Amb la voluntat de visibilitzar i valorar el paper de les dones en les diferents conviccions, creences i tradicions religioses i espirituals, els dies 7 i 8 d’octubre l’Oficina d’Afers Religiosos i el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes van organitzar les primeres jornades "Fe(r) i Dones". En l’edició d’enguany, conduïda per Txell Bonet i comissariada per Montse Castellà i Olivé, hi han participat pensadores reconegudes, expertes en l’estudi de les seves tradicions i també en la reflexió sobre el paper i el valor que hi tenen les dones. Els temes de 2021 han estat els textos, els rituals i la transmissió, i s'ha parlat sobre com els textos sagrats, les pràctiques rituals i la transmissió religiosa i espiritual són entesos i viscuts des de les diferents perspectives de les dones en diverses tradicions.
Les jornades “Fe(r) i Dones”, sorgides després de diverses col·laboracions entre el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes i l’Oficina d’Afers Religiosos, pretenien explorar les relacions entre dones i espiritualitat, fomentar el diàleg i donar reconeixement a la realitat femenina, sovint invisibilitzada dins de les mateixes tradicions religioses. Els dos dies que ha durat l’esdeveniment han estat la materialització de la voluntat d’establir i aprofundir en les relacions i les connexions entre dones diverses, de la promoció del diàleg, l’intercanvi i l’aprenentatge mutu i del reconeixement de l’univers i la realitat femenina dins del context religiós i espiritual, massa sovint desapareguda. Aquesta primera edició pretén ser un primer pas en aquesta direcció, tot seguint la demanda de continuïtat expressada per moltes de les participants en les diverses activitats.
El mateix disseny de les jornades ha intentat reflectir també aquesta mirada feminista i d’afany de construcció col·lectiva, on totes les veus compten. Montse Castellà i Olivé, comissària de l’edició de les jornades d’enguany, va recordar que “la majoria de tradicions religioses i espirituals s’han originat en societats patriarcals, i el paper i el valor de la dona han estat invisibilitzats“. I va afegir que “perquè una tradició segueixi viva i continuï inspirant, cal que aquesta tradició estigui en moviment, cal que s’ajusti a l’època en què es troba. Per això, avui, és evident que aplicar la perspectiva de gènere és important“. Segons les seves paraules, aquestes jornades han volgut “analitzar què és el que grinyola, què és el que no encaixa”. Va considerar, però, que el simple fet de gaudir de la possibilitat de trobar-se aquests dies dones de diferents tradicions ja és valuós en si mateix. “No cal arribar a una conclusió o un manifest concret, cal que aquesta activitat sigui un espai per compartir experiència“.
PRESÈNCIA DE L’ALCALDESSA:
Txell Bonet, periodista i conductora de les jornades, va donar el tret de sortida i, en referència a les dones, va llançar el missatge: “Avui, vosaltres teniu la paraula“. L’obertura institucional de les jornades va comptar amb la presència de l’alcaldessa Ada Colau, qui també va poder trobar-se i intercanviar experiències amb algunes de les participants. En l’obertura, Ada Colau va reafirmar que “aquestes jornades volen visibilitzar el valor que tenen les dones de diferents creences i religions. La nostra ciutat és plural i diversa, i som molt felices que sigui així“. Així mateix, va recordar que “incorporar la mirada feminista de manera transversal és responsabilitat, també, de l’Ajuntament i de tota la ciutadania en general” i va afirmar que les jornades “ajudaran Barcelona a avançar per esdevenir una ciutat intercultural, justa i feminista“.
ACTIVITATS PER A TOTS ELS GUSTOS:
Al llarg de les jornades s’han organitzat diferents tipus d’activitats que han combinat espais de reflexió amb activitats més participatives i vivencials, sense deixar de banda les arts escèniques.
El dijous 7 d’octubre es van iniciar les TAULES DE REFLEXIÓ, amb l’objectiu de donar espai a dones de diverses conviccions de la ciutat per poder dialogar i repensar, de manera conjunta, al voltant dels tres temes als quals es dedica l’edició d’enguany: textos, rituals i transmissió. Les tres dinamitzadores, Neus Forcano, Sofia Bengoetxea i Chinmayi Ma, destaquen la gran qualitat de totes les aportacions i l’energia, l’ímpetu i les ganes de les participants. Com indicaven les participants, vivim un moment d’atreviment general per part de les dones per expressar-se i fer sentir la seva veu, aquell atreviment recollit en la paraula hebrea khutspa. Les reflexions sorgides en aquestes taules van servir per posar la base de les qüestions del diàleg del dia següent.
Una altra de les activitats destacades d’aquestes jornades van ser els TALLERS, on les persones assistents van poder experimentar de primera mà exemples concrets sobre la interpretació de textos sagrats, la pràctica ritual i la música com a mitjà de transmissió de la fe a través d’algunes pràctiques concretes. La sala Claraboies del Monestir de Pedralbes va acollir el taller “Lectura i interpretació de textos“, en què Yaratullah Monturiol va fer-ne una anàlisi i va compartir reflexions i mètodes amb les persones assistents. A l’espai de les Procures, el públic assistent també va poder reflexionar en primera persona en el taller “L’art dels rituals“, conduït per María Prieto i Manzanares, qui va recuperar el significat original dels rituals i va explicitar la necessitat de no automatitzar-los i viure’ls des de la consciència. Al mateix temps, al Refetor, Abidemi Adebayo-Adenagbe i Dora Okereka, membres del 1st African Gospel Choir, van conduir el taller “Transmissió a través del cant i la música“, on es va poder experimentar el cant gòspel i el seu significat en comunitat amb la força de les seves veus i el sentit profund de la seva música. Paral·lelament, a la mateixa hora, va tenir lloc la VISITA GUIADA “Pedralbes, un escenari femení de poder”, en què es va posar de manifest el valor de les dones que van viure en un espai com el Monestir de Pedralbes al llarg de la història.
EL divendres 8 d’octubre va tenir lloc el punt àlgid de les jornades “Fe(r) i Dones” amb la taula rodona REFLEXIONS I DIÀLEG “Llegir, fer i transmetre en clau de dones”, retransmès també en directe i consultable a través d’aquest enllaç. Hi van participar Lama Guelongma Tsondru, Teresa Forcades i Vila i Asma Lamrabet. Elles, tres dones vinculades a diferents tradicions, van dialogar entorn de les temàtiques de les jornades d’enguany a partir de les aportacions recollides el dia anterior i van compartir els seus propis coneixements, reflexions i experiències. Van destacar, entre moltes altres coses, la importància que pren l’accés de les dones als textos i els coneixements sagrats. En aquesta línia, Lama Guelongma Tsondru va indicar: “Vaig trigar molts anys a conèixer el text del Therigatha, que són les cançons espirituals místiques de les dones, de les deixebles de l’època de Buda. Tot i la importància que té, no és quelcom que s’hagi conegut gaire.” Asma Lamrabet va reflexionar sobre la tradició interpretativa de l’Alcorà, que, segons va indicar, entre els segles VIII i XII era una interpretació humana, plural, on es reconeixien diverses perspectives. “A partir del segle XII comença la decadència del pensament islàmic i es crea una confusió. Ja no sabem qui parla, si és l’Alcorà, el hadiz (la tradició del Profeta), o els juristes, que han fet un clergat. En l’Islam no existeix el clergat, però s’ha construït, s’ha erigit aquest clergat perquè han entès que el coneixement és poder.” També durant el diàleg es va destacar la importància de l’acció de les dones per generar canvi, tant dins com fora dels estaments pròpiament religiosos. Segons Teresa Forcades, els canvis no han d’estar liderats només des de les jerarquies, sinó que també cal la implicació de les bases de les tradicions. “No és una bona estratègia pensar que tot s’ha de fer a través de la transformació de la mateixa tradició”, cal valorar la transformació també des de la societat.
Les jornades van concloure amb un CONCERT i LECTURA DE TEXTOS a càrrec del duet musical Tarta Relena i l’actriu i escriptora Marta Millà. Totes tres van evocar aquesta transmissió espiritual a través de la música i la paraula, tot recollint i posant en valor figures femenines destacades. Marta Millà va llegir textos de Râbia’ al-‘Adawiyya, Mahvash Sabet, Amma i Silvia Odtertag. Aquestes lectures van anar acompanyades de la música i la serenor de Tarta Relena amb les cançons ‘Imperairitz de la ciutat juyosa’, del Llibre Vermell de Montserrat, ‘Nunc Aperuit‘, de Hildegarda de Bingen, la cançó popular sefardita ‘Esta montaña de enfrente‘ i, per acabar, ‘El suïcidi i el cant‘, composta per les dones paixtu a l’Afganistan. El claustre del Monestir de Pedralbes, un espai idoni per reflexionar i repensar en clau femenina, va ser el marc ideal per a la inspiradora cloenda de la primera edició de les jornades “Fe(r) i Dones”.
Properament trobareu al web de l’OAR el VÍDEO RESUM d’aquestes primeres jornades.
Mentrestant, en podeu veure algunes imatges AQUÍ, AQUÍ i AQUÍ.
Us esperem en la propera edició de les jornades #FeRiDones.