Els dies 23, 24, 25 i 26 de setembre, la ciutat viurà una edició de la Mercè marcada per la celebració del segle i mig de les festes des que l’Ajuntament se’n fa càrrec. Enguany, el pregó serà a càrrec de l’activista, feminista i líder veïnal Custodia Moreno Rivero, i l’Havana serà la ciutat convidada, un any després que la pandèmia ho impedís.
L’any 1871 es va organitzar per primer cop una Mercè que prenia forma de festa ciutadana amb activitats culturals, tot i que la Mercè ja se celebrava com a patrona de la ciutat des d’abans d’aquesta data.
Per a l’edició d’enguany, les Festes de la Mercè oferiran més de 500 activitats programades, entre les quals trobem les funcions del Mercè Arts de Carrer, els concerts i les activitats de cultura popular, amb la participació de prop de 200 entitats de cultura popular de la ciutat, 110 companyies artístiques i 114 formacions musicals.
Betevé i els canals de Barcelona Cultura oferiran concerts i espectacles en directe i en diferit, per televisió i per internet.
El pregó i el cartell duen nom de dona
El pregó marcarà, un cop més, el toc d’inici de la Mercè. En aquest cas, la pregonera serà Custodia Moreno Rivero, una referent del moviment veïnal de la ciutat que va tenir molt a veure amb la desaparició dels nuclis de barraques del Carmel i de Can Baró, entre altres lluites. L’any 2009 Custodia va rebre la Medalla d’Honor de la Ciutat en reconeixement del seu esforç per fer de Barcelona una ciutat més justa.
Pel que fa al cartell d’aquesta edició de la Mercè, es tracta d’una proposta de la reconeguda il·lustradora Malika Favre, parisenca de naixement i establerta a Barcelona. La imatge d’enguany representa una Mercè que és alhora una reina poderosa que encarna en si mateixa tota la bellesa de Barcelona. Les incomptables referències a la ciutat que llueix la Mercè canvien segons el tipus d’activitat o el motiu del cartell, ja siguin esdeveniments tradicionals, d’arts de carrer o la reclamació d’una festa antimasclista.
Una Mercè descentralitzada reivindica la cultura popular
La Mercè tornarà a ser un esdeveniment que es podrà viure a tota la ciutat i arribarà a racons de Barcelona que fins ara no havien tingut presència de la festa. En total hi haurà 23 espais amb programació d’activitats. El parc del Turó de la Peira, a Nou Barris, i el camp de futbol de la Vall d’Hebron, a Horta-Guinardó, en són les novetats principals.
En aquesta edició històrica la cultura popular també hi tindrà un paper cabdal. El passeig de Gràcia, entre els carrers de la Diputació i del Rosselló, serà un espai perquè la cultura popular es retrobi amb el públic. Les cercaviles i els correfocs que es van suspendre l’any passat s’han transformat en una cavalcada commemorativa amb la participació de colles de gegants, castellers i falcons. A més, el passeig incorporarà una exposició retrospectiva dels cartells i fotografies que posaran el focus en el valor històric de la festa.
Una festa segura
La Mercè serà una celebració amb totes les mesures de seguretat per continuar fent front a la covid-19. És per això que hi haurà control d’aforaments i reserva prèvia d’entrades per assistir a la major part d’activitats. Els 23 espais previstos tindran un aforament màxim de fins a 3.000 seients, i l’accés als esdeveniments es farà per trams horaris i espais, en comptes de per activitats.
El 14 de setembre s’obrirà el període per reservar localitats per als festivals BAM i Acció Cultura Viva, el dia 15 es podran començar a reservar entrades per al Mercè Música i el dia 16 serà el torn de les activitats tradicionals i el Mercè Arts de Carrer. Per als espectacles musicals es permetrà un màxim de dues entrades per reserva, mentre que per a les activitats tradicionals i les arts de carrer es permetran tres entrades per reserva.
El Piromusical, des del balcó de casa
El gran acte de cloenda de la Mercè repeteix la fórmula de l’edició anterior i es podrà seguir des de quatre punts de Barcelona, a més de la retransmissió de TV3. L’espectacle, de vint minuts de durada, inclourà un homenatge musical a l’Havana, ciutat convidada d’enguany, així com una commemoració dels 150 anys de la Festa Major de Barcelona.