S’ha presentat una nova mesura, en el marc del Pla de drets culturals, per avançar cap a unes polítiques culturals amb perspectiva feminista: “Cultura feminista: dret a una cultura diversa i equitativa”. Es tracta d’un recull de projectes i línies d’actuació que busquen una cultura equitativa i justa des de la perspectiva de gènere. La finalitat és garantir la igualtat d’accés, de representació i de decisió en la cultura, reflexionar sobre els estereotips, combatre la segregació vertical i horitzontal que hi ha en l’àmbit cultural i destacar la producció cultural i la memòria històrica de les dones i de totes les persones que no compleixen la norma androcèntrica i heterosexual.
Els objectius que es volen aconseguir amb les accions d’aquesta mesura de govern, que es duran a terme des de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), són els següents:
- Incorporar la política pública desenvolupada per l’Institut de Cultura i per tots els projectes i organismes en els quals participa.
- Garantir la presència equilibrada de dones i homes en les posicions de presa de decisió.
- Aprofundir en l’anàlisi de la realitat cultural aplicant la perspectiva de gènere.
- Avançar cap a una programació cultural paritària en termes de gènere.
- Evitar els estereotips de gènere sexistes i androcèntrics en les programacions i en la comunicació.
- Promoure espais de reflexió sobre com aplicar la perspectiva feminista en les polítiques i l’acció cultural de la ciutat.
- Aplicar la perspectiva interseccional per tenir en compte altres eixos de desigualtat com la classe, l’origen, la raça, l’orientació sexual, la identitat de gènere i la discapacitat.
Entre les línies d’actuació per assolir aquests objectius destaquen les següents:
- Creació d’un protocol davant l’assetjament per raó d’orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere en l’activitat cultural.
- Promoció de la perspectiva de gènere en les subvencions.
- Impuls d’un nou estudi sobre la perspectiva de gènere en la programació cultural municipal.
- Estudi sobre un sistema de bonificació en els preus de les activitats culturals amb perspectiva de gènere.
- Serveis de conciliació als equipaments municipals.
- Incorporació de la perspectiva de gènere en el disseny i la rehabilitació dels equipaments culturals.
- Contractació pública amb perspectiva de gènere.
La mesura pren com a punt de partida el marc normatiu municipal i autonòmic en l’àmbit de gènere, analitza diferents estudis sobre la perspectiva de gènere en el sector cultural, dibuixa els objectius que cal assumir i desgrana les accions i eines necessàries per portar-los a terme, amb un pressupost per posar-les en marxa —que consta de 190.000 euros per a les primeres actuacions— i un calendari de seguiment.