La viròloga italiana Ilaria Capua rep el Premi Hipàtia

02/06/2021 - 09:43

Ciència. El guardó ha estat atorgat per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea en el marc del Pla Barcelona Ciència.

El Tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha lliurat avui en un acte celebrat al Saló de Cent, el Premi Hipàtia. El guardó d’àmbit europeu ha estat atorgat a Ilaria Capua, viròloga i directora del One Health Excellence Centre de la Universitat de Florida, per la seva destacada trajectòria en l’àmbit de la recerca en medicina veterinària i microbiologia, per les seves aportacions en matèria de política científica i al concepte multidisciplinari d’"una salut", i pel lideratge en la promoció de l’accés obert a la informació genètica sobre virus emergents.

Ilaria Capua ha estat escollida entre dinou candidates i candidats prèviament nominats en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut en el qual es centrava aquesta segona edició del Premi Hipàtia. Arran de l’obtenció del premi, dotat amb 30.000 euros, Capua ha estat nomenada membre de l’Academia Europea, i assistirà a la conferència Building Bridges 2021, que se celebrarà el mes d’octubre.

Ilaria Capua és professora i directora del One Health Center of Excellence de la Universitat de Florida. Ha dedicat la seva trajectòria professional a l’estudi de les infeccions virals d’origen zoonòtic que es poden transmetre als humans, moltes de les quals tenen impacte en una qüestió cabdal com és la seguretat alimentària. En el punt més alt de l’expansió del virus H5N1 de la grip aviària, el 2006, Capua va encetar un debat científic global sobre l’ús compartit de dades amb la publicació de la seqüència genètica d’una variant africana del virus en una base de dades pública d’accés obert. Això ha suposat un canvi de paradigma cap a l’ús compartit en temps real de la informació genètica sobre virus potencialment pandèmics per a la lluita contra les amenaces sanitàries emergents com la grip, l’ebola, el zika i els coronavirus.

Actualment, Capua dirigeix el programa de salut circular de la Universitat de Florida, orientat al progrés conjunt de la salut humana, dels animals, les plantes i el medi ambient entesos com a sistema únic mitjançant l’aprofitament de les dades massives. Com a ponent principal en esdeveniments internacionals, Capua és especialment activa en la tasca de comunicar coneixement científic a públics no experts i en la de defensar la presència de les dones en l’àmbit STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, per les sigles en anglès).

 

El Premi Hipàtia

El Premi Hipàtia és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea, en el marc del Pla Barcelona Ciència, per projectar la ciutat com a capital europea de recerca i innovació. L’objectiu principal és impulsar la ciència, promoure, donar suport i realçar el valor de la recerca de primer nivell que es duu a terme a Europa i donar a conèixer l’impacte que aquesta recerca té en la societat. La convocatòria està dirigida a científics, científiques, investigadors i investigadores que hagin desenvolupat la seva feina de recerca en un país europeu i que hagin assolit l’excel·lència en la seva trajectòria en el més alt nivell internacional, una influència positiva en la societat i el benestar social i impacte en diferents àmbits del coneixement.

 

Academia Europaea

L’Acadèmia Europaea és una associació no governamental d’abast europeu els membres de la qual són persones de l’àmbit científic i acadèmic que pretenen promoure col·lectivament l’educació i la recerca. El Barcelona Knowledge Hub, creat el 2013, és la subdivisió de l’Academia Europaea per a la regió mediterrània i del sud d’Europa. Promou activitats d’interès per als membres de la regió, així com per a la comunitat científica en general, amb l’objectiu de contribuir a la consolidació d’una àrea europea genuïna d’innovació, recerca i educació. La seu es troba a l’edifici de l’Institut d’Estudis Catalans, al barri del Raval de Barcelona.