Les Cotxeres de Sants i la Lleialtat Santsenca acullen el 12 de març una trobada oberta per impulsar la creació d’un Sistema Nacional de Cura. La primera fase d'aquest Fòrum es va desenvolupar durant la segona quinzena de febrer amb una sèrie de sessions participatives en línia. Les sessions presencials d'aquest dissabte serviran per fer xarxa i elaborar un decàleg per reconèixer el dret a la cura i reclamar entre tots i totes la creació d'un Sistema Nacional de Cura.
Les persones necessitem rebre cura de manera permanent al llarg de la vida, de tipus i intensitats diferents, depenent del moment del cicle vital en què ens trobem, i de la capacitat de cuidar-nos i cuidar que tenim en cada etapa de la vida. Aquest fòrum vol donar espai i protagonisme a tres eixos principals: persones cuidadores, remunerades o no, d’infants i joves, de persones amb diversitat funcional, amb problemes de salut mental, malalties cròniques, gent gran o que acompanyen processos de final de vida; persones cuidades per serveis públics, entitats, família i projectes comunitaris; ciutats cuidadores a través de projectes col·lectius i transformadors.
El context de pandèmia ha accentuat la situació crítica d’emergència social i la urgència política de transformar el model actual d’organització social de la cura, que es construeix sobre la base de relacions de desigualtat i injustícia social, i genera situacions de vulneració sistemàtica dels drets econòmics, socials i de salut de les persones cuidadores i també de les receptores de cura. Per fer-hi front i convertir aquest malestar social en una resposta política col·lectiva, un grup de persones professionals, activistes i investigadores especialitzades ha organitzat aquest primer Fòrum Social de la Cura, amb el suport d’un ampli ventall d’entitats d’aquest àmbit i la participació de nombroses persones cuidadores i també usuàries d’aquests serveis.
La jornada presencial d’aquest dissabte, 12 de març, té lloc a dos espais de gestió cívica i comunitària del barri de Sants: Cotxeres i la Lleialtat, amb el següent programa:
9.30 h | Auditori de Cotxeres de Sants
Sessió inaugural: ‘Los cuidados y las políticas: ¿cómo mirar un poco más allá?’, amb Mari Luz Esteban, professora d’Antropologia Social a la Universitat del País Basc (UPV-EHU) i activista feminista.
11.30 – 13 h | Tallers temàtics i intersectorials simultanis:
- Auditori de Cotxeres de Sants: La cura és un dret
- Sala d’actes de Cotxeres de Sants: Gènere i redistribució de la cura
- Sala 1 de la Lleialtat Santsenca: Infraestructures de la cura
- Auditori de La Lleialtat Santsenca: Cuidar amb dignitat
- Sala de reunions de Cotxeres de Sants: Comunitats que cuiden
- Terrassa de La Lleialtat Santsenca: Corresponsabilitat i socialització de la cura
15 h | Tallers participatius per articular la demanda per una cura justa i digna al llarg de la vida:
- Auditori de Cotxeres de Sants: Infància i joventut
- Auditori de Cotxeres de Sants: Diversitat funcional
- Sala d’actes de Cotxeres de Sants: Salut mental
- Sala 23 de Cotxeres de Sants: Malalties cròniques
- Auditori de Cotxeres de Sants: Vellesa
- Sala de reunions de Cotxeres de Sants: Final de vida
15 h | Auditori de Cotxeres de Sants
Assemblea oberta: pensem plegades el treball en xarxa passat el primer Fòrum Social de la Cura.
17 h | Auditori de Cotxeres de Sants
Sessió de cloenda, amb la lectura del manifest en directe.
Hi haurà servei de càtering a càrrec de la cooperativa Abarka i un dispositiu de ludoteca mòbil dinamitzat per l’escola Arcàdia de Can Batlló, obert durant tota la jornada. Per organitzar-ne la logística i distribuir la participació, cal que les persones interessades a assistir-hi us inscriviu a través d’aquest formulari.