El Monestir de Pedralbes acull l’exposició “El llegat retrobat de Juliana Morell (1594-1653)”. Nascuda a Barcelona, Morell va defensar tesis orals en filosofia a casa seva a Lió amb només 12 anys, fet que la va convertir en la primera doctora de la història i li va atorgar un lloc al paranimf de la Universitat de Barcelona. La mostra es podrà visitar fins el 14 d’abril del 2024.
L’exposició “El llegat retrobat de Juliana Morell (1594-1653)” presenta un conjunt de peces originals i de reproduccions a gran format d’obres vinculades a l’autora, entre les quals cinc exlibris amb marca de propietat de Juliana, diversos mobles originals de la col·lecció del Monestir de Pedralbes, nombrosos documents d’arxiu inèdits i llibres manuscrits de Morell.
La selecció de peces té per objectiu donar a conèixer el llegat vital, intel·lectual i espiritual de Juliana Morell, com a jove humanista d’un àmplia formació en llengües, filosofia, teologia i jurisprudència, i com a escriptora espiritual i líder d’una comunitat religiosa amb un paper rellevant en la Contrareforma a França i Europa. L’exposició presenta la biografia, l’obra i el pensament d’aquesta autora de qui només coneixíem el nom que, tanmateix, va personificar la idea de la dona sàvia i erudita a Europa durant segles.
El pensament de Juliana Morell flueix entre dues de les principals tendències del barroc: el racionalisme i el misticisme eròtic. Poeta, música, filòsofa i teòloga, Morell encarna la lluita històrica de les dones per accedir a una formació acadèmica, alhora que es pot considerar un reflex viu i intens de la cerca individual i col·lectiva d’un espai propi on poder sentir i pensar per ella mateixa.