El projecte “Aguafiestas” guanya el premi Joves Creadores 2023

12/12/2023 - 12:26

dones. Veredicte del Premi Joves Creadores 2023

El premi Joves Creadores 2023 ja té projecte guanyador: “Aguafiestas”, de Lily Eileen Uxía Baker Föhring, Ana Halbleib i Sara Calderón Quiñones. El veredicte es va a donar a conèixer el passat 11 de desembre en una gala celebrada al Centre de Cultura Francesca Bonnemaison, La Bonne, presentada per les humoristes Ana Polo i Maria Rovira.

Enguany el premi ha portat per lema “Les nostres alegries”, amb l’objectiu de reflexionar sobre aquells fets, vincles, paisatges o objectes i aquelles petites o grans coses que ens omplen els dies i els donen sentit, ganes de viure, i que fan que les alegries de les dones siguin altament revolucionàries.

La proposta guanyadora ha estat “Aguafiestas”, de Lily Eileen Uxía Baker Föhring, Ana Halbleib i Sara Calderón Quiñones, amb un premi dotat de 5.000 euros. El jurat ha concedir el guardó “per reconstruir aquesta genealogia de les diferències que també formen part del moviment feminista, per la valentia d’assumir l’incòmode amb alegria i per a la construcció de l’alegria compartida des de la sororitat i cap a la transformació social, amb un ritme gairebé musical que acompanyen al relat i una proposta visual que recull la diferència.”

Les seves autores també realitzaran una residència tècnica a La Bonne per dur a terme la postproducció i participaran d’una mistress class amb una directora o realitzadora audiovisual.

Mencions especials

La gala de lliurament del premi va comptar amb l’assistència de  la directora de La Bonne, Marta Vergonyós això com d’algunes membres del jurat: Matilde Albarracín, Mariona Borrull, Lucía Pierda Galarraga i Anna Solà. El jurat va atorgar també dues mencions especials a Carmen Molina per “Y las diosas” i Adriana Fuertes per “Simone K.“: “per ser una celebració vibrant, lluitadora i queer”, en el cas de la primera, i “per la seva mirada a la interseccionalitat col·lectiva com a aquest lloc on ens completem com a subjectis”, en el cas de la segona.

L’acte va finalitzar amb la projecció del curtmetratge guanyador l’any 2021; “Refugi”, d’Elena Maravillas, un projecte presentat en forma de vídeo-diari que mostra les tensions entre el desig de viure en comunitat i les inclemències de la vida laboral a través de documents audiovisuals domèstics de les amigues de l’autora de Barcelona, Granada i Almeria.