Fins al 30 de setembre de 2020, el cos de policia ha intervingut en més de 2.500 avisos per violència masclista. Per a una resposta millor, s’ha elaborat un nou pla integral per garantir més recursos i més preparació del cos per a la prevenció, detecció i atenció d’aquest tipus de violències. S’ampliaran les funcions de la policia de barri, es promourà la formació contínua del cos i es reforçarà la coordinació amb els serveis municipals d’atenció a les dones i amb els Mossos d’Esquadra.
En el Ple municipal del mes de desembre es presentarà una mesura de govern per incrementar els recursos i la preparació de la Guàrdia Urbana en la millora de la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, a partir de cinc eixos principals:
- Comissió permanent per a la gestió dels casos. Es va posar en marxa durant el primer estat d’alarma per la covid-19, i des del setembre s’ha iniciat una prova pilot al districte de Sant Martí, on la Guàrdia Urbana, els serveis socials, els serveis d’atenció a les dones i els Mossos d’Esquadra analitzen i fan el seguiment conjuntament dels casos de violència masclista. L’objectiu d’aquesta prova pilot és elaborar una metodologia d’actuació estandaritzada per a tota la ciutat.
- Millora de la coordinació operativa. Es modificarà el procediment intern de les incidències en casos de violència masclista a la sala conjunta, es millorarà la coordinació amb els Mossos d’Esquadra en les actuacions preventives i en l’intercanvi d’informació, s’elaborarà un protocol d’actuació en casos de violència masclista al transport públic i s’incorporaran indicadors de detecció de tràfic d’éssers humans.
- Ampliació de les funcions de la policia de barri. Es definiran les funcions dels equips de la policia de barri en la prevenció, detecció i atenció de les violències masclistes, es formaran els referents de cada unitat territorial sobre l’actuació policial en situacions de violència de gènere i s’oferiran sessions informatives conjuntes amb els serveis municipals d’atenció a les dones i els grups d’atenció a la víctima dels Mossos d’Esquadra.
- Formació contínua. Es crea la figura d’un referent de formació en violències masclistes al cos de la Guàrdia Urbana per detectar i recollir les necessitats formatives del cos en aquesta matèria i s’impartiran sessions formatives sobre les intervencions i l’atenció a dones víctimes de violències sexuals i a víctimes de violència masclista.
- Intervencions a l’espai públic. Conjuntament amb la Direcció de Serveis de Feminismes i LGTBI s’elaborarà un procediment de coordinació dels punts liles i dels estands antimasclistes, s’establirà un dispositiu per a la prevenció de violències masclistes en festes majors i grans esdeveniments i es crearà un procediment per regular les intervencions que impliquin sancions administratives.