La xarxa de Biblioteques de Barcelona arranca la seva programació trimestral amb diverses propostes, entre elles, quatre clubs de lectura amb perspectiva de gènere: “Desmuntant desigualtats”, “Autoficció en femení”, “La paraula més sexy és sí: feminismes i consentiment” i “Marina Tsvetàieva i Anna Akhmàtova: dues poetes russes del segle XX”.
“Desmuntant desigualtats” es farà del 6 de febrer al 9 d’abril a la Biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot. Es tracta d’una activitat complementària a l’exposició “Dones sense llar, històries de supervivència” i que es pot veure en aquest mateix equipament del 31 de gener fins l’11 de març.
En aquest club de lectura, les persones participants llegiran i comentaran tres llibres escrits per dones periodistes que obriran debats molt necessaris. Tots tres són textos literaris que narren experiències marcades per les desigualtats socioeconòmiques, les guerres, la llei d’estrangeria o el patriarcat. Històries que obren la porta a entendre lluites i reivindicacions promogudes des de l’esperança, el feminisme, l’empatia o els somnis de futur.
Aquest club de lectura el conduirà Claudia Frontino, fotògrafa i periodista, guanyadora del premi Montserrat Roig que atorga l’Ajuntament de Barcelona l’any 2020 i que li va permetre investigar sobre les causes i conseqüències del sensellarisme femení a la capital catalana.
Altres clubs de lectura feministes a les biblioteques de la ciutat
La Biblioteca Francesca Bonnemaison acollirà el club de lectura “Autoficció en femení”, conduit per Mercè Carrillo i que començarà el proper 19 de febrer amb el comentari del llibre “VozdeVieja”, d’Elisa Victoria. Les següents sessions seran: el 18 de març, “Gina” de Maria Cliement i el 15 d’abril “L’esdeveniment” d’Annie Ernaux. Per participar-hi cal inscripció prèvia.
Per la seva part, el club de lectura “La paraula més sexy és sí: feminismes i consentiment” es durà a terme a la biblioteca Poble-Sec – Francesc Boix i començarà el proper 7 de març. Aquesta activitat va adreçada a qualsevol persona interessada en temes sobre identitat i poder com el feminisme, la teoria queer, el consentiment i la justícia transformadora. Conduirà les sessions Shaina Joy Machlus i entre les lectures que es comentaran, estan “y qué hacemos con los violadores?” i “Cómo crear espacios más seguros, una guia para darle la patada al acoso y echarlo de los lugares que frecuentas”.
La biblioteca Trinitat Vella – José Barbero acollirà un club de lectura centrat en la figura de dues poetes russes del segle XX: Marina Tsvetàieva i Anna Akhmàtova.
Les escriptores Monika Zgustová i Maria-Mercè Marçal van traduir al català part de l’obra poètica d’aquestes dues poetes, de talent inqüestionable però, al mateix temps per a molts, traïdores de la revolució del 1917. A partir d’aquesta premissa, al club de lectura es llegiran i analitzaran els textos “Com en la nit les flames”, de Marçal, i “La passió segons Marina Tsvetàieva i Anna Akhmàtova: Cassandra de Sant Petersburg”, de Zgustova, tenint present, en general, el context històric de l’època i, en particular, el període estalinista i la seva instrumentalització per a la desacreditació i l’ostracisme de l’art i les tesis comunistes.