La Biblioteca de Catalunya dedica una exposició a l'escriptora Maria Antònia Oliver

20/12/2021 - 07:00

Oberta fins al 21 de gener, repassa tota la trajectòria literària de la mallorquina i també posa de manifest el seu compromís nacional.

La nova exposició temporal de la Biblioteca de Catalunya té com a protagonista una escriptora: Maria Antònia Oliver. Coincidint amb el 75è aniversari de l’autora mallorquina, a l’Espai Zero de la Biblioteca hi trobareu un exhaustiu recorregut per la seva trajectòria literària, com també les traduccions que, de les seves obres, se n’han fet, les col·laboracions amb altres autors, com Jaume Fuster i el col·lectiu Ofèlia Dracs, i un apartat dedicat al seu compromís amb la llengua catalana, la literatura, la política i la divulgació. La mostra té per títol “Per a mi escriure és viure, viure és escriure”, una frase pronunciada per la mateixa Oliver i que, a parer de l’organització, “reflecteix molt bé la trajectòria literària i vocacional d’aquesta autora”. Comissariada per M. Victòria Casals Gelpí i Anna Nicolau Payàs, l’exposició serà oberta al públic fins al 21 de gener.

Qui la visiti hi trobarà un primer àmbit dedicat a les primeres produccions literàries de Maria Antònia Oliver, i tot seguit un de titulat Literatura de lladres i serenos i feminista. Cal recordar que la irrupció d’una dona detectiu, Lònia Guiu, com a protagonista en les seves novel·les de gènere negre va suposar en el seu moment una gran novetat en la literatura catalana. El recorregut segueix amb un apartat que destaca la creativitat polifacètica d’Oliver, que també ha escrit narrativa infantil i juvenil, guions i ha cultivat el periodisme. La seva faceta com a traductora es deixa per al següent àmbit; i és que ha traduït autors de la talla de Jules Verne, Mark Twain, Mary Shelley, Virginia Woolf o Italo Calvino. El penúltim àmbit es dedica al seu compromís nacional, i l’exposició es tanca amb l’apartat dedicat als seus llibres traduïts a llengües com el castellà, el romanès, l’anglès, el francès o l’alemany, les col·laboracions amb altres autors, i els premis que ha rebut, entre els quals el Premi Ramon Llull del Govern Balear (2003), la Creu de Sant Jordi (2007), i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2016).

Més informació, en aquest enllaç.