Rutes per la història de la Festa Major de Sants

22/08/2022 - 11:34

Aprofita per passejar per Sants tot coneixent la història del barri i de la seva Festa Major. Totes les rutes són gratuïtes amb inscripció prèvia.

La Festa Major de Sants també és una bona oportunitat per descobrir la història del barri, del seu patrimoni material i immaterial, del comerç i de la pròpia festa. Aquests dies et pots apuntar a diverses rutes guiades de la mà del Districte de Sants-Montjuïc, la Lleialtat Santsenca, Artixoc i la Comissió de Festes del Carrer de Papin.

La ruta històrica per Sants, amb l’historiador santsenc Agus Giralt, permet descobrir set punts d’importància patrimonial i per a la història del barri. L’activitat, promoguda des del Districte de Sants-Montjuïc, és gratuïta, però les places estan limitades a 20 persones cada dia. Per assistir-hi, cal apuntar-se a través del formulari respectiu: dimecres 24 [ja exhaurides], dijous 25 [visita amb llengua de signes catalana] o divendres 26. L’horari és de 18 a 19.30 i el punt de trobada és la seu del Districte (c. Creu Coberta, 104).

El mateix Agus Giralt guia la ruta pel modernisme santsenc que organitza dimecres 24 a les 10.30 h del matí la Comissió de Festes del Carrer de Papin. El Modernisme Modest és també el tema del guarniment en aquest carrer, enguany dedicat sobretot a la figura de l’arquitecte santsenc Modest Feu. En aquest cas l’assistència és lliure, amb punt de partida a la cantonada dels carrers Papin i Miquel Àngel.

Dissabte 20 d’agost, el primer dia de la festa, l’associació Memòria en Moviment i la Lleialtat Santsenca organitzen una altra passejada històrica, ara sí, centrada en la pròpia Festa Major de Sants. Apunteu-vos-hi per recórrer els carrers del barri descobrint antics espais de la festa major i parlant dels guarniments i moltes altres tradicions. La passejada dura dues hores i sortirà a les 11 h de la Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31). La inscripció prèvia era gratuïta, però les places ja s’han exhaurit.

D’altra banda, el projecte Escena Històrica (de l’associació Artixoc) ofereix dissabte, 27 d’agost, a les 11 h, una ruta teatralitzada pel comerç antic de Sants i les Corts, començant pel “Mercat Nou” de Sants. És una edició especial del Viatge a la botiga de l’àvia que fan molts dissabtes també pels comerços de Sants i Hostafrancs, revivint amb personatges d’època les històries d’un barri i d’unes botigues que en tenen molta, d’història. En aquest cas, la inscripció són 12 € per persona, o 8,5 € si esteu associat a alguna entitat de Sants-Montjuïc o les Corts, esteu a l’atur o sou família nombrosa, monoparental, infant fins a 12 anys, persona de 65 i més, o amb diversitat funcional.