“Dones que mouen l’esport”, nou cicle de reportatges

20/11/2020 - 12:00

Dona i Esport. Encetem una sèrie de reportatges sobre dones vinculades al món de l’esport i l’activitat física. La primera és la Neus Santamaría, directora de competició de l’Euroformula Open

La relació entre dones i esport a Barcelona és llarga i progressiva. Avui en dia la presència de la dona en el món de l’esport i l’activitat física a la ciutat és habitual i cada vegada més creixent. Així es desprèn de la darrera enquesta d’hàbits esportius de la població adulta de la ciutat, elaborada al 2017, que reflecteix que el 69,2% de les dones ja fan esport, el que suposa un increment del 18,5% respecte el 50,7% que ho feia en l’anterior edició de l’enquesta, realitzada l’any 2013.

No obstant això, la paritat en el món de l’esport encara no és una realitat plena, ja que no només ens hem de centrar en la pràctica esportiva en si mateixa. Certes desigualtats entre homes i dones en l’àmbit esportiu continuen  presents quan ens referim a l’accés real de les dones en la gestió i direcció de les institucions i entitats esportives, la seva incorporació en càrrecs clau de l’àmbit esportiu, la conciliació de la vida professional i familiar amb la pràctica de l’esport i l’activitat física, la visibilitat de la dona esportista als mitjans de comunicació, o la igualtat en la dotació dels premis per categoria femenina i masculina.

És per això que des de l’Institut Barcelona Esports encetem una sèrie de reportatges sobre dones esportistes destacades en les seves especialitats. L’objectiu és visibilitzar el paper de la dona en el món de l’esport i l’activitat física, i fer un pas més cap a la paritat de gènere

 

Neus Santamaría, lideratge en el món del motor

La primera protagonista de la sèrie “Dones que mouen l’esport” és la Neus Santamaría (Barcelona, 1996). El passat 30 d’octubre, la Neus es va convertir en la primera dona directora de competició de l’Euroformula Open, en una carrera disputada al Circuit de Barcelona – Catalunya.

La Neus Santamaría ha estat involucrada al món de l’automobilisme tota la seva vida, i considera que el seu nomenament és “un pas endavant per començar a normalitzar el paper de les dones en el món del motor”. A més, Santamaría espera que el seu exemple “animi a altres noies joves a involucrar-se en aquest esport tan estigmatitzat”.

 

Premi Dona i Esport, 13 anys amb les dones esportistes

El cicle de reportatges “Dones que mouen l’esport” servirà com a preàmbul de la 13a edició del Premi Dona i Esport, que enguany, i a causa de la pandèmia provocada per la covid-19, donarà a conèixer  les seves guanyadores a través d’un acte online el proper mes de desembre.

La finalitat del certamen és fer visible la tasca de dones unides per la seva passió i dedicació a l’activitat física i l’esport, però també obrir un nou camí a la difusió i al coneixement d’històries i reflexions sobre el paper de la dona en el món de l’esport, per tal de contribuir a una presència paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits de l’activitat física i esportiva.