L’activista veïnal Custodia Moreno, pregonera de la Mercè 2021

01/09/2021 - 19:16

Acció comunitària. Enguany, la Festa Major de Barcelona compleix 150 anys i el pregó que iniciarà les més de cinc-centes activitats culturals programades anirà a càrrec de Custodia Moreno, una de les líders veïnals que van capitanejar la lluita dels barraquistes del Carmel per un habitatge digne.

La Festa Major de Barcelona, la Mercè, celebra la 150a edició i ho fa amb la cultura popular com a símbol identitari i amb una pregonera que representa l’esperit de la ciutadania més compromesa amb la ciutat: la Custodia Moreno.

Custodia Moreno Rivero va néixer a Granada el 1943 i va arribar a Barcelona el 1947, a bord del conegut ‘Sevillano’, el tren que portava persones migrants des d’Andalusia fins a Catalunya. La seva família va anar a viure a un barri de barraques del Carmel, on ella va ser una de les poques noies que van anar a la universitat. Es va implicar activament en les lluites per millorar les condicions de vida del barri i per a l’erradicació dels barris de barraques del Carmel i Can Baró, que es va fer realitat finalment l’any 1990. Amb una concepció del món clarament feminista, en els anys setanta ja promovia l’educació sexual i la informació sobre els mètodes anticonceptius entre les dones del Carmel.

Consellera independent del Districte d’Horta-Guinardó els anys noranta i, posteriorment, comissionada per al desenvolupament integral de la zona nord del districte d’Horta-Guinardó, avui està jubilada, però es manté estrictament fidel al compromís veïnal, social i polític que ha defensat sempre. L’any 2009 li van lliurar la Medalla d’Honor de la Ciutat, en reconeixement als seus esforços per fer de Barcelona una ciutat més justa.

El pregó, que tindrà lloc el dijous 23 de setembre, a les 18.30 hores, serà retransmès per Betevé en un programa especial en directe.