L'Auditori de Sant Martí és l'escenari que acull la presentació d'aquesta nova edició bibliogràfica que il·lustra la història dels barris de Sant Martí, en un acte en què participen la seva autora i diverses de les seves protagonistes
El llibre Constructores de ciutat: Sant Martí. La lluita de les dones pels drets de la ciutadania s’endinsa en la història de les dones dels barris del territori que van lluitar pels drets de totes. La nova edició editorial és el resultat d’un treball llarg i laboriós, que deixa constància d’una faceta no del tot evidenciada en la memòria col·lectiva.
Acte de presentació del llibre “Constructores de ciutat. Sant Martí”
Dilluns 18 d’octubre, a les 18 h
A l’Auditori Sant Martí (pl. Angeleta Ferrer, 2)
Per assistir-hi, cal omplir el següent formulari:
Formulari d’inscripció a l’acte de presentació del llibre (*)
L’acte de presentació serà a càrrec de la seva autora, la historiadora i escriptora Isabel Segura, i de persones representants d’entitats i grups de dones que han participat en la seva elaboració, entre les quals Arantxa Morán, del Centre d’Estudis Sant Martí, Jacoba Castillo, del grup Les Vernedes , i Montserrat Milà, activista social del Poblenou. L’acte clourà amb l’actuació musical de la cantautora Clàudia Cabero, que interpretarà cançons pròpies i també d’inspirades en poesies d’autores diverses.
En l’acte hi participaran Laura Pérez, tinenta d’Alcaldia de Drets Socials i Justícia Global, Feminismes i LGTBI, David Escudé, regidor del Districte de Sant Martí, i Lorena Domínguez, consellera de Feminismes i LGTBI del Districte de Sant Martí.
(*) L’assistència és lliure, tot i que en seguiment de les mesures sanitàries actuals, l’aforament de la sala és limitat. Per aquest motiu, és imprescindible la inscripció, i només hi tindran accés les persones que un cop inscrites rebin, posteriorment, un missatge de confirmació. En l’acte es lliuraran els llibres a les persones i entitats que hi assisteixin.
Un projecte en col·laboració, que recull testimoniatges inèdits
La publicació s’ha anat escrivint poc a poc i de manera col·lectiva, seguint una exigent i àrdua tasca de recerca que va començar al 2016 perseguint uns objectius concrets impulsats per la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona. Vegeu els paràmetres del projecte clicant l’enllaç següent: Projecte “De la vida quotidiana. Constructores de ciutat”.
En base a aquests paràmetres, un grup de dones molt nodrit han tingut la idea de recuperar i pensar l’experiència de ser dones en un territori concret i en un període de la història determinat. Han explicat la seva lluita pel manteniment dels drets essencials per al sosteniment de la vida quotidiana, i el seu testimoniatge ha quedat registrat en aquesta edició.
Les contribucions i les aportacions de les dones
han estat excloses massa sovint
de la construcció de la narrativa històrica hegemònica,
basada massa sovint en els esdeveniments bèl·lics
La història, la ciutat, no es construeixen exclusivament a partir de la destrucció i la mort. La ciutat es construeix dia a dia, amb aportacions no tan sorolloses, sense tan de retruny de canons. És un anar fent, un anar teixint, que es construeix dia a dia, a partir d’accions, de pensament, de xarxes, de desitjos…
Aquest és el 3r volum de la iniciativa, la presentació de la qual ha estat endarrerida a causa de la pandèmia. Abans del confinament, al 2019, ja s’havien presentat altres dos volums resultat d’aquesta tasca d’investigació, corresponents als barris dels altres Districtes de la llera del Besòs:
–Constructores de ciutat. Nou Barris (per adquirir-lo, cal clicar a comprar llibre)
–Constructores de ciutat. Sant Andreu (per adquirir-lo, cal clicar a comprar llibre)
(clicant sobre els hipervincles anteriors, es poden consultar ambdós volums)
D’aquesta manera, l’edició de Sant Martí tanca una trilogia d’investigació i de restitució de la memòria de la tasca de les dones en la construcció de la ciutat que toca la llera del riu Besòs de cap a cap del terme municipal de Barcelona.