La trobada tindrà lloc el dimarts 24 de gener i aplegarà a destacats noms en aquest àmbit per debatre i compartir experiències entorn la transversalitat de gènere interseccional i les resistències feministes als moviments antigènere.
Barcelona acull la primera jornada internacional sobre les perspectives i els reptes que plantegen les polítiques feministes. Organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, la trobada tindrà lloc el 24 de gener al Born Centre de Cultura i Memòria i comptarà amb la presència de destacats noms en aquest àmbit. Per assistir-hi cal fer inscripció prèvia a través del correu electrònic transversalitat_genere@bcn.cat
La transversalitat de gènere és la integració de la perspectiva de gènere en tots els nivells, etapes i dimensions de les polítiques. És un mètode per reduir les desigualtats de gènere que persisteixen a les nostres ciutats. Per fer-les més habitables, feministes i justes.
Amb els reptes que es presenten en l’actualitat en forma de crisi múltiple (de cures, econòmica, sanitària, de sostenibilitat, etcètera), i les ofensives antigènere, demagògiques i violentes; la transversalitat de gènere, amb mirada interseccional, és més necessària que mai. Per això, l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de seguir avançant, impulsa espais com la Jornada “Polítiques Feministes: perspectives i reptes”.
La trobada comptarà amb la ponència inaugural de Myra Marx Ferree, professora de sociologia d’Alice H. Cook i membre del Departament d’Estudis de Gènere i Dones de la Universitat Wisconsin-Madison. Hi haurà també dues interessants taules rodones. A la primera, que abordarà “La Transversalitat de gènere a la política institucional” hi intervindran: Miren Elgarresta, directora d’Emakunde-Institut Basc de la Dona; María Eugenia Rodríguez, diputada del Parlament Europeu i vicepresidenta de la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere; Sonia Ruiz, directora de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps de l’Ajuntament de Barcelona; i Encarna Bodelón, directora general del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de la Conselleria de Justícia de la Generalitat. La segona taula, que porta per títol “Política Feminista davant forces que s’oposen a la igualtat i la democràcia” estarà formada per: Malin Björk, diputada del Parlament Europeu i vicepresidenta de l’Intergrup sobre drets LGTBI; Neil Datta, secretari del Fòrum Parlamentari Europeu pels drets sexuals i reproductius; Noelia Igareda, professora de Filosofia del Dret a la Universitat Autònoma de Barcelona; Andrea Krizsan, professora de política pública i estudis de gènere a la Universitat Central Europea; Mieke Verloo, professora de política comparada i desigualtat a la Universitat Radboud i Emanuela Lombardo, professora de ciència política a la Universitat Complutense de Madrid.
La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, serà l’encarregada d’inaugurar la jornada, i la gerent municipal, Sara Berbel, en farà la cloenda.
Consulta el Programa complet de la Jornada.