Per iniciativa del Consell Municipal LGTBI, es reconeix públicament la trajectòria de Pineda com a referent històric en la lluita feminista i els drets LGTBIQA+.
Envoltada d’amics i familiars, l’activista feminista i lesbiana, Empar Pineda, va rebre la setmana passada, al Centre LGTBI de Barcelona, un emotiu reconeixement públic per tota una trajectòria com a referent feminista, en lluita constant pels drets sexuals i reproductius de les dones i pels drets LGTBIQA+.
Nascuda a Hernani el 1944, Empar Pineda va ser militant comunista i lluitadora antifranquista, per la qual cosa va ser expulsada de la universitat a Madrid i empresonada durant la dictadura. A la transició es va traslladar a Barcelona, on assegura que va descobrir el feminisme gràcies a les seves companyes de lluita del Moviment Comunista de Catalunya.
El 1976 va formar part de la Coordinadora Feminista de Barcelona que va organitzar les Primeres Jornades Catalanes de la Dona. Un any després va participar en la primera manifestació LGTBI de Barcelona, i el 1981 va fundar el Col·lectiu de Feministes Lesbianes de Madrid i va participar en la creació de la Comissió Pro-Dret a l’Avortament.
L’acte d’honorança va estar conduït per Babeth Ripoll i va incloure l’actuació de la cantant Marina Rossell, que va interpretar cançons com La gavina i Bella ciao. També hi va participar la DJ Muerta Sánchez.
El contingut més personal i polític el va posar la seva família i diferents veus de la militància feminista de Madrid, Galícia, Sevilla, Astúries, Canàries i Catalunya que van voler ser presents a l’acte. Així es van anar succeint les intervencions —en directe o enregistrades en vídeo— de: Justa Montero, Rosa Montero, Paloma Uría, Nanina Santos, Marian Caro, Maria Nebot, Noe Parra, Mamen Briz, Concha García, Marisa Sánchez, Montse Ruiz, Azucena González, Carmela Ruiz de la Rosa, Gerard Coll-Planas, Núria Casals, Muntsa Otero, Mercè Otero, Lola Majoral, Antonia Pallach, Lucía Solavagione i Jordi Petit.
El reconeixement de Pineda se suma a la distinció que va rebre el passat 30 de novembre al Saló de Cent, quan va ser guardonada amb la Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona; distinció que s’atorga a les persones o entitats que han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i als valors i virtuts cívics.