Nascuda a Montevideo (Uruguai) el 1941, i instal·lada a Barcelona d’ençà del 1974, on ha desenvolupat la major part de la seva carrera literària, Cristina Peri Rossi, narradora, poeta, traductora, articulista, feminista i activista política, és la flamant Premi Cervantes de Literatura 2021, el màxim guardó de les lletres en idioma espanyol. El jurat del guardó ha volgut destacar-ne de l’obra que és un exercici constant d’exploració i crítica i que se centra en la condició de la dona i la sexualitat i reconeix el pont entre les dues ribes que ha construït l’escriptora amb el seu recordatori perpetu de l’exili. Precisament el 15 de novembre Casa Amèrica Catalunya dedicarà un acte d’homenatge a l’autora, del qual n’informarem properament.
Pertanyent a la generació dels 70, Peri Rossi sempre ha estat compromesa amb els Drets Humans i ha estat una gran defensora de la llibertat, la igualtat i els drets de les minories.
La seva obra, amb rivets d’experimental, apareix marcada per un alt contingut polític, aborda temes com l’erotisme, l’homosexualitat, l’amor, la tendresa, allò fantàstic, les relacions de la pintura amb la literatura i l’exili. Pionera a l’escena literària, ha estat aclamada per crítics i lectors i reconeguda amb molts premis. Censurada durant la dictadura militar que va governar l’Uruguai del 1973 al 1985, Peri Rossi va haver d’exiliar-se a Europa el 1972, instal·lant-se a Barcelona el 1974.