L’Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni per finançar el projecte “Dones líders en ciència i tecnologia” del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). Amb una aportació monetària de 200.000 euros, Ajuntament i BIST engegaran mesures concretes per donar suport a investigadores postdoctorals i junior group leaders, i capacitar infants i joves en ciència i tecnologia.
La participació de l’Ajuntament de Barcelona en el projecte aportarà finançament i suport a programes per tal que la comunitat científica de la ciutat creixi. Amb aquesta iniciativa, es pretén potenciar la presència activa de dones en els àmbits de lideratge de ciència i recerca i l’equitat del món científic. Segons les dades de diversos estudis, pràcticament la meitat de les persones que obtenen un doctorat són dones, però només representen el 24% dels i les caps d’institucions acadèmiques. En les disciplines relacionades amb la ciència i la tecnologia, la proporció de dones és encara més baixa.
El febrer de 2022, el Consistori va impulsar l’estudi Dones i ciència a Barcelona, una anàlisi qualitativa dels factors que incideixen en la trajectòria de les investigadores a la ciutat que ja apuntava com a conclusions i recomanacions que calia emprendre mesures per conscienciar el teixit científic sobre les pràctiques quotidianes i els estereotips que estan contribuint a mantenir les desigualtats que pateixen les investigadores; apostar per mesures de visibilització que atorguin reconeixement i prestigi a aquests àmbits de coneixement més feminitzats i reforçar les actuacions de visibilització de les dones científiques.
Ara, amb l’acord signat per l’Ajuntament i el BIST, comença el finançament i suport a programes com To the Mothers of Science, que ajuda econòmicament i amb assessorament professional a científiques mares perquè els sigui fàcil seguir amb el ritme investigador, entre moltes altres iniciatives. A més, també arribarà al programa BIST Ignite per promoure recerca multidisciplinària i contribuir a la consolidació de la comunitat de cooperació científica. En aquest cas, es promouran dos projectes científics col·laboratius, multidisciplinaris i innovadors coliderats per dones: Terafox, que cerca un mètode nou i més eficient per modular la matèria amb llum i Explode-TNBC, centrat a desenvolupar una teràpia dirigida contra els càncers de mama.
Aquest conveni també aportarà suport institucional a accions per aproximar les investigadores als instituts d’educació secundària, promoure la vinculació de les estudiants de 2n i 3r d’ESO amb la recerca a través del programa iScientist, i reforçar el programa #100tífiques dirigit a estudiants de 6è de primària i 1r d’ESO. També es promouran accions per formar investigadors en educació científica, i articular un programa de visites amb referents internacionals en aquest àmbit.