“Dones que mouen l’esport”: Vicky Pieniazeck, la veu de les curses

27/11/2020 - 10:04

Dona i Esport. La Vicky Pieniazeck és l’speaker de la Zurich Marató de Barcelona i l’eDreams Mitja Marató de Barcelona, entre d’altres.

La segona protagonista de la sèrie de reportatges “Dones que mouen l’esport” és la Vicky Pieniazeck (França, 1957), la veu de la qual fa anys que ens acompanya, informa, anima i emociona, a les curses pels carrers de Barcelona. Pieniazeck és, entre d’altres, speaker de la Zurich Marató de Barcelona, l’eDreams Mitja Marató de Barcelona, i el Barcelona Triathlon by Santander, una feina que, com ella explica, li va arribar de casualitat: “Vaig donar un cop de mà a una marató de Mallorca, i arran d’això, de mica en mica, vaig anar fent més proves, fins que es va convertir en la meva professió”.

La Vicky Pieniazeck, francesa de naixement, de família polonesa i nord-americana, i resident a Mallorca, parla 5 idiomes correctament (català, castellà, anglès, francès i italià). A més, també en xampurreja uns quants més, fet que juntament amb el carisma i el nivell altíssim de les competicions barcelonines, li han obert les portes a treballar en proves tan importants a nivell internacional com l’Ultra Trail del Mont-Blanc, la Marató de París o l’Ironman de Niça: “Barcelona és una ciutat que està en el mapa mundial en l’àmbit esportiu. Té unes proves d’un nivell altíssim en tota mena d’esports, i per a mi és un orgull i una alegria treballar-hi”.

Per fer d’speaker s’ha de tenir bona veu, energia i coneixement tècnic d’allò que estàs explicant. I això són coses que pot tenir una dona tant com un home”, sentencia la Vicky Pieniazeck, conscient que es dedica a una professió encara avui molt masculinitzada. Tot i això, és conscient que la seva imatge pot servir de referent a altres dones que es vulguin dedicar a la mateixa professió: “Dones fent coses obren portes a dones per fer coses”. I ho seguirà fent mentre continuï gaudint de la seva feina: “El dia que no em pugui emocionar amb una prova, hauré de plegar”.

 

Premi Dona i Esport, 13 anys amb les dones esportistes

El cicle de reportatges “Dones que mouen l’esport” servirà com a preàmbul de la 13a edició del Premi Dona i Esport, que enguany, i a causa de la pandèmia provocada per la covid-19, donarà a conèixer  les seves guanyadores a través d’un acte online el proper mes de desembre.

La finalitat del certamen és fer visible la tasca de dones unides per la seva passió i dedicació a l’activitat física i l’esport, però també obrir un nou camí a la difusió i al coneixement d’històries i reflexions sobre el paper de la dona en el món de l’esport, per tal de contribuir a una presència paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits de l’activitat física i esportiva.