Els equipaments del districte us ofereixen desenes d’activitats per a les dones de les Corts. A continuació les tens totes desglossades per categories perquè no et perdis res!
PROGRAMA EN CLAU DE GÈNERE
EXPOSICIONS
Del 3 al 29 de gener
Textures de la terra
L’artista explora la interacció entre la matèria, la textura i la terra des de l’aire. L’exposició ofereix també la textura del paisatge urbà a través de les rajoles del panot de flor de Barcelona.
A càrrec de Carme Colldecarrera.
Centre cívic Can Deu
Del 10 al 31 gener
La casa en la meva pell
Sèrie d´aquarel·les on s’explora la dualitat entre refugi i presó inspirada en l´obra Femme Maison de Louise Bourgeois. Les peces reflecteixen el sentiment d’estar atrapada, tant en un entorn laboral que asfíxia com en les cicatrius d’una violència passada. Les formes simbòliques i els colors eteris creen un diàleg entre allò íntim i allò social, on les parets i els murs no només limiten, sinó que també expliquen històries de lluita, resiliència i autodescobriment en clau femenina.
A càrrec de Carolina Figueres – Instagram: @laindrawsart
Ho organitza Joves de les Corts
Espai Jove Ca la Panarra
Del 24 de gener al 27 de febrer
Acervos Caribe
És una exposició conjunta en la qual tenim l’experiència compartida de dones que fan de l’art una forma de vida, i que enforteix espais de convergència i ajuda a la interpretació de sentiments que, en els processos migratoris, es tornen complexos.
A càrrec de Lira Campoamor i La Flor de Tamarindo (Elizabeth Montero Santa).
Ho organitza: Centre cívic Tomasa Cuevas i Plataforma Cero, dins del cicle #Articulando
Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts
Dimecres 26 de febrer, de 18 a 20.30 h
Clausura Exposició Acervos Caribe
Acte per clausurar l’exposició Acervos Caribe. Les artistes ens parlaran de la seva obra, del procés de creació i d’allò que les impulsa a crear. Aquest acte servirà de clausura de tot el cicle #Articulando.
A càrrec de Lira Campoamor i La Flor de Tamarindo (Elizabeth Montero Santa).
Cal inscripció prèvia presencial o en línia disponible quinze dies abans l’activitat.
Ho organitza: Centre cívic Tomasa Cuevas i Plataforma Cero dins del cicle #Articulando
Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts
Del 3 al 28 de març
Miradas Mundanas de Mujer
L’exposició és una selecció de fotografies i narracions poètiques extretes del recent llibre Miradas mundanas de mujer. Aquesta obra convida a una experiència sensorial i reflexiva, on les fotografies del retratista català Ivan Faure, en combinació amb els textos poètics de María J. Peláez, ofereixen una perspectiva subtil i positiva sobre temes crucials relacionats amb la situació de les dones en països amb drets de gènere limitats.
A càrrec d’Iván Faure i María J. Peláez.
Centre cívic Josep M. Trias i Peitx
Dilluns 10 de març, a les 18.30 h
Activitat interactiva: Mirades i emocions en perspectiva (Activitat complementària a l’exposició Miradas Mundanas de Mujer)
Inspirat en el llibre fotogràfic i poètic Mirades Mundanes de Dona, aquest taller ens convida a explorar el món a través de mirades femenines i potents narracions. En aquesta experiència interactiva, observarem retrats amb atenció conscient, buscant traduir en paraules les històries i emocions que cada imatge transmet. A través de dinàmiques creatives i reflexives, els participants connectaran les seves mirades i paraules. Finalitzarem amb una exposició conjunta, un mosaic de textos i sentiments que reflexi les nostres perspectives compartides.
A càrrec de María J. Peláez.
Cal inscripció prèvia presencial o en línia.
Centre Cívic Josep M. Trias i Peitx
CINEMA
Dimecres 15 de gener, 19 de febrer i 19 de març a les 18.00 h
Cinema de Dones al Món: Dones i ciència
La comissió de cinema del Consell de Dones de les Corts proposa per aquest trimestre un cicle de pel·lícules centrades en el tema de les dones i el seu paper en la ciència. Una temàtica per apropar-nos a la diversitat de relacions desiguals que es generen entre els homes i les dones també en aquesta esfera de la vida i que obliden el seu paper rellevant. Amb la projecció d’aquestes pel.lícules volem contribuir a la petjada que algunes dones científiques han deixat en el món de l’astrofísica, les matemàtiques o la física, entre moltes altres disciplines.
Cal inscripció prèvia.
- ÀGORA
- RADIOACTIVE MADAME CURIE
- LES DONES DE MART. Aquesta pel·lícula es projecta amb la col·laboració de RTVE.
Ho organitza: comissió de cinema del Consell de Dones de les Corts
Centre cívic Joan Oliver “Pere Quart”
Dimecres 5 de febrer, a les 17.00 h
Especial dones directores: La camarera
La Jenna, cambrera en un poble petit i atrapada en un matrimoni abusiu, troba refugi en els seus pastissos i les seves amigues. Però la seva vida fa un gir quan es queda embarassada i coneix el seu ginecòleg. Què és necessari per imaginar un futur diferent?
Direcció a càrrec d’Adrianne Shelly.
Hi haurà col·loqui posterior.
Cal inscripció prèvia presencial o en línia, disponible quinze dies abans l’activitat.
Mesures d’accessibilitat: Subtitulació en pantalla
Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts
Dijous 13 de març, a les 18.30 h
ALIS
Un grup de noies d’una casa d’acollida de Bogotà, unes joves que han crescut en condicions difícils, moltes al carrer, imaginen, durant les sessions de teràpia grupal, la vida d’una companya fictícia a qui anomenen Alis: una representació idealitzada de les seves pròpies vides i aspiracions amb qui tenen l’oportunitat de somiar un futur millor. A mesura que desenvolupen el personatge, les noies revelen profundes veritats sobre elles mateixes, les pròpies experiències vitals i les esperances reals. Alis és un documental dirigit per Clare Weiskopf i Nicolas van Hemelryk que, amb una mirada sensible i íntima, deixen que les veus de les noies siguin el centre d’una història crua i, alhora, poètica.
Direcció a càrrec de Clare Weiskopf i Nicolas van Hemelryck.
Cal inscripció prèvia presencial o en línia, disponible quinze dies abans l’activitat.
Mesures d’accessibilitat: Subtitulació en pantalla
Centre Cívic Josep M Trias i Peitx
XERRADES I CONFERÈNCIES
Dilluns 20 de gener, a les 18.00 h
Matriarcats: Comunitat Quero, Perú
La comunitat igualitària Quero té un territori propi a les muntanyes d’Ausangate a 3.600 d’alçada. És una comunitat basada en la casa i la família que estructura la societat, on l’energia comunal de caràcter femení-masculí viu en un equilibri quasi perfecte. A aquesta comunitat la dona i l’home són complementaris. Tots cultiven el blat, la patata i la yuca. Amb aquest aliment es prepara el rebost per tot l’any i fan intercanvi de productes. La parella pren les decisions de forma consensuada. La dona ensenya a cuinar, filar els teixits que expliquen la història de cada família i l’home els treballs de la terra. Tota la família porta a pastar les llames i les alpaques. Tenen una economia autosuficient. Estructuren la seva vida en la profunda relació amb la Pachamama (terra) i els Aphus (esperits de les muntanyes).
A càrrec d’ Anna Boyé.
Cal inscripció prèvia presencial o en línia.
Centre Cívic Josep M. Trias i Peitx
Dimecres 29 de gener, a les 19.00 h
Com entendre els símptomes
En aquesta xerrada-col·loqui, aprofundirem en els mecanismes que provoquen els símptomes neuròtics, com les obsessions, les fòbies o les histèries. Entendre els mecanismes ens ajudarà també a comprendre perquè es formen els símptomes i quin sentit tenen.
A càrrec de Laura Blanco (psicòloga i psicoterapeuta).
Cal inscripció prèvia presencial o en línia, disponible quinze dies abans l’activitat.
Centre Cívic Can Deu
Dimecres 5 de febrer, a les 19.00 h
Anime i debat: Lady Óscar la Rosa de Versalles
En aquesta ocasió parlarem de “Lady Óscar”, així com de la seva autora, la gran Riyoko Ikeda, qui va revolucionar el gènere shojo a través de protagonistes amb un gran coratge i esperit revolucionari.
A càrrec de Valeria Pedrosa.
Cal inscripció prèvia presencial o en línia, disponible quinze dies abans l’activitat.
Centre Cívic Can Deu
Dimecres 12 de febrer, a les 10:30 h i a les 12.00 h
D’invisibles a insdispensables: la història de les dones en la ciència i presentació del projecte Viquidones de les Dones de les Corts
Han tingut les mateixes oportunitats les dones que els homes per ser científiques al llarg de la història? En aquesta xerrada parlarem sobre les dificultats que es troben les dones des de nenes per triar la ciència com a professió i descobrirem algunes de les dones més importants de la història de la ciència.
A càrrec de Fe Escat (Associació Les Dones de Can Deu) i Viquidones de les Corts (Consell de Dones de les Corts).
Cal inscripció prèvia a la xerrada presencial o en línia, disponible quinze dies abans l’activitat.
Cal inscripció per la xerrada de Viquidones a: donesifeminismeslescorts@bcn.cat
Ho organitza: Centre Cívic Can Deu i Viquidones de les Corts
Centre Cívic Can Deu
Dijous 6 de març, a les 18.00 h
Docufòrum: En defensa de la vida
En defensa de la vida és un audiovisual per a la incidència social que recull la veu de defensores, activistes i militants ecofeministes d’Amèrica Llatina, Àfrica i la Mediterrània amb la voluntat de desemmascarar les desigualtats, violències i espolis que es produeixen en nom del progrés econòmic. L’activitat s’iniciarà amb la projecció d’aquesta peça audiovisual, seguirà amb l’obertura d’un espai d’intercanvi i debat i culminarà amb l’entrega d’un fanzine gratuït per aprofundir en les reflexions del documental. Activitat inclosa dins el programa Biblioteques sense Fronteres.
A càrrec de Cooperacció.
Biblioteca Montserrat Abelló
Dijous 6 de març, a les 18.00 h
Història de la literatura feminista
Farem un recorregut per la història de la literatura escrita per dones. Coneixerem les primeres autores, les que van revolucionar la literatura i aquelles que van ser invisibilitzades pel masclisme i pel racisme.
A càrrec de Sara Guerrero Alfaro.
Ho organitza: PIAD Les Corts i Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart”
Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart”
Divendres 21 de març, de 18.00 a 20.00 h
Dia de la Visibilitat Trans: Podcast en directe
Podcast en directe sobre identitats Trans.
Per a joves de 12 a 35 anys.
Ho organitza. Espai Jovecardí i Ca La Panarra
Espai Jove Ca La Panarra
ARTS ESCÈNIQUES
Divendres 17 de gener, a les 19.00 h
Cels de dolçor
Ens endinsarem en la cançó catalana modernista dins el moviment de la Renaixença i la chanson francesa post romàntica.
A càrrec d’Anna López-Castells Seuba (soprano) i Elizabetta Mironova (piano), i amb la col·laboració d’Elisabet Torra (flautista).
Cal inscripció prèvia presencial o en línia, disponible quinze dies abans l’activitat.
Preu: 4,50 €
Centre Cívic Can Deu
Divendres 17 de gener a les 18.30 h
Venus Voice
La Laia, la Raquel, l’Elba i la Paula, estudiants del Grau de Música Moderna del Centre Superior de Música Jam Session, coordinen el Punt Lila del centre amb activitats de perspectiva de gènere, com xerrades o actuacions musicals. Venus Voice dedica el concert “Songwriters: les dones darrere les paraules” a les grans escriptores de cançons de tots els temps, destacant el talent de compositores diverses en edat, ètnia i estil que han deixat una empremta i remarcant el talent femení en el món de la música. Quartet de versions amb perspectiva de gènere.
A càrrec del Centre Superior de Música Jam Session, amb: Elba Blanco Ventura (veu principal), Raquel Pizarro Biarnés (guitarra i segones veus) Laia Bastos Balaguer (teclat i segones veus) i Paula Pegueroles Bou (percussió electrònica).
Cal inscripció prèvia presencial o en línia.
Centre Cívic Josep M. Trias i Peitx
Dijous 23 de gener, a les 19.30 h
Shine
Shine dona nom a l’espectacle i al primer disc de la saxofonista i compositora Marta Duran. Un projecte musical que combina la profunditat i sonoritat acústica del jazz amb pinzellades d’elements electrònics per crear una experiència sonora única i transportar a l’espectador a un viatge per diferents dimensions. Les composicions de la saxofonista neixen de la influència del jazz tradicional, passant per altres estils que l’han marcat com la música brasilera i el pop.
A càrrec de Marta Duran Quartet: Marta Duran (saxo tenor i saxo alt), Èlia Lucas (piano i teclats), Tomàs Pujol (baix i sintetitzador) i Adrià Claramunt (bateria).
Centre Cívic Can Deu
Divendres 24 de gener, a les 19.00 h
Demasiadas luciérnagas en su piano
Recital poètic musical, on la poeta recitarà alguns dels seus poemes publicats als seus llibres: Detrás de los espejos i Cuando rompe la mar acompanyant-se ella mateixa al piano, amb adaptacions d’obres de compositors il·lustres.
A càrrec d’ Alba Irene González.
Cal inscripció prèvia presencial o en línia, disponible quinze dies abans l’activitat.
Centre Cívic Can Deu
Divendres 24 de gener, a les 19.00 h
Glòria
Glòria narra el viatge d’una neta que torna a la casa de la seva àvia per enfrontar-se als fantasmes familiars i religiosos. A través de l’humor i la vulnerabilitat, l’obra parla de les pors no admeses i la necessitat de rebel·lar-se davant el silenci, trobant alleujament en el reconeixement compartit.
A càrrec d’Elisa Coll.
Hi haurà col·loqui posterior.
Mesures d’accessibilitat: Interpretació en llengua de signes, subtitulació en pantalla, servei d’audiodescripció en directe i visita anticipada amb reserva, a les 18.30 h.
Cal inscripció prèvia presencial o en línia disponible quinze dies abans l’activitat.
Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts
Dijous 6 de març, a les 19.00 h
Més enllà de Tolosa
A partir de cartes, poemes i fragments de les seves obres, es crea un diàleg musicalitzat entre Mercè Rodoreda i Anna Murià, qui es van cartejar durant l’exili (1939-1956). L’obra explora temes com la guerra, l’amor i l’amistat a través de les seves confidències i la seva literatura. Col·loqui posterior.
A càrrec de Cia. Falç Teatre (Laura Daurell i David Mormeneo).
Cal inscripció prèvia presencial o en línia disponible quinze dies abans l’activitat.
Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts
Divendres 7 de març, a les 18.00 h
Teatre en família: L’arbre de la Margot
La Margot és una nena que a l’escola se’n enriuen d’ella perquè és diferent. Però gràcies a la seva àvia Margarita, la formiga Anna i dones històriques reals que han canviat el món per ser diferents ajudaran a la Margot que deixi d’estar trista. Gràcies a viure aquesta aventura la Margot anirà per tot arreu explicant el més important: que no és dolent ser diferent.
A càrrec de Clara Algaba Trías – La Boia Teatre
Cal inscripció prèvia presencial o en línia, disponible quinze dies abans l’activitat.
Ho organitza: Ludoteca La Tardor
Centre Cívic Josep M Trias i Peitx
Divendres 7 de març, a les 19.00 h
De perras y criadas
Com si fos un càstig, Anita es veu obligada a ordenar l’altell de casa seva. Entre maletes i caixes de cartró trobarà una inesperada interlocutora amb la qual reflexionarà sobre la seva vida i el seu passat, la seva identitat i el seu origen, el seu primer amor i els que el van seguir… I la farà qüestionar-se si, de començar a viure la seva joventut avui dia, tornaria a fer-ho de la mateixa manera.
Ho organitza Barcelona Districte Cultural – Escena.
Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart”
Dijous 13, divendres 14 i dissabte 15 de març, a les 20.00 h
Parafonías
Quan dues ones sonores de la mateixa freqüència s’emeten alhora les percebem com una de sola. En canvi, quan dues ones sonores amb una lleugera diferència entre les seves freqüències es troben en un punt o una regió de l’espai, baten entre si produint a l’orella humana una tercera ona. Parafonías explora les friccions que es produeixen entre l’esfera del moviment i l’esfera de la veu i com en jugar amb les distàncies entre totes dues apareix un tercer ens no premeditat.
A càrrec de Blanca Tolsà.
Més informació a: https://www.lacaldera.info/ca
Ho organitza La Caldera en el marc del festival Dansa Metropolitana
La Caldera
Dijous 20, divendres 21 i dissabte 22 de març, a les 20 h
Chãocéu
chãocéu| neix per la intenció de Vera Mantero, Henrique Furtado Vieira i João Bento (O Rumo do Fumo) de continuar explorant després de la seva peça The Fright is a Whole World (2021). A partir d’aquí, ara ens presenten en escena un sextet format per tres escales i tres cossos amb l’objectiu, simbòlicament parlant, de tocar els peus dels déus. Un viatge a un altre lloc cosmològic amb figures mitològiques on viurem relacions inusuals entre oposats.
A càrrec de Vera Mantero, Henrique Furtado Vieira i João Bento.
Més informació a: https://www.lacaldera.info/ca
Ho organitza La Caldera en el marc del festival Dansa Metropolitana
La Caldera
LITERATURA
Dimecres 12 de febrer, a les 19.00 h
Presentació del poemari “Despacio y tiempo”
Presentació del darrer poemari d’Angi Expósito.
A càrrec d’Angi Expósito, poeta; Jorge León Gustà, escriptor, catedràtic i doctor en filologia hispànica; Pablo Méndez, editor.
Cal inscripció prèvia presencial o en línia, disponible quinze dies abans l’activitat.
Centre Cívic Can Deu
Diumenge 23 de març, a les 12.00 h
La rateta voladora
Una rata feminista ha d’enfrontar-se a una sèrie d’animals mascles que volen molestar-la. Però ella no té por de plantar cara. La Mitja i la Mitjoneta qüestionen el conte tradicional i conviden les més petites a participar per continuar la història. Una proposta divertida, crítica i plena de reflexions sobre igualtat i llibertat.
A càrrec de Mitja i Mitjoneta Teatre.
Cal inscripció prèvia presencial o en línia, disponible quinze dies abans l’activitat.
Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts
TALLERS
Dimarts, de gener a juny, de 20.00 a 22.00 h
La Cora
Des del format d’agrupació coral a dintre del marc del centre de creació de dansa La Caldera, La Cora representa un espai per al treball, formació i desenvolupament de la veu com una part indissociable de l’acció corporal sota una mirada feminista, intergeneracional, sensible i imaginativa. Es proposa principalment com un espai setmanal d’acollida i confiança a qualsevol persona interessada en la veu com a eina artística, així com un espai de confluència entre persones provinents de contextos múltiples i diversos, del barri de les Corts i del més enllà. Un projecte joiós per fer comunitat a través del cant.
A càrrec de Mar Garcia i Javi Soler.
Inscripció prèvia a: info@lacaldera.info
La Caldera
Diumenge 12 de gener, a les 17.30 h
Taller de Mindfulness Terapèutic
Compartim la pràctica del Mindfulness (atenció plena), oferint la possibilitat de que les dones participants s’apropin del contingut d’una manera vivencial.
A càrrec del PIAD les Corts.
Inscripció prèvia al PIAD Les Corts
Ho organitza PIAD Les Corts
Casal de Gent Gran de Sant Ramon
Intèrpret en llengua de signes a demanda
Activitat per a dones.
Dilluns 13 de gener, 17 de febrer i 24 de març, de 17.30 a 19.00 h
Sessió Viquidones
Un taller per a dones on aprendre a editar biografies de dones que han estat rellevants en les seves diferents disciplines. Un espai on recuperar la vida i l’obra d’aquelles dones que han assenyalat el camí per un feminisme cultural, polític, literari i transgressor. Comptem amb l’acompanyament d’una tallerista digital que ens dona les eines per facilitar l’edició.
Inscripcions: donesifeminismeslescorts@bcn.cat
Ho organitza: Consell de Dones de les Corts
Centre cívic Joan Oliver “Pere Quart”
Dimarts 4, 11, 18 i 25 de febrer i 4 de març de 18.00 a 20.00 h
Taller: Performance Feminista
Cicle de performance feminista de la mà de Shakespeare & Friends.
Per a joves de 12 a 17 anys.
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Ho organitza: Espai Jovecardí i Shakespeare & Friends
Espai Jovecardí
Dimarts, de l’11 al 25 de febrer, de 10.30 a 12.30 h
Creació artística Contra la guerra: paraules
Taller tèxtil obert que acompanya el Paraula de Dona “Paraules contra la guerra” que es realitzarà durant els actes del dia de la Dona (veure programació específica). Es proposa a totes les persones interessades construir la instal·lació: “Contra la Guerra: paraules”, que se situarà al vestíbul del centre cívic durant el mes de març.
A càrrec de Lapsus Teatre i Núria Pérez de Bloi.
Cal inscripció prèvia presencial o en línia.
Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts
Divendres 14 de febrer de 18.00 a 20.00 h.
Espai de cures: Especial San Valentí
Creem un espai segur on escoltar i cuidar els nostres cossos. Posarem música, berenarem, ens pintarem les ungles, ens farem mascarilles i xerrarem d’allò que més ens preocupa.
Per a joves de 12 a 17 anys.
Cal inscripció prèvia.
Espai d’adolescents Jovecardí.
Dimecres 5 de març, de 18.00h a 19.30 h
Cercle de dones amb cacau cerimonial
El cacau és una medicina pel cor i un gran sintonitzador. El cercle de dones vol ser un espai de cures dedicat a honrar el nostre llinatge femení. A través d’una cerimònia amb cacau, explorarem la nostra connexió amb les dones de la nostra família i obrirem pas a la sanació i l’apoderament.
A càrrec de Manos al alma – Les Corts.
Inscripció gratuita a: joveslescorts@bcn.cat
Ho organitza Joves de les Corts
Espai Jove Ca la Panarra
Per a dones fins als 35 anys
Divendres 27 de març de 18.00 a 20.00 h
Punt Sex: Taller sobre el Cicle Menstrual
Taller al voltant del cicle menstrual conjuntament amb Aquí T’escoltem.
Per a Joves de 12 a 17 anys.
Cal inscripció prèvia.
Ho organitza: Espai Jovecardí i Aquí T’escoltem
Espai Jovecardí
ESPORTS
Dijous 6, 13, 20 de març de 18.00 a 20.00 h.
Cicle: Futbol Femení
Cicle de futbol femení per aprendre i perfeccionar les bases del futbol.
Cal inscripció prèvia.
Ho organitza: Espai Jovecardí
Lloc a determinar. Més informació al web
Per a dones i identitats no binàries d’entre 12 i 17 anys.
Dissabte 29 de març de 10.00 a 14.00 h.
Torneig de Futbol Femení
Cal inscripció prèvia.
Ho organitza: Espai Jovecardí i Ca La Panarra
Lloc a determinar. Més informació al web
Per a dones i identitats no binàries d’entre 14 a 25 anys.