Es reedita el llibre de Maria Aurèlia Capmany i Colita 'Antifémina'

05/11/2021 - 07:00

El publiquen l'Ajuntament de Barcelona i l'Editorial Terranova, amb la col·laboració de l'Archivo Colita Fotografía. La presentació es fa el 9 de novembre al Saló de Cent.

43 anys després de la seva publicació original per part d’Editora Nacional, l’Ajuntament de Barcelona i l’Editorial Terranova, amb la col·laboració de l’Archivo Colita Fotografía, reediten Antifémina, llibre amb textos de Maria Aurèlia Capmany i fotografies de Colita. La recuperació té per objectiu fer valer el llibre, així com la figura de dues dones intel·lectuals i valentes que van lluitar en una època convulsa per dignificar el fet de ser dona i parlar de feminisme, de manera clara i directa, a partir de la poètica visual de Colita i de la narrativa de Maria Aurèlia Capmany. A més, manifesten els editors, malgrat el temps transcorregut el llibre continua sent d’una vigència aclaparadora.

Publicat en plena transició, i un any abans que se signés la Constitució, Antifémina es va retirar de les llibreries poc temps després de la seva sortida. En l’edició actual s’ha mantingut el grafisme, bo i millorant la qualitat de la impressió de les imatges amb la col·laboració de la mateixa Colita.

El llibre està dividit en deu capítols que tenen com a eix central el paper de la dona en una societat masclista, i sota un govern dictatorial, que encara la denigra més. Cada capítol se centra en un tema, com pot ser la imatge de la dona i la qüestió de la femineïtat; la vellesa i la seva solitud; la professió del matrimoni a la qual sotmeten la dona; la feina i les capacitats de les dones per exercir-la; la religió com a única alternativa al casament; la prostitució; la manipulació del cos de la dona; les dones marginades; la importància de l’aparença per esdevenir visibles; la dona sola al carrer com a objectiu perfecte per a la injúria…, els temes que més preocupaven les autores del llibre i que necessitaven visibilitzar.

La presentació de la reedició d’Antifémina tindrà lloc dimarts 9 de novembre a les 18.30 h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Hi participaran Colita, la historiadora Mary Nash i l’editor i dissenyador gràfic Francesc Palop. Per assistir-hi, cal enviar un correu a barcelonallibres@bcn.cat.

Més informació, en aquest enllaç.