Sylvia Earle, doctora Honoris Causa per la Universitat Politècnica de Catalunya

28/10/2022 - 16:00

Universitats. El títol reconeix les seves investigacions i serveix per retre homenatge al seu mèrit personal.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha atorgat el doctorat Honoris Causa a Sylvia Earle. La científica estatunidenca és doctora per la Duke University i ostenta 32 títols honorífics, a més de ser autora de més de 225 publicacions científiques, inclosos 14 llibres. La seva recerca gira al voltant de l’ecologia i la conservació d’ecosistemes marins així com el desenvolupament tecnològic per accedir a l’oceà profund. La distinció Honoris Causa, la més gran en el món acadèmic, no només valora la trajectòria d’Earle, sinó que reconeix l’evident lligam entre els seus valors i els de la mateixa universitat.

L’oceanògrafa, coneguda com a la “dama de les profunditats”, és una de les dones pioneres en el camp de la recerca marina comptant amb més 100 expedicions al fons marí. Earle és exploradora de la National Geographic Society, fundadora d’Ocean Elder, presidenta de Mission Blue i directora d’organitzacions sense ànim de lucre com Kerr McGee Corporation, entre moltes altres.

Recerca i ecologisme

La carrera d’Earle sempre ha estat relacionada amb l’ecologia marina. La conservació dels ecosistemes marins ha estat un dels principals propòsits d’investigació de l’oceanògrafa. Per aquesta raó, l’any 2009, va iniciar el projecte Mission Blue, una organització per protegir els oceans del planeta de la qual és presidenta i fundadora. Un dels principals objectius de Mission Blue és aconseguir una xarxa mundial d’àrees marines protegides. A més, fa ressò del poc temps que ens queda per preservar la biodiversitat del fons marí i lluita per reivindicar la seva preservació.

En aquest sentit, la UPC també distingeix Sylvia Earle per la lluita a favor de la sostenibilitat i per la convicció de preservar la salut dels oceans i garantir la salut del planeta. Una trajectòria científica més que lloable i un afany, lligat al vessant social, tan necessari com urgent.

Una dona pionera

Sylvia Earle es considera un referent femení en una societat i un camp de la recerca on les figures de dones segueixen sent escasses. D’aquesta manera, la UPC, una universitat compromesa amb la lluita per a la igualtat de gènere, ha considerat oportú homenatjar la trajectòria d’Earle per tal de fomentar, visibilitzar i destacar la feina de dones que són referents del món científic i sovint són silenciades.

Durant els seus inicis, quan encara no tenia 30 anys, es va unir a la primera expedició al fons de les illes Seychelles, en la qual fou l’única dona seleccionada per la missió. Al cap de quatre anys, va liderar el primer equip de dones destinat a un laboratori submarí, que van estar investigant a 15 metres de profunditat durant 15 dies. Com a curiositat, actualment ostenta el rècord d’immersió en solitari a 1.000 metres de fondària i, a més, fou la primera persona va caminar a més de 380 metres pel fons marí.