ciutadania compri més per Internet. Durant les festes, aquesta tendència s’ha de dirigir cap a unes compres de Nadal segures i en botigues de proximitat.

Online: https://meet.jit.si/EspaiConsumResponsable

 

[Acte final] Presentació del llibre Natural Ment de César Javier Palacios

18 de desembre, 12.00- 13.00

Organitza: Espai Consum Responsable