Amb l'objectiu de garantir la transversalitat de gènere en tota l'organització, l'Ajuntament de Barcelona impulsa la xarxa formada per les unitats de transversalitat de gènere (UTG). Les UTG les componen una o més persones referents de transversalitat de gènere (RTG). Aquesta iniciativa respon a l'obligació legal recollida a l'article 21 del Reglament per l'equitat de gènere.
La Xarxa de Referents de Transversalitat de Gènere és un espai de coordinació i cooperació estable entre les diverses persones referents en aquest tema que integren les unitats de transversalitat de gènere a les àrees, districtes, organismes autònoms, entitats públiques empresarials i societats mercantils municipals.
Aquesta xarxa, que es reunirà com a mínim dos cops l’any, té vocació de permanència i voluntat d’expansió. És per això que està oberta a altres organismes vinculats a l’Ajuntament de Barcelona que, tot i no estar obligats per normativa, decideixin crear unitats de transversalitat de gènere i designar personal referent en aquest àmbit. En aquest sentit, cal destacar la bona pràctica del Consorci de Biblioteques, que ha designat personal referent en transversalitat de gènere i s’ha sumat a aquesta xarxa.
Cal destacar que l’Ajuntament de Barcelona és pioner en la creació d’aquesta xarxa, posant de manifest el compromís amb l’equitat de gènere.
La xarxa respon a una obligació legal
L’11 de maig de 2022 va entrar en vigor una normativa municipal que obliga a la creació d’unitats de transversalitat de gènere (UTG) a totes les àrees, als deu districtes, a tots els organismes autònoms, a les societats mercantils municipals i les entitats públiques empresarials. Aquests òrgans, integrats per personal referent en transversalitat de gènere, tenen la missió d’incorporar la perspectiva de gènere al funcionament i l’actuació de tota la corporació municipal, amb els mateixos criteris.
En concret, el Decret d’Alcaldia pel qual s’aprova l’aplicació de l’estructura organitzativa per a la implementació efectiva de les unitats de transversalitat de gènere obliga a la creació de 40 UTG, i com a mínim, a la designació de 40 referents de transversalitat de gènere.
El març del 2023, 10 mesos després de l’entrada en vigor d’aquesta normativa, s’han creat 38 UTG, en què s’han designat un total de 54 referents de transversalitat de gènere. I, a més, s’ha impulsat una xarxa de referents de transversalitat de gènere, que es va presentar el 12 de desembre de 2022, al Convent de Sant Agustí.
En aquesta jornada, es va constituir oficialment la xarxa, i a més es van habilitar espais de treball conjunt per facilitar el disseny dels plans de treball anuals que han d’elaborar i implementar les unitats de transversalitat de gènere.
Consulteu el vídeo de què és la Xarxa de Referents de Transversalitat de Gènere i quines funcions tenen les referents.