Ann Druyan, reconeguda amb el Premi Nat en un acte celebrat al Museu de Ciències Naturals de Barcelona

25/10/2024 - 11:00

L’escriptora, guionista i productora audiovisual ha estat guardonada per la seva contribució a la divulgació científica

L’escriptora, guionista i productora audiovisual ha estat guardonada per la seva contribució a la divulgació científica

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha celebrat aquest 23 d’octubre la cerimònia de lliurament de la setena edició del Premi Nat, que aquest any ha reconegut la trajectòria de l’escriptora, guionista i productora audiovisual Ann Druyan, una de les figures més destacades en la divulgació científica en l’àmbit mundial. La guardonada ha estat aclamada per la seva contribució excepcional en projectes com el missatge interestel·lar Voyager de la NASA i la cocreació de la icònica sèrie televisiva Cosmos, coescrita amb el seu difunt marit Carl Sagan.

L’acte ha estat presidit per Jordi Valls, tinent d’Alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de Barcelona, i Carles Lalueza, director del Museu de Ciències Naturals. Joan Anton Català, divulgador científic, ha estat l’encarregat de conduir la cerimònia, que ha inclòs la conferència d’Ann Druyan titulada “A la porta de les estrelles”. Durant la seva intervenció, Druyan ha compartit reflexions sobre la seva participació en projectes com el Voyager, una missió espacial que continua portant la veu de la humanitat a l’espai profund, i la seva aportació a Cosmos (1980), una de les sèries científiques de més èxit de la història de la televisió que va marcar tota una generació i va transformar la divulgació científica, arribant a milions de persones arreu del món.

Ann Druyan ha estat durant molts anys una activista compromesa amb la ciència, la qual cosa l’ha portat a ser reconeguda internacionalment. A més del seu treball en Cosmos, ha coescrit amb Carl Sagan diversos llibres de gran èxit, com El Cometa i Ombres d’avantpassats oblidats. La seva influència en la ciència i la cultura popular ha estat reconeguda amb nombrosos guardons, incloent-hi el Premi Richard Dawkins a la promoció de la raó i la ciència.

El Premi Nat, dotat amb 5.000 euros, reconeix anualment persones o institucions que han destacat per la seva capacitat de divulgar les ciències naturals i fomentar vocacions científiques, com David Attenborough, Elisabeth Rasekoala o Itsaso Vélez del Burgo. El jurat ha estat compost per experts en ciència i comunicació.

Aquest any, la col·laboració de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació ha estat clau en l’organització de l’esdeveniment.

 

Fotos: Ines Baucells

Més informació