Dones escriptores a Barcelona

08/03/2021 - 15:10

Cultura. Barcelona és un dels paradisos literaris més especials del món. Coneixeu les escriptores que han deixat empremta a la ciutat.

Celebreu el Dia Internacional de les Dones coneixent les escriptores que han deixat empremta a la ciutat.

Barcelona és un dels paradisos literaris més especials del món. Denominada ciutat de la literatura per la UNESCO, engloba més de tres-centes llibreries, disposa de Barcelona Llibres —un espai dedicat a les edicions municipals— i és considerada casa de moltes escriptores i escriptors des de fa moltes dècades.

Podria ser l’olor dels carrers, la música dels parcs, les ombres que regalen els edificis més emblemàtics de la ciutat o el conjunt de tot plegat: Barcelona desprèn una màgia incommensurable que desperta talents innats entre les creadores i els creadors literaris. No és pas casualitat, doncs, que al conjunt de barris hagin nascut una gran quantitat d’autores que, amb el temps, han deixat empremta a la nostra història. A continuació, en el marc del Dia Internacional de les Dones, us presentem algunes d’aquestes escriptores i les seves obres.

Mercedes Abad (1961)

Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, la narradora i dramaturga exerceix, avui dia, com a professora de tècniques narratives a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. L’any 1986 va guanyar el premi La Sonrisa Vertical de narrativa eròtica amb el llibre de relats Ligeros libertinajes sabáticos. A més del llibre guardonat, ha escrit obres com Felicidades conyugales (1989), Sangre (2000), Amigos y fantasmas (2004), El vecino de abajo (2007) o La niña gorda (2014).

Maria Aurèlia Capmany (1918-1991)

Més enllà de la seva carrera com a novel·lista, dramaturga o assagista, Capmany va destacar com a activista cultural, feminista i antifranquista. L’any 1948 va guanyar el premi Joanot Martorell amb El cel no és transparent. Vint anys més tard, va rebre el premi Sant Jordi de novel·la gràcies a Un lloc entre els morts. La seva activitat política la va dur a participar en iniciatives com la Caputxinada, una assemblea antifranquista, i a dedicar articles a la cultura i societat catalanes o escriure els llibres de memòries Pedres de toc, Mala memòria i Això era i no era.

Maria Espasa (1973)

La trajectòria d’aquesta creadora viatja, també, més enllà dels llibres. Autora de La dona que es va perdre (2012) i El dia del cèrvol (2016), Espasa ha fet camí com a filòloga romànica, agent d’artistes de carrer, guionista de televisió i d’exposicions, reportera, recomanadora i presentadora de programes de llibres a la televisió i a la ràdio. També actua com a traductora i professora d’escriptura i com a col·laboradora habitual del diari Ara. A més, del 2016 al 2019 va ser coordinadora de l’Oficina UNESCO Ciutat de la Literatura de l’Ajuntament.

Clara Janés (1940)

Filla de l’editor Josep Janés, aquesta autora du a la sang la passió per les lletres. Llicenciada en Filosofia i Lletres, Janés és traductora especialitzada en llengua txeca, assagista, novel·lista i poeta. Destaca, sobretot, per aquesta última faceta, amb reculls com Isla del suicidio, La noche de Abel Micheli, Antología personal (1959-1979), Kampa: Poesía, música y voz o Diván del ópalo de fuego. L’any 1972 va guanyar el premi Ciutat de Barcelona per la biografia La vida callada de Federico Mompou, i el 1997, el Premi Nacional a l’Obra d’un Traductor.

Núria Martínez-Vernís (1976)

Amb el seu primer recull, L’acròbata tampoc no en sortirà il·lès (2000), la poeta va deixar bocabadada la crítica literària, que li atorgà el premi Amadeu Oller i el premi literari Memorial Anna Dodas. El seu segon llibre, Quantes mentides fan una sola veritat (2003), no va abaixar el llistó: gràcies a aquesta obra, va guanyar el premi Josep M. López-Picó. En companyia d’altres poetes, Martínez-Vernís ha creat Tucson, un espai literari i físic entre el Mercat de l’Abaceria i el carrer de Còrsega. L’autora suma participacions en festivals i recitals poètics, revistes com Pèl capell i fanzins com Cataclístics.

Esther Tusquets (1936-2012)

Nascuda gairebé durant l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, Tusquets va signar un camí revolucionari en el món de les lletres. Escriptora, editora, professora de literatura i assagista, va ser premiada amb la Creu de Sant Jordi el 2005. Tusquets va ser al capdavant de l’editorial Lumen durant quaranta anys, en els quals va publicar autors com Ana María Matute, Virgina Woolf, James Joyce o Susan Sontag. És autora de novel·les com La trilogía del mar, relats, llibres d’assaig i memòries, com Confesiones de una editora un poco mentirosa.

Barcelona, ciutat literària

Aquestes autores només són un petit exemple de la gran riquesa del talent literari que protagonitza Barcelona, de la qual neixen autores com Rosa Caminals, Laura Freixas, Felícia Fuster, Ana María Matute, Anna Murià, Irene Polo, Mercè Rodoreda, Montserrat Roig, Cèlia Sunyol, Tina Vallès… Si voleu assaborir la literatura barcelonina en tota la plenitud, coneixeu totes les autores nascudes a la ciutat!