La Mercè, lliure d’agressions sexistes

22/09/2023 - 13:59

S'habilitaran espais per sensibilitzar, prevenir i atendre la violència masclista i LGTBI-fòbica durant les festes de la Mercè.

La platja del Bogatell i el carrer Menéndez y Pelayo disposaran d’estands antimasclistes durant les Festes de la Mercè. Es tracta de dues de les zones on es preveu una major concurrència nocturna.

L’Ajuntament de Barcelona obrirà dos punts lila informatius per sensibilitzar i actuar coordinadament en cas d’agressions sexuals i per LGTBI-fòbia durant les nits de les Festes de la Mercè.

S’hi podran trobar professionals que tindran la triple funció de sensibilitzar a la ciutadania,  assessorar-la sobre les violències masclistes i oferir atenció i derivació a serveis específics en cas d’assetjaments sexuals o agressions masclistes. Aquesta iniciativa forma part del paquet de mesures Barcelona Antimasclista, que es coordina conjuntament amb els serveis de seguretat i sanitaris amb l’objectiu d’aconseguir una Mercè lliure d’agressions.

Els estands seran fàcilment identificables gràcies al característic color lila i els lemes “Barcelona lliure d’agressions masclistes” i “BCNantimasclista”.

A més, diverses parelles de professionals identificats amb armilles identificatives duran a terme una tasca itinerant als entorns dels estands.

Dates, horaris i ubicació dels estands:

  • Menéndez i Pelayo
    De divendres, 22/9, a dilluns, 25/9, de 20.00 a 5.00 h.
  • Platja del Bogatell
    De divendres, 22/9, a diumenge, 24/9, de 20.00 a 5.00 h.

Alhora, seguirà en funcionament el punt lila nocturn que resta obert tots els caps de setmana d’aquest mes de setembre:

  • Platja del Bogatell nocturn (edifici de platges)
    Horari
    de divendres 22/9 a dilluns 25/9, de 23.00 a 6.00 h.

Com a novetat d’aquest any, els responsables de tots els espais amb activitat de La Mercè rebran formació per poder oferir resposta ràpida i efectiva en cas d’incidències masclistes i coordinar-se amb els serveis de seguretat i salut de referència durant les Festes.

Itineraris segurs

D’altra banda, la Guàrdia Urbana establirà itineraris segurs que facilitin una sortida ordenada i segura de les zones de les festes de la Mercè i el desplaçament de les persones cap al transport públic per tal de prevenir violències masclistes i LGTBIfòbiques. Aquests itineraris se sumaran als itineraris segurs permanents en diferents zones d’oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes, com el del Front Marítim i el del Poblenou.
Els itineraris es planifiquen després d’analitzar els recorreguts que de manera natural fan les persones usuàries de l’espai públic, des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes.

Identificar i abordar la violència masclista

La violència masclista és cada dia més visible gràcies a que s’ha deixat de normalitzar comportaments que fins ara eren habituals  tot i ser inadmissibles. Estigues alerta!

  • Els comentaris ofensius i/o degradants, els insults, les persecucions, els tocaments no consentits, els intents de violació o violacions…, són agressions intolerables que cal erradicar amb la implicació de tothom.
  • Res justifica una agressió masclista.
  • Hi ha agressions que són fets delictius i per tant objectivables. N’hi ha d’altres que no constitueixen un delicte, però que traspassen els límits de l’espai de l’altra persona, els quals cal respectar. S’ha de tenir en compte que els límits són subjectius i individuals, i tenen relació amb el que un individu percep i experimenta.
  • Una agressió és un abús de poder d’una persona sobre una altra, no és un malentès ni un conflicte.
  • El 90% de les agressions masclistes es produeixen d’homes a dones, encara que també es produeixen agressions sexistes a homes en funció de l’orientació sexual o de gènere de la persona. Les persones agressores són en gairebé tots els casos homes.
  • Les persones agredides no són víctimes passives. Actors policials i socials hem d’actuar sempre amb el consentiment de la persona agredida i respectar-ne les decisions personals.

Recursos disponibles 24 h / 365 dies:

Si veus una agressió sexista o un comportament inadequat, si pateixes incomoditat, abús o una agressió, actua!
A l’altra banda d’aquests telèfons trobaràs professionals qualificats que t’ajudaran indicant quines mesures prendre i quins recursos hi ha a la teva disposició:

  • Telèfon d’atenció contra la violència masclista: 900 900 120.
  • WhatsApp d’informació i assessorament policial sobre les violències masclistes: 601 001 122.

Telèfon d’emergències: 112