Barcelona, Capital Mundial de les Polítiques del Temps

28/06/2022 - 08:40

Barcelona: Capital Mundial de les Polítiques del Temps

Esdevenir la primera Capital Mundial de Polítiques del Temps és una gran oportunitat per conscienciar a la ciutadania i altres ciutats sobre la importància de l’organització del temps per tal d’aconseguir una vida més saludable, igualitària, eficient i sostenible.

La Xarxa de Governs i Regionals de les Polítiques del Temps ha nomenat Barcelona com la primera Capitat Mundial de les Polítiques del Temps durant 2022-2023, per la llarga trajectòria de la ciutat que inclou fites històriques i destacades actuacions. L’any 2003 Barcelona ja creava la primera regidoria d’usos del temps de l’Estat Espanyol. Durant l’any 2006 es va consolidar la reconeguda Xarxa d’Empreses NUST – Nous Usos Socials del Temps amb l’objectiu de compartir i visibilitzar bones pràctiques en entre empreses. Al 2014 es va aprovar el primer Pacte del Temps, un acord de ciutat per a promoure un ús més saludable, igualitari, eficient i sostenible del temps al voltant de 7 eixos estratègics: cures, salut, educació, treball, participació, serveis a la ciutadania i ciutat sostenible. Tots aquests avenços s’han reproduït, avui dia, amb una participació activa en xarxes municipals, metropolitanes i internacionals de treball amb altres ajuntaments per a promoure les polítiques del temps a les ciutats.

LA XARXA DE GOVERNS LOCALS I REGIONALS PER LES POLÍTIQUES DEL TEMPS 

La Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps es va crear a Barcelona el 2008, inicialment com a Xarxa de Ciutats Europees per les Polítiques del Temps. Actualment és coneguda com a Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, i  està formada per ciutats com Barcelona, Bogotà, Bolzano, Milà, Estrasburg i la col·laboració de centenars d’organitzacions.   

L’objectiu de la Xarxa és compartir coneixement entre els seus membres, a través de l’intercanvi d’experiències, aprenentatges i bones pràctiques en polítiques del temps per a promoure-les internacionalment. Per aquest motiu, la xarxa està oberta a les ciutats i regions metropolitanes de tot el món.

El concepte “Capital Mundial de les Polítiques del Temps” va ser creat amb la intenció de generar una major consciència i donar més visibilitat a les polítiques del temps, a més de connectar amb la ciutadania. Seguint amb aquest impuls, el febrer de 2022 la Xarxa va escollir Barcelona com a Primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps.

OBJECTIUS DE LA CAPITALITAT 

Per tal de continuar impulsant les polítiques de temps, la Capital Munidal persegueix els següents objectius:

  • Generar una consciència ciutadana a través de campanyes de sensibilització i comunicació
  • Promoure la visibilitat i sostenibilitat de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, esdevenint l’ambaixadora de la Xarxa en diferents fòrums existents d’arreu del món
  • Organitzar i participar de forma activa en els esdeveniments internacionals com ara la Time Use Week a l’octubre de 2022
  • Promoure i consolidar polítiques del temps innovadores a l’Ajuntament de Barcelona i impulsar el Pla d’Acció de la Declaració de Barcelona sobre Polítiques del Temps (2022-2023).

PRÒXIMS ESDEVENIMENTS EN EL MARC DE LA CAPITALITAT

Barcelona prepara un programa d’esdeveniments que tindran lloc durant tot el període de Capitalitat 2022 – 2033 pensat per promoure canvis en l’organització social que millorin les necessitats de la gestió temporal de la vida quotidiana i trobin solucions per guanyar qualitat de vida.

ACTES I JORNADES ORGANITZATS EN EL MARC DE LA CAPITALITAT

Al llarg de l’any 2022, Barcelona ha organitzat els següents actes de promoció de la capitalitat:

  • 5 d’abril de 2022: Acte de presentació oficial de Barcelona com a Capital Mundial de les Polítiques del Temps