Homenatge a les dones rebels i compromeses de la República i l’antifranquisme

04/04/2022 - 09:15

L’antiga presó Model serà un dels principals escenaris de la setena edició de la ‘Primavera Republicana’.

La Segona República va ser un període d’eclosió de les llibertats individuals i col·lectives en el qual es van conquerir drets llargament reivindicats des de la clandestinitat i la subalternitat. Les dones van conquerir l’espai públic en la dimensió social i política, van poder votar per primera vegada, l’associacionisme femení es va multiplicar i es van aprovar les lleis del divorci i l’avortament. La victòria feixista a la Guerra Civil va escapçar aquesta dinàmica, però moltes dones s’hi van resistir.

Amb el lema d’enguany, Rebels i compromeses, la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona vol posar en valor el paper d’aquelles lluitadores en la defensa dels ideals republicans de la llibertat, la igualtat i la fraternitat. La setena edició de la Primavera Republicana se celebrarà del 4 al 10 d’abril. El programa es desenvoluparà en gran part a l’antiga presó Model per la seva càrrega simbòlica.

El 4 d’abril s’inaugurarà al pati del penal una instal·lació gràfica d’art urbà de Pierre Marquès amb sis retrats de gran format de Natividad Yarza, Frederica Montseny, Neus Català, Sara Berenguer, Maria Salvo i Montserrat Roig. El dia 5 a les 18.30 h, Les Impuxibles i Alicia Reyero llegiran fragments de la sèrie Episodios de una Guerra Interminable, d’Almudena Grandes, relatius al període comprès entre 1939 i 1964, a la Quarta Galeria de la Model.

El dia 6 a les 18 h començaran, a l’auditori de la Model, les jornades de debat La Barcelona Incòmoda, sobre memòria i espai públic, amb la taula rodona Monumentalitat republicana en democràcia. L’endemà, dia 7, es presentarà al mur del carrer del Rosselló un mural sobre els exilis i les migracions fet per l’alumnat de l’Escola d’Art La Industrial, en col·laboració amb l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat UB.

Els dies 8 i 9 a les 18 i a les 20 h, l’auditori de l’antiga presó acollirà l’espectacle documental i multidisciplinari IAIA, de la Companyia Mambo Project, en què el públic accedirà al menjador d’una àvia per recordar unes vides marcades inevitablement per la postguerra i la dictadura franquista.

Per acabar, la Taula de Nou Barris per la República ha organitzat el dia 10 una cercavila que sortirà a les 11 h de la plaça del Virrei Amat per fer diverses ofrenes florals: una a Las Madres de la Plaza de Mayo, una altra al monument de La República, a la plaça del mateix nom, i una tercera a les lluitadores per la República als Jardinets de Llucmajor, on tindrà lloc un acte lúdico-musical.