El Born Centre de Cultura i Memòria presenta una nova edició del cicle de reflexió, en el marc de l’exposició “Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979”.
El Born Centre de Cultura i Memòria presenta aquest maig una nova edició del Referències. El cicle, que es presenta com un espai de reflexió sobre el paper de la memòria en el món contemporani, torna aquesta primavera en el marc de l’exposició “Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979”.
Aquesta nova versió oferirà tres diàlegs entre personalitats internacionals i figures referents de la ciutat, que se centraran en tres dels temes troncals de la societat actual: el feminisme, l’activisme a les xarxes i la sostenibilitat mediambiental. A través d’aquestes trobades, la iniciativa busca contribuir a la construcció d’una societat democràtica, crítica i compromesa. Així doncs, el conjunt de debats remarcarà la importància d’incloure valors com el feminisme i l’ecologisme en els sistemes educatius, a més d’entendre el paper que tenen les xarxes socials en l’actualitat de les lluites, els reptes i les fites dels moviments a favor de la sostenibilitat.
Durant tres dijous a la tarda, el cicle posarà de manifest la necessitat d’entendre la pedagogia ciutadana com a vehicle de construcció d’un present democràtic. Per aquesta raó, el programa es titula “Pedagogies contemporànies” i presenta xerrades en línia d’aquest tema.
“Pedagogies a les xarxes”, 6 de maig, a les 18.00 hores
El tret de sortida és a càrrec d’Anastasia Kavada i Simona Levi. El 2017 Levi va ser escollida per la revista Rolling Stone com una de les 25 persones del món que estan donant forma al futur. A través del diàleg “Pedagogies a les xarxes”, les convidades exploraran les possibilitats de la transformació social des dels mitjans digitals i les amenaces i potencialitats que tenen per a les pràctiques democràtiques i els processos d’organització, mobilització i decisió col·lectius.
“Pedagogies mediambientals”, 13 de maig, a les 18.00 hores
Tabi Joda —guardonat en diverses ocasions per la seva tasca agroforestal i en defensa de la naturalesa— i Alfons Pérez són els protagonistes del segon diàleg. En “Pedagogies mediambientals”, la parella debatrà sobre fins a quin punt és necessari construir una relació harmònica entre l’entorn i la resta d’éssers vius que eviti una catàstrofe ecològica irreparable.
“Pedagogies feministes”, 20 de maig, a les 18.00 hores
Tithi Bhattacharya va ser una de les organitzadores de la vaga internacional de dones del 8 de març del 2017, en la qual van participar una cinquantena de països d’arreu del món. Ella i Bel Olid tanquen aquest cicle de xerrades. Ambdues donaran forma a “Pedagogies feministes”, l’últim espai de diàleg, on exposaran com el feminisme ha esdevingut els últims anys una de les enunciacions polítiques més influents i aglutinadores del món, i parlaran del paper que té com a desencadenant d’altres lluites per la universalització de drets fonamentals.
L’accés al Referències és gratuït, però cal reserva prèvia. Tanmateix, les sessions es retransmetran a través del canal de Youtube d’El Born CCM. L’activitat és en català i anglès, amb servei de traducció simultània.