Les dues últimes presons que queden a la ciutat, la de la Trinitat Vella i la de Wad Ras, tancaran abans de sis anys. Els recintes, que durant dècades han estat centres penitenciaris, es convertiran en equipaments i habitatges per als barris. L’Ajuntament de Barcelona ha cedit a la Generalitat de Catalunya dos solars a la Zona Franca per construir-hi un centre penitenciari obert, per a presos en tercer grau, i un centre penitenciari per a dones dissenyat amb perspectiva de gènere.
La cessió dels solars de la Zona Franca per al trasllat dels dos equipaments penitenciaris, de la Trinitat Vella i de Wad Ras, ha estat un temps aturada per l’aparició de restes de metalls pesants al subsol de les dues parcel·les, a causa de l’activitat industrial que s’hi desenvolupava. Aquests espais es descontaminaran per poder començar les obres dels futurs nous equipaments penitenciaris.
Una nova presó per feminitzar el sistema penitenciari de Catalunya
L’actual solar del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona – Wad Ras, de 4.700 m2, i situat al barri de la Vila Olímpica del Poblenou (c. Doctor Trueta, 76) servirà per finançar parcialment el nou centre penitenciari de dones de la Zona Franca, el qual té una superfície de 20.000 m2 i està situat al carrer E, núm. 34-36.
Tindrà capacitat per acollir unes 600 preses, que ara es distribueixen entre Brians 1 i Wad Ras. La superfície construïda serà de prop de 55.000 m2 i la inversió en aquest nou equipament se situarà a l’entorn dels 65 milions d’euros. L’objectiu del Departament de Justícia és que Wad-Ras quedi buida el 2027, que és quan es podria estrenar el nou equipament.
El nou centre penitenciari estarà expressament pensat per a les dones privades de llibertat. Tindrà en compte les necessitats de reinserció bàsiques, com ara la salut, les opcions laborals i l’educació, i també les específiques d’aquest col·lectiu, com ara la seva condició de víctimes de violència masclista molt sovint, o de mares, amb els espais de criança, per a infants menors de 3 anys.
Les 540 dones encarcerades a Catalunya només representen el 7 % de la població penitenciària, però requereixen un entorn específicament pensat per afavorir la seva reinserció.
Wad Ras, la presó més antiga de Catalunya
Construïda el 1915 és actualment l’equipament peniternciari més antic del país, després del tancament de la Model. L’edifici actual s’ha utilitzat al llarg de 106 anys com a centre de menors, presó de dones i centre obert, tot i que va ser dissenyat inicialment com una escola reformatori. Avui és una presó obsoleta.
Tancament de la presó de la Trinitat Vella
L’Ajuntament de Barcelona adquirirà l’espai de 20.000 m2 que deixarà l’antiga presó per un preu de 6,64 milions d’euros. En aquesta gran àrea s’hi construiran 410 habitatges de protecció oficial, 131 dels quals es començaran a aixecar un cop els terrenys siguin propietat del consistori i es destinaran a les persones afectades pel procés de reallotjament.
La presó de la Trinitat Vella es va inaugurar el 1964. Al llarg dels 57 anys d’història, s’ha adaptat a diversos usos: de primer va acollir dones; després, joves, i finalment va funcionar com a centre obert. Des del 2009 està parcialment derruïda.